Zoom Cloud Meetings Kullanım Rehberi

Zoom Cloud Meetings Kullanım Rehberi


Video konferans yazılımı, başarılı ve üretken bir ekibin temel taşıdır. Zoom gibi video konferans araçları, yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı durumlarda bireylerin “yüz yüze” verimli bir şekilde görüşmesine ve birlikte çalışmasına olanak tanır. Bu, uzaktan toplantıyı çok daha insancıl hale getirir ve kullanıcıların bağlantıda kalmalarına yardımcı olur.

Zoom Meetings Nedir?

Zoom adlı şirket tarafından piyasaya sürülen bir video konferans platformudur. Herhangi bir şirketin çalışanlarının uzaktan çalışırken çevrimiçi toplantılar yapmasına olanak tanır. Yazılım, HD video ve sese izin verir ve oturum başına 1.000’e kadar katılımcıyı destekler. Ancak kesin sayı, sahip olduğunuz plana bağlıdır.

Zoom Meetings, bir şirketin çevrimiçi toplantılar düzenlemek için ihtiyaç duyduğu tüm özelliklere sahiptir. Katılımcılar, internet bağlantısı olduğu sürece dünyanın herhangi bir yerindeki bir bilgisayar veya mobil cihazdan “Zoom Toplantıları” na katılabilirler. Toplantıya katıldıkları diğer insanlarla görüntülü görüşebilir veya isterlerse kameralarını kapalı tutabilirler. Zoom Meeting, aşağıda başlıkta inceleyebileceğiniz birçok başka kullanışlı özellik sunar.

Zoom Meetings Temel Özellikleri

Aşağıda Zoom’da en çok kullanılan özelliklerin bir listesini bulabilirsiniz:

1. Toplantı kaydetme

Zoom’da bir düğmeye basarak herhangi bir toplantının kaydını yapabilir, kaydı yerel olarak bir cihaza kaydedebilir veya buluta yükleyebilirsiniz. Bu, canlı toplantıya katılamayan çalışanların, daha sonra toplantıda konuşulanları kontrol etmelerini sağlar.

2. Ekran paylaşımı

Katılımcılar, çeşitli sunumlar ve eğitim atölyeleri için kullanışlı olan ekranlarını başkalarıyla paylaşabilir.

3. Sohbet

Her Zoom toplantısı, katılımcıların toplantı sırasında iletişim kurmasına ve soru sormasına olanak tanıyan entegre bir sohbet özelliğine sahiptir.

4. Sanal el kaldırma

Konuşmak veya soru sormak istediğinizde, sanal olarak el kaldırabilirsiniz. Bu, toplantı sırasında iletişimi iyileştirerek birden fazla kişinin aynı anda konuşmasını engeller.

5. Anketler

Toplantı sahibi, belirli bir konudaki yanıtlarını ve görüşlerini toplamak için katılımcılarla bir anket paylaşabilir. Bu özellik, iş ile ilgili çeşitli kararlarda oy kullanmak için önemlidir.

6. Katılımcıların sesini kapatma

Toplantı sahibi, herhangi bir katılımcının mikrofonunu kapatabilir.Bu, örneğin, biri mikrofonunun açık olduğunu unuttuğunda veya arka planda sesler olduğunda kullanılan hayati bir özelliktir.

Diğer özellikler arasında, bir toplantı sırasında bir görüntü veya videoyu arka planınız olarak ayarlamanıza olanak tanıyan Sanal Arka Planları (Virtual Backgrounds) vardır. Bu, uygun bir ortamda olmayanların kullanabileceği harika bir seçenektir. Ayrıca, görünümü pürüzsüzleştiren ve önemli toplantılar için daha iyi görünmenizi sağlayan bir filtre olan Touch Up My Appearance’ta Zoom Meetings’in önemli özelliklerinden biridir.

Gizlilik söz konusu olduğunda, Zoom Meetings, toplantılarınızı kimsenin, hatta şirketin bile gözetlememesini sağlayan uçtan uca şifrelemeyi destekler.

