avusturya — TR news

Slovenya, ABD ve İsrail ile İran arasındaki savaşın enerji piyasalarında yarattığı sarsıntıyla mücadele için akaryakıt alımına sınır getirmiştir. Bu bağlamda, Avusturya’da da enerji fiyatları üzerinde etkiler gözlemlenmektedir. Avusturya’da Euro-super 95 benzinin litre fiyatı 1,80 avroya yaklaşırken, dizel fiyatı 2 avro civarındadır.

Avusturya’da eski bina kiralarına yeniden zam yapılabilecek. 2026 yılı için kira artış oranı en fazla yüzde 1 ile sınırlandırılmıştır. Yeni kira hesaplama değerleri 1 Nisan 2026’da açıklanacak ve mevcut kiracılar için artışlar en erken Mayıs ayında uygulanabilecektir.

2027 yılında kira artış oranı en fazla yüzde 2 olacak. Ayrıca, 2028’den sonra enflasyonun yüzde 3’ü aşan kısmının sadece yarısı kiralara yansıtılacak. Bu durum, kiracıların maliyetlerini etkileyebilir.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı, Avrupa’nın fosil yakıtlara bağımlılığını azaltması gerektiğini belirtmiştir. Bu bağlamda, Avusturya Ekonomi Bakanı Wolfgang Hattmannsdorfer, Avrupa ekonomisinin karşı karşıya olduğu temel sorunun rekabet gücü olduğunu ifade etmiştir.

Slovenya’nın akaryakıt alımına getirdiği günlük 50 litreyle sınırlama, Avrupa’daki enerji krizinin bir yansıması olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, Avusturya gibi komşu ülkeleri de etkilemektedir.

Stephane Sejourne, “Bağımlılığın maliyeti, bağımsızlığın maliyetinden daha yüksektir,” diyerek enerji bağımlılığı konusundaki endişeleri dile getirmiştir. Bu tür açıklamalar, enerji politikalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini göstermektedir.

Avusturya’da kira artışları ve enerji fiyatlarındaki değişiklikler, hem kiracılar hem de tüketiciler için önemli sonuçlar doğurabilir. Gelişmelerin nasıl şekilleneceği merakla beklenmektedir.