Bulut Tabanlı Fotoğraf Saklama Uygulamaları Karşılaştırması
Bulut Tabanlı Fotoğraf Saklama Uygulamaları Karşılaştırması

Bulut Tabanlı Fotoğraf Saklama Uygulamaları Karşılaştırması


Yakın geçmişte, bulut tabanlı depolama yavaştı, pahalıydı ve çoğu kullanıcı için erişilemezdi. İnsanlar dijital fotoğraflarını bilgisayarlarındaki klasörlerde tutuyordu ve fotoğraflar bugün olduğu gibi yaygın olarak paylaşılmıyordu.

Ancak artık insanlar her zamankinden daha fazla fotoğraf çekiyor ve tüm bu görüntüler bir telefonu, hafıza kartını veya sabit sürücüyü hızla doldurabiliyor.

Neyse ki, bulut tabanlı fotoğraf saklama uygulamaları, insanlara fotoğrafları saklama ve istedikleri zaman herhangi bir cihazdan erişme olanağı vererek bu sorunu çözüyor.

Peki en iyi bulut tabanlı fotoğraf saklama uygulamaları hangileridir? Aşağıdaki listede sizin için detaylandırdık.

1. Flickr

Flickr, fotoğrafçıların yıllardır keyif aldığı zengin bir mirasa sahip olduğundan, bu büyük bir avantajdır. Arayüzü, özellikle fotoğraf paylaşmak için tasarlanmıştır. Flickr’ın ana arayüzü Photostream veya yüklediğiniz en son fotoğrafların kaydırılabilir listesini gösterir.

Flickr ile Albümler ve Galeriler oluşturabilir ve fotoğrafları, arkadaşlarınız veya aile üyelerinizin yanı sıra herkesin görebileceği şekilde işaretleyebilirsiniz. Profesyonel üyeler, fotoğraflarının ne sıklıkta görüntülendiğine, favorilere eklendiğine ve yorumlandığına ilişkin ayrıntılı istatistikler alır. Mobil uygulama tüm son fotoğrafları ve videoları otomatik olarak yükler. Görseller, anahtar kelimelerle kategorilere ayrılabilir, gruplara eklenebilir ve çeşitli Creative Commons türleri ile lisanslanabilir.

Flickr, fotoğrafçıların belirli bir görüntünün nasıl çekildiği hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olan paha biçilmez bir araç olan fotoğraflar için eksiksiz EXIF ​​verilerini gösterir. Görüntüler gömülebilir veya indirilebilir (fotoğrafçı izin verirse) ve baskılar doğrudan siteden satın alınabilir.

Flickr ayrıca iki milyondan fazla gruba sahiptir. Bu grup kullanıcıların fotoğraflar hakkında tartışmalara katıldığı, bilgi ve tavsiye paylaştığı belirli konular etrafında organize edilmiş çevrimiçi bir topluluktur.

Ücretsiz kullanıcılar için 1000 fotoğraf sınırı, akıllı telefonlar çağında olumsuz bir özelliktir.

Ayrıca, Flickr mobil uygulaması ile telefonunuzdan otomatik olarak fotoğraf yükleyebilirsiniz.

Ücretsiz Sürüm: 1000 fotoğraf sınırı vardır, reklam desteklidir, fotoğraflar için istatistik yoktur.

Ücretli Sürüm: 59,99$/yıl ödeme yapmanız gerekir. Sınırsız fotoğraf/video yükleme, reklam yok, gelişmiş istatistikler, otomatik fotoğraf yedekleme için masaüstü uygulaması mevcuttur.

Artıları: Sıradan fotoğrafçılar için kullanımı kolaydır. Uzman kullanıcılar için zengin bir araç setidir. Profesyonel üyeler için reklam veya depolama kotası yoktur. Fotoğraflar sıkıştırma olmadan tam çözünürlükte yüklenir.

Eksileri: Bazı arayüz öğeleri çok eskidir. RAW dosyaları desteklenmez, bu da Flickr’ın profesyonel fotoğrafçılar için çekiciliğini sınırlar.

2. Google Photos

2015 yılında Google+ sosyal medya sitesinin küllerinden doğan Google Photos, ücretsiz, sınırsız fotoğraf depolama alanı sayesinde kısa sürede dünyanın en popüler fotoğraf paylaşım sitesi haline gelmiştir.

Beş yıl boyunca Google Photos, bir milyardan fazla kullanıcının fotoğraflarını yüklemek için başvurduğu yer olarak en popüler bulut tabanlı saklama uygulaması olsa da, 15 GB depolama alanını aşan kullanıcıları ücretlendirmeye başlamasıyla, rakiplerinin de değerlendirilmesine yol açmıştır.