Yazılım içinde daha fazla esnekliğe ihtiyacınız varsa, Zoom Meetings’e birkaç uzantı da ekleyebilirsiniz. Şu anda tarayıcı desteği için Firefox, Chrome veya Safari eklenebilir durumda. E-posta da istiyorsanız, Zoom; Gmail, Outlook ve Office 365 eklentileri sunar.

Zoom Meetings’in Maliyeti Nedir?

Zoom Meetings’in ücretsiz bir planı vardır. Ancak, çoğu işletme için uygun olmayan birçok sınırlama içerir. Ücretsiz plan, 100’e kadar katılımcıyı ağırlamanıza ve sınırsız bire bir toplantılara katılmanıza olanak tanır. Ne yazık ki, bu ücretsiz özellikler tüm toplantılarda 40 dakikalık katı bir zaman sınırı şeklinde ortaya çıkar.

Bu şirketiniz için iyi değilse, Zoom’un farklı özellikler sunan çeşitli planları vardır. Aşağıdaki görselde her bir planın içerdiği özelliklerle birlikte tüm fiyatlandırma paketlerine göz atabilirsiniz.

Fiyatlandırmanın katılımcı başına değil, hesap başına olduğunu unutmayın. Bu, bir toplantıya veya web seminerine katılan her katılımcı için aylık ücret ödemeniz gerekmediği anlamına gelir. İnsanlar ücretsiz olarak Zoom’a katılabilir, ancak toplantı sahibi ya da toplantı ayarlayan kişi, aylık abonelik ödemek zorundadır. Bir şirket ne kadar çok hesaba sahipse, aylık fatura o kadar yüksek olur. Herhangi bir kullanıcı ödeme yapmadan da toplantı ayarlayabilir, fakat ücretsiz plan özellikleriyle sınırlı olur (40 dakikadan uzun olmayan bir arama gibi).

Her planın ayrıca çeşitli eklentiler sunduğunu bilmenizde de fayda var. Bu özellikler, bir toplantıya katılabilecek katılımcı sayısını artırma, ekstra bulut kayıt depolama alanı ekleme seçeneği ve daha fazlasını içerir.

Zoom Meetings’i Neden Kullanmalısınız? Zoom Rakipleriyle Kıyaslandığında Ne Gibi Avantajlar Sunar?

Zoom Meetings’e ücret ödemek yerine Skype gibi ücretsiz bir hizmeti tercih edebilirsiniz, fakat Zoom Meetings’in iyi bir fikir olmamasının birkaç nedeni vardır.

Skype ücretsiz olsa da, Zoom’un ücretsiz sürümü gibi toplantılar için bir zaman sınırına sahip olmasa da, birçok başka sınırlaması vardır. Birincisi, bir grup sohbetine yalnızca 50 kişinin katılabilmesidir. Bu, yazılımı birçok orta ölçekli şirket için uygunsuz hale getirir. Ayrıca, büyük çevrimiçi iş toplantıları sırasında kesinlikle ihtiyacınız olan bir özellik olan, görüşmedeki katılımcıların mikrofonlarının sesini kapatamazsınız.

Skype, iş amaçlı değil, kişisel kullanım için tasarlanmıştır. Özellikle birden fazla kişiyle sık sık çevrimiçi toplantılarınız varsa, Zoom Meetings gibi yazılımlar için aylık bir ücret ödemenizi öneririz. Ancak Zoom, mevcut tek video konferans yazılımı değildir. Skype’ın sahibi Microsoft, video konferans ve mesajlaşma gibi başka birçok özelliği de içeren Microsoft Teams‘i de kullanıcılarına sunmuştur. Google’ın Hangouts Meet‘i harika bir seçenektir, ancak Hangouts Meet şirketin ek bulut depolama alanı ve diğer özelliklerini de içeren G Suite aboneliğinin bir parçasıdır. Diğer seçenekler arasında GoToMeeting ve Zoho Meeting yer alır.

Zoom Rooms Nedir?

