Irfan Fidan’ın Seçimi
10 Mart 2023 tarihinde Türkiye’de Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, yeni Başkanvekili’ni seçmek üzere toplandı. Bu seçim, Anayasa Mahkemesi’nin 146. maddesi ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 12. maddesi uyarınca gerçekleştirildi.
Seçim sonucunda, İrfan Fidan 8 oy alarak Anayasa Mahkemesi Başkanvekili olarak seçildi. Rakibi Selahattin Menteş ise 7 oy aldı. Bu sonuç, Fidan’ın yargı alanındaki etkisini ve destek bulduğunu gösteriyor.
Irfan Fidan, 23 Ocak 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyesi olarak atanmıştı. Daha önce İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yapmış olan Fidan, önemli davalarda savcı olarak görev almış bir isimdir. Özellikle Gezi Parkı davası ve Osman Kavala iddianamesi gibi kritik davalarda yer alması dikkat çekmektedir.
Fidan, 1974 yılında Ordu’nun Fatsa ilçesinde doğdu. 1996 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, çeşitli illerde savcı olarak görev yaptı. 27 Kasım 2020 tarihinde Yargıtay üyesi olarak atanmıştır.
2023 yılında Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na aday olan Fidan, yeterli oy alamadığı için bu görevi üstlenememişti. Ancak, Başkanvekilliği seçiminde elde ettiği başarı, onun yargı alanındaki kariyerinde önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Seçim sonuçları, Türkiye’deki yargı sisteminin dinamiklerini ve Anayasa Mahkemesi’nin gelecekteki yönelimlerini etkileyecek nitelikte. İrfan Fidan’ın Başkanvekili olarak atanması, yargı bağımsızlığı ve adaletin sağlanması açısından önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor.
Hasan Tahsin Gökcan’ın görev süresi ise 23 Mart 2026’da sona erecek. Bu durum, Fidan’ın gelecekteki olası görev değişiklikleri ve yargı sistemindeki etkileri açısından dikkatle izlenmesi gereken bir durumdur.
Sonuç olarak, İrfan Fidan’ın Anayasa Mahkemesi Başkanvekili olarak seçilmesi, Türkiye’deki yargı sisteminin geleceği açısından önemli bir gelişme olarak kaydedilmiştir.