resmi gazete — TR news

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, iş güvenliğini artırmak ve nitelikli iş gücünü teşvik etmek amacıyla önemli bir adım attı. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemelerle, 40 meslek için belgesiz çalışma yasağı getirildi. Bu durum, iş gücü piyasasında önemli bir değişim yaratması bekleniyor.

Önceki dönemde, belgesiz çalışma konusunda belirli bir esneklik söz konusuydu. Ancak, yeni düzenlemelerle birlikte, belgesi olmayan kişilerin 12 ay sonra çalıştırılamayacağı açıklandı. Bu karar, işverenler ve çalışanlar için önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Yeni düzenlemeler, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde mesleki yeterlilik belgesi şartı getirilmesini de içeriyor. Enerji, otomotiv, inşaat, makine ve metal, çevre ve lojistik, elektrik ve elektronik sektörlerini kapsayan meslekler için belge zorunluluğu getirildi. Bu durum, iş gücü kalitesinin artırılması açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Belgesi olmayan kişiler için 12 ay süre tanınması, işverenlerin bu durumu düzeltmeleri için bir fırsat sunuyor. Ancak, belgesi olmayan personeli çalıştırmaya devam eden işverenlere cezai işlem uygulanacağı belirtiliyor. Bu durum, işverenlerin mesleki yeterlilik belgelerini edinmeleri konusunda daha dikkatli olmalarını gerektiriyor.

3308 sayılı kanuna göre ustalık belgesi olanlar, bu yeni düzenlemeden muaf tutulacak. Bu muafiyet, ustalık belgesine sahip olanların iş gücü piyasasındaki yerlerini korumalarına yardımcı olacak.

Uzmanlar, bu düzenlemelerin iş güvenliğini artıracağını ve nitelikli iş gücünü teşvik edeceğini ifade ediyor. Mesleki yeterlilik belgelerinin yaygınlaşması, iş kazalarının önlenmesi ve iş gücü kalitesinin artırılması açısından kritik bir öneme sahip.

Sonuç olarak, Resmi Gazete’de yayımlanan bu yeni düzenlemeler, iş gücü piyasasında önemli değişikliklere yol açacak gibi görünüyor. Belgesiz çalışma yasağının getirilmesi, işverenler ve çalışanlar için yeni sorumluluklar doğuracak.