Google Photos, Flickr’dan farklı olarak mobil cihazlar için tasarlanmıştır. Google Photos uygulaması, fotoğraflarınızı Google’ın yapay zeka destekli yazılımı tarafından sıralandığı, etiketlendiği ve otomatik olarak analiz edildiği yere otomatik olarak yükler. Bazı kullanıcılar bunu gizlilik açısından problemli bulsa da, Google bu verilerin gizli kaldığını ve reklam için kullanılmadığını dile getirerek kullanıcıların bir nebze de olsa rahatlamasını sağlamıştır.

Uygulama ayrıca, fotoğraflarınızı geliştirmek ve düzenlemeler önermek için AI kullanan şaşırtıcı derecede derinlemesine bir fotoğraf düzenleyici içerir.

Google Photos, paylaşılan albümler ve galeriler oluşturmanıza ve birden çok kişinin tek bir albüme katkıda bulunmasına olanak tanıyan güçlü yerleşik paylaşım özelliklerine sahiptir. Bu, herkesin fotoğraf çektiği partiler veya etkinlikler için harika çalışır; dosyalar anında katılımcılar arasında paylaşılabilir. 

AI yazılımı ayrıca insanları tanıyarak yerler için coğrafi etiketlemeyi kullanır. Bu, footğraflarınız arasında sıralama yapmanıza yardımcı olabilir. Bu algoritmalar ayrıca fotoğraflarınızdaki nesneleri de bulur, böylece “şeker” veya “masa” gibi kelimeleri arayabilirsiniz. Uygulama, etiket eklemek için fazladan herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan ilgili fotoğrafları görüntüler.

Google’ın fotoğraflarınızdaki tüm bu bilgilerle tam olarak ne yaptığını söylemediği için, gizliliği önemseyenler için bu biraz fazla müdahaleci olabilir. 

AI taramasını ve görüntülerinizin analizini ayarlamanın veya özelleştirmenin bir yolu yoktur. Ancak, fotoğraflarınızı kimlerin göreceğini kontrol edebilirsiniz. Tüm fotoğraflar varsayılan olarak özeldir.

Google Photos, ücretsiz seçeneği 15 GB ile sınırlar. Bu bana yeterli diyebilirsiniz, ancak 15 GB yalnızca fotoğraflarınız için değil, tüm Google hesabınız içindir. Google hesabınızda zaten çok yer kaplayan büyük dosyalarınız veya başka verileriniz varsa, fotoğraflarınız için fazla yer kalmaz.

Ücretsiz Sürüm: İşlevsellik sınırı yoktur, ancak depolama alanı 15 GB ile sınırlıdır.

Ücretli Sürüm: 100 GB için 19.99$/yıl. 200 GB için yıllık 29,99 dolar. 1 TB için yılda 99,99 dolar ödeme yapmanız gerekir. Ücretsiz sürümle aynı özelliklere sahiptir, ancak depolama alanı daha fazladır.

Artıları: Mükemmel bir mobil arayüze sahiptir. AI algoritmaları, etiketleme ve düzenleme konusunda yardımcı olur. Çoğu kişinin Google hesabı olduğundan albümleri paylaşmak kolaydır.

Eksileri: Google’ın verilerinizi nasıl kullandığıyla ilgili bazı gizlilik endişeleri vardır. Ücretini ödediğiniz depolama alanı, yalnızca fotoğraflarınızı değil, tüm belgelerinizi ve dosyalarınızı içerir.

3. Apple iCloud Fotoğrafları

Apple iCloud Fotoğrafları, iPhone ve Mac kullanıcıları için standarttır ve kullanımı son derece kolay olacak şekilde tasarlanmıştır.

iPhone’unuzla çektiğiniz tüm fotoğraflar otomatik olarak iCloud hesabınıza yüklenir ve burada iPhone’lar, iPad’ler ve Macintosh bilgisayarlar gibi diğer cihazlarla senkronize edilebilir. iOS Fotoğraflar uygulamasının zengin düzenleme seçenekleri vardır ve tüm düzenlemelerde cihazlar arasında otomatik olarak senkronize edilir. Görüntüler bir Mac’teki Fotoğraflar uygulamasıyla düzenlenebilir ve düzenlemeler anında senkronize edilir.

Fazladan bir iş yapmadan insanları, yerleri ve nesneleri arayabilirsiniz; cihazdaki yazılım, fotoğraflarınızı analiz eder, onları ilgili fotoğraf grupları halinde düzenler ve hatta en sevdiğiniz anları ve anıları seçmeye çalışır. Bu bilgilerin hiçbiri bulutta yapılmaz, bu da iCloud Fotoğraflarını gizliliğe değer veren insanlar için biraz daha çekici hale getirir.

iCloud Fotoğrafları’nın en popüler özelliklerinden biri, mobil aygıtınızdaki tüm görüntüleri ve videoları yedekleme ve anında geri alma yeteneğidir. Bu, telefonlarında depolama alanı az olan kişiler için harikadır. Tüm fotoğraflarınızın küçük boyutlu halleri cihazda kalırken, tam boyutlu orijinaller güvenli bir şekilde bulutta saklanır. Bir fotoğrafa dokunduğunuzda orijinal dosyayı anında indirir, böylece telefonunuzdaki tüm alanı kullanmadan binlerce fotoğraf çekebilirsiniz.