Zoom Rooms, toplantıların basit ve sorunsuz bir şekilde başlamasını sağlayan fiziksel konferans odası yazılımı ve donanımı teknolojisidir. Zoom Meetings’i bir tablette tek bir dokunuşla çalıştırmak için fiziksel donanım kullanılarak kurulurlar. Tüm video ve ses, konferans odası ekipmanı ve takvim sistemlerine entegre edilmiştir.

Kısacası Zoom Meetings, satın aldığınız ve bilgisayarınızdan hemen kullanmaya başlayabileceğiniz bir yazılımdır. Zoom Rooms, Zoom Meetings’i olabildiğince sorunsuz hale getirmek için fiziksel kurulumlardır. Zoom Rooms ile tek tıkla toplantı başlatmayı, zahmetsiz ekran paylaşımını ve daha fazlasını etkinleştirebilirsiniz.

Zoom Chat Nedir?

Zoom Chat, şirketin Slack gibi hizmetlere alternatifidir. İstediğiniz zaman istediğiniz yerde kendi toplantınızı oluşturmanıza olanak tanıdığından, görüntülü toplantıların zamanlama sorunlarının bir kısmını ortadan kaldırabilir. Toplantıyı, şirketinizdeki belirli gruplarla da kısıtlayabilirsiniz. Zoom Chats hem masaüstü hem de mobil cihazlarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır ve ekibinizle çalışırken önemli dosyaları paylaşmanıza olanak tanır.

Zoom Toplantısına Nasıl Katılabilirsiniz?

Bir Zoom toplantısına nereden katılacağınız hiç önemli değildir. Süreç telefonda, tarayıcıda ve masaüstü bilgisayarda da aynıdır.

  • Planlanmış bir Zoom toplantısına sizi davet eden kişi, muhtemelen e-posta daveti kullanarak sizi davet edecektir. Bu durumda yapmanız gereken tek şey e-posta’da iletilen bağlantıya tıklamaktır. Bağlantıya tıkladıktan sonra eğer Zoom uygulaması bilgisayarınızda yüklü değilse, uygulamayı yüklemeniz veya tarayıcıdan açmanız istenecektir. Yükleme işlemi için talimatları izlemeniz yeterlidir.
  • Toplantı daveti e-posta ile iletilmemişse, ancak toplantı yapacak kişi size bir toplantı kimliği sağladıysa, herhangi bir tarayıcı açın ve Zoom’un Toplantıya Katıl (Zoom’s Join a Meeting) sayfasına gidin. Toplantı kimliğini girin ve Join’e (Katıl) tıklayın.

Zoom’da Toplantı Nasıl Başlatılır?

Zoom’da yeni bir toplantı başlatmak oldukça basittir. Zoom açıkken aşağıdaki görselde göreceğiniz, turuncu  New Meeting (Yeni Toplantı) düğmesine tıklamanız yeterlidir.

New Meeting’e tıkladığınızda, Zoom başlayacak, kameranız ve sesiniz açılacaktır (Zoom’u ilk kez kullanıyorsanız, izin vermeniz gerekir). Toplantıya girdikten sonra, alt çubuktaki “Participants” yazan butona tıklayarak kullanıcıları davet edebilirsiniz. Toplantı davetleri e-posta ile veya Zoom’da kaydettiğiniz kişilere gönderilebilir.

Zoom’da Toplantı Planlama Nasıl Yapılır?

Zoom’da önceden toplantı planlamak ve davetiye göndermek de mümkündür.

Ana Zoom ekranının üst kısmındaki  Meetings’e (Toplantılar) tıklayın. Sizi götürdüğü ekran, yaklaşan toplantıları görebileceğiniz ve yenilerini planlayabileceğiniz yerdir. 

Recorded yazan alanın sağında bulunan “+” sembolüne tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Bu alanda toplantınızla ilgili detayları girerek Zoom’da toplantı planlayabilirsiniz.