Ne yazık ki, iCloud Fotoğrafları sosyal ve paylaşım işlevlerinde tökezler. Flickr ve Google Fotoğraflar, resimleri ve albümleri başkalarıyla paylaşmak, bazı fotoğrafları herkese açık hale getirmek ve insanların yorum ve hatta kendi etiketlerini bırakmasına izin vermek için kolay seçeneklere sahiptir. Bunların bir kısmı iCloud Fotoğrafları ile mümkündür, ancak diğer platformlar kadar kolay değildir.

Ayrıca, Google Fotoğraflar ve Flickr hem iOS hem de Android cihazlarda çalışırken, iCloud Fotoğrafları özellikle Apple donanım ve yazılımlarıyla çalışmak üzere tasarlanmıştır. 

Ücretsiz Sürüm: İşlevsellik sınırı yoktur, ancak depolama alanı 5 GB ile sınırlıdır.

Ücretli sürüm: 50 GB için 12$/yıl, 200 GB için 35$/yıl, 2 TB için 120$/yıl ödeme yapmanız gerekir.

Artıları: Fotoğraf uygulamasındaki düzenleme araçları paketi oldukça gelişmiştir. Apple cihazlarıyla sorunsuz bir şekilde bütünleşir. Reklam veya veri madenciliği olmadan özel ve güvenlidir.

Eksileri: Apple cihazlarıyla sınırlıdır. Paylaşım ve yorum gibi sosyal unsurlar diğer platformlar kadar kolay değildir.

4. Dropbox

En iyi bulut tabanlı fotoğraf saklama platformlarını ararken, Dropbox akla gelen ilk seçenek olmayabilir. Çünkü Dropbox tam olarak fotoğraflar düşünülerek tasarlanmamıştır. Fakat yine de fotoğraflarınızı saklamak, yedeklemek ve hatta paylaşmak için sağlam bir seçenek istiyorsanız, Dropbox harika bir seçim olabilir. Fotoğraflar da dahil olmak üzere büyük miktarda veriyi kolayca aktarmak ve yönetmek için en iyi hizmetlerden biridir.

Her şeyden önce bulut tabanlı bir depolama platformu olarak tasarlanan Dropbox, yalnızca fotoğrafları depolamak için değil, aynı zamanda bunları birden fazla cihaz arasında senkronize etmek için de harika şekilde çalışır. Fotoğraf kitaplığınızı buluta yedeklemek ve başka bir bilgisayarda da açmak istiyorsanız, Dropbox aradığınız çözüm olabilir.

Dropbox’ın en popüler özelliklerinden biri, bir dosya veya klasörü herkese açık bir bağlantı aracılığıyla anında paylaşabilme yeteneğidir. Bilgisayarınızda Dropbox ile senkronize edilmiş bir dosya veya klasöre giderek üzerine sağ tıkladığınızda, bir e-posta, metin mesajı veya sosyal medya hesabına kopyalayıp yapıştırabileceğiniz bir bağlantı alabilirsiniz. Bağlantıya sahip olan herkes dosyayı veya klasörün içeriğini ve bu listedeki tüm fotoğraf servislerini görüntüleyebilir, Dropbox bu basit görevi diğerlerinden daha kolay şekilde halleder.

Mobil uygulama, fotoğraflarınızı Dropbox’a otomatik olarak yükleyebilir ve tüm bulut tabanlı dosyalarınızı yönetmek için bir dizi başka özellik içerir.

Ücretsiz Sürüm: 2 GB depolama, 3 senkronize cihazla sınırlıdır.

Ücretli Sürüm: 2 TB depolama, sınırsız senkronize edilmiş cihaz, 30 günlük silinmiş dosya kurtarma için 120 $/yıl ödeme yapmanız gerekir.

Artıları: Olağanüstü yedekleme ve senkronizasyon özelliklerine sahip çok sağlam bir bulut depolama platformudur. Herkese açık bir bağlantıyla fotoğrafları paylaşmak kolaydır. Görüntüler genel bağlantıdan kolayca indirilebilir.

Eksileri: Fotoğraf paylaşmaktan çok dosya depolama ve yedekleme için tasarlanmıştır. Sosyal ağ özelliği yoktur. 2 TB depolama alanı cömerttir, ancak fiyatı pahalıdır.

5. Microsoft OneDrive

Birçok kişin Word, Excel ve PowerPoint gibi Microsoft programlarını kullanmak için zaten para öder. Kişisel veya aile OneDrive planına 1 TB depolama alanı dahil edildiğinden, fotoğraflarınızı yedeklemek için basit bir yol arıyorsanız, OneDrive dikkate alınması gereken bir platformdur.

OneDrive, dosya depolama ve senkronizasyon etrafında tasarlandığından Dropbox’a benzer, ancak fotoğrafçılar için de bazı yararlı özellikler sunar.

Mobil cihaz fotoğraflarınızı otomatik olarak doğrudan OneDrive’a yükleyebilir ve tek tek fotoğraflarınızı veya klasörleri başkalarıyla paylaşabilirsiniz. 

OneDrive, fotoğraf merkezli özellikleri, yapay zeka tabanlı görüntü organizasyonu sağlar. Hizmet için zaten ödeme yapıyorsanız, sunduğu özelliklere göz atmaya değerdir.

Ücretsiz Sürüm: Yalnızca 5 GB depolama alanı vardır. Word/Excel/PowerPoint gibi Office uygulamalarına erişim sağlamaz.

Ücretli Sürüm: 100 GB depolama için ayda 2 dolar, 1 TB depolama ve Office uygulamalarına erişim için yılda 70 dolar ödemeniz gerekir.

Artıları: OneDrive için zaten ödeme yapıyorsanız, fotoğrafları yönetmek için 1 TB depolama alanınızı kullanabilirsiniz. Fotoğraflarınızı yedeklemek ve başkalarıyla paylaşmak için harika bir platformdur.

Eksileri: Fotoğraf paylaşmaktan çok dosya depolama ve yedekleme için tasarlanmıştır. Sosyal ağ özelliği yoktur.

5. Amazon Prime Photos

Amazon Prime için ödeme yapan milyonlarca kişiden biriyseniz, ek ücret ödemeden Amazon Prime Photos’a zaten erişebilirsiniz. Bu hizmet, masaüstünden veya mobilden sınırsız sayıda görüntü (RAW dosyaları dahil) yüklemenize olanak tanır. Fotoğraflarınızı albümler ile düzenleyebilir, baskı satın alabilir ve sadece birkaç tıklamayla diğer kişilerle görüntü paylaşabilirsiniz.

Amazon Prime Photos uygulaması, yerden tasarruf etmek için telefonunuzdaki tüm görüntüleri yedeklemenizi sağlar. Ancak bunlara daha sonra erişmek, cihazınızdaki yerel Fotoğraflar uygulaması yerine Amazon Fotoğrafları uygulamasını kullanmayı içerir. Uygulamayı kullanmak istemiyorsanız, bilgisayarınızdaki tüm fotoğrafları otomatik olarak Amazon Prime Photos hesabınıza yüklemek için masaüstü uygulamasını da kullanabilirsiniz.

Tüm bu özellikler, Amazon Photos’u çevrimiçi depolama için harika kılar, ancak onu bu listedeki diğer uygulamalarla rekabet etmekten alıkoyan birkaç sorun vardır. Birincisi, sosyal ağ özelliği yoktur ve izleyiciler fotoğraflarınıza yorum yapamaz. Masaüstü uygulaması biraz hantaldır ve yüklediğiniz tüm fotoğraflar yalnızca bilgisayarınızda bulundukları klasöre göre düzenlenir.

Amazon Photos ayrıca varsayılan olarak otomatik etiketleme yapar, ancak Amazon’un yapay zeka algoritmalarını fotoğraflarınızın dışında tutmayı tercih ederseniz bunu kapatabilirsiniz. Bu özellik, kolayca tanınabilen nesneleri arar ve aynı zamanda Google’ın sunduğu bir özelliğe benzer şekilde yüz tanıma algoritmalarını kullanarak insanları analiz eder. 

Tek istediğiniz, fotoğraflarınızı yedeklemenin basit bir yoluysa, Amazon Prime Photos harika bir seçimdir. Fakat sağlam düzenleme araçları, fotoğraflarınızı paylaşma seçenekleri ve tam özellikli bir fotoğraf tarama deneyimi arıyorsanız, başka bir seçenek sizin için daha uygun olacaktır.

Ücretli Sürüm: Yıllık 119$’lık bir Amazon Prime hesabına dahildir. Fotoğraf yüklemeleri için sınır yoktur; videolar için 5 GB yükleme sınırı vardır.

Artıları: Fotoğraflarınız yedeklemek için harikadır. Amazon Prime üyeleri için ekstra ücret yoktur.

Eksileri: Sosyal özellik yoktur. Masaüstü yükleme uygulaması ara sıra hata verir.