Zoom Klavye Kısayolları

Özelliklere erişmek veya ayarları kolayca değiştirmek için Zoom toplantıları sırasında çeşitli kısayol tuşlarını kullanmak mümkündür. Çok fazla kısayol vardır, ancak en önemlileri aşağıdaki şekildedir:

  • Alt + A ya da Command(⌘)+Shift+A: Sesi kapat/aç
  • Alt+M ya da Command(⌘)+Control+M: Ana bilgisayar dışındaki herkes için sesi kapat/aç
  • Alt+S ya da Command(⌘)+Control+S: Ekran paylaşımını başlat
  • Alt+R ya da Command(⌘)+Shift+R: Yerel kaydı başlat/durdur
  • Alt+C ya da Command(⌘)+Shift+C: Bulut kaydını başlat/durdur
  • Alt+P ya da Command(⌘)+Shift+P: Kaydı duraklatın veya devam ettirin
  • Alt+F1 ya da Command(⌘)+Shift+W: Görüntülü toplantıda etkin konuşmacı görünümüne geçin

Zoom Meetings İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. Bir toplantıya katılmak için Zoom’u indirmem gerekir mi?

Bir Zoom toplantısına katılmak ve hatta ev sahipliği yapmak için herhangi bir ekstra yazılım yüklemeniz gerekmez. Hepsini bir web tarayıcısı üzerinden yapabilirsiniz.

2. Zoom toplantı süresini sınırlandırır mı?

Eğer ücretsiz planı kullanıyorsanız, Zoom toplantılarınızı 40 dakika ile sınırlandırır. Pro planlar, sınırsız 1-1 toplantıya izin verir, her toplantı maksimum 24 saat sürebilir. 

3. Zoom’un temel hizmet ve çözümleri nelerdir?

  • Zoom Meetings & Chat
  • Zoom Rooms
  • Zoom Phone
  • Zoom Video Webinars

4. Zoom’u kullanmak ücretsiz mi?

Bir Zoom hesabına kaydolmak ve toplantılara katılımcı olarak katılmak ücretsizdir, fakat ücretsiz planda bazı kısıtlamalar vardır.

5. Zoom hangi işletim sistemlerini destekler?

  • macOS 10.9 veya üstü ile macOS X
  • Windows 10 / 8 ve 8.1 / 7 / Vista ile SP1 veya üzeri / XP SP3 veya üzeri ile (*S Modu desteklenmez)
  • Ubuntu 12.04 veya üstü
  • Mint 17.1
  • Red Hat Enterprise Linux 6.4 veya üzeri / Oracle Linux 6.4 veya üzeri
  • CentOS 6.4 veya üstü
  • Fedora 21 veya üstü
  • OpenSUSE 13.2 veya üstü
  • ArchLinux (yalnızca 64 bit)

6. Zoom toplantılarımı kaydedebilir miyim?

Toplantı sahipleri, toplantıları yerel cihazlarına kaydetme olanağına sahiptir. Lisansı ve uygun planı olan toplantı sahipleri, tüm toplantılarını buluta kayıt yapabilir.

7. Zoom meeting ID – toplantı kimliği nedir?

Zoom toplantı kimliği, anlık veya planlanmış bir toplantıyla ilişkilendirilen bir numaradır. Katılımcıların odayı bulup erişebilmesi için toplantı odalarını etiketlemek için kullanılırlar. 12 Nisan 2020’den önceki bazı toplantı kimlikleri 9 basamaklıdır, ancak mevcut toplantı kimliklerinin çoğu 10 veya 11 basamaklıdır.

8. Zoom bağlantısı nedir?

Zoom bağlantısı, belirli bir Zoom toplantısının URL’sidir. Bağlantı, katılımcıların buluşacağı çevrimiçi konumu ve toplantının gerçekleştirildiği web adresini temsil eder. 

9. Bir Zoom toplantısında aynı anda kaç katılımcı olabilir?

Çoğu planın toplantı başına 100 katılımcı sınırı vardır. Bu, Large Meeting eklentisi ile 500’e yükseltilebilir. 

10. Zoom’u indirmeden tarayıcımda kullanabilir miyim?

Evet, web sitelerinden tarayıcınızda oturum açarak Zoom’a erişebilir ve kullanabilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir