bulut veri güvenliği

Bulut Veri Güvenliği İçin En İyi Uygulamalar


Bulut bilişim, son on yılda iş ve teknolojik ortamda bir devrim yarattı. Artık daha fazla işletme, günlük olarak hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış büyük hacimli verileri daha iyi yönetmek için bulut hizmetlerine yöneliyor. Sonuç olarak bu da, veri güvenliği ve mevzuata uygunluk konusunda artan endişeler yaratıyor.

İstatistiklerle konuşmak gerekirse, genel bulutta iş yüklerini barındıran işletmelerin %70’i geçen yıl bir güvenlik olayı yaşadı. Bu nedenle, bulut güvenliği her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu noktada diyebiliriz ki, bulut veri güvenliği, bulut bilişim ortamını siber tehditlere karşı koruyan teknolojilerin, kontrollerin, süreçlerin ve politikaların doruk noktası oldu.

İlgili İçerik: Bulut Güvenliği (Cloud Security) Nedir? Bulut Ne Kadar Güvenlidir?

Bulut Veri Güvenliği Neden Önemlidir?

Bulut bilişiminin hızlı şekilde benimsenmesi, bulut güvenliği ihtiyacını tetikleyen şeydir. İşletmeler buluta daha fazla veri ve iş yükü taşıdıkça, güvenlik, yönetişim ve uyumluluk sorunları hakkında artan bir endişe olması kaçınılmazdır. Hatta birçok BT uzmanı, hassas verilerinin kazara sızıntılar veya karmaşık siber tehditler yoluyla açığa çıkma riski altında olacağından endişe duymaktadır. Bulut veri güvenliğinin bulut bilişimin kritik bir bileşeni olmasının en önemli nedenleri aşağıdaki şekildedir:

1. Görünürlük

Çoğu işletme, birden çok konum, departman ve cihaz aracılığıyla bir dizi bulut hizmetine erişir. Bu nedenle, bulut bilişim kurulumundaki bu tür bir karmaşıklık, altyapınızda görünürlüğü kaybetmenize neden olabilir. Uygun araçlar ve süreçler olmadan, bulut hizmetlerinizi kimin kullandığını ve ne tür verilere eriştiğini göremezsiniz. Sonuç olarak, bu görünürlük eksikliği veri ihlali riskini artırabilir. Ancak, bulut veri güvenliği önlemleri alındığında, işletmeler bulutun iç işleyişine ilişkin görünürlük kazanır ve riski daha iyi tanımlayabilir.

2. Uyumluluk ihlalleri

Dikkatli olmazsanız iş yüklerinizi ve uygulamalarınızı buluta taşırken uyumluluk ihlali riskini ortaya çıkarabilirsiniz. Birçok düzenleme, işletmenizin verilerinizin tam olarak nerede saklandığını, verilere kimin erişimi olduğunu, nasıl işlendiğini ve nasıl korunduğunu bilmesini gerektirir. Bazı düzenlemeler, bulut sağlayıcınızın belirli uyumluluk kimlik bilgilerine sahip olmasını da gerektirir. Verileri buluta aktarmak için veya bir bulut hizmetleri sağlayıcısına karar verirken uygun adımlar atılmazsa, işletmeniz uyumluluk ihlalleri riskiyle karşı karşıya kalabilir.

3. İş sürekliliğini

Kapsamlı bir bulut veri güvenliği planı, hizmet reddi saldırıları (DDoS saldırıları) gibi tehditlere karşı koruma sağlayarak iş sürekliliğinizi korumanıza yardımcı olur. Bu saldırılar, çeşitli bulut hizmetleri ve hedef kullanılabilirliği, hizmet düzeyi anlaşmaları ve performans aracılığıyla gerçekleştirilir. Beklenmeyen kesintiler ve sistem kesintileri, iş operasyonlarınızı kesintiye uğratabilir ve kârlılığınızı etkileyebilir.

Bulut Veri Güvenliği İçin En İyi 6 Uygulama

Bulutta faaliyet gösteren herhangi bir kuruluş için gerekli olan bulut veri güvenliği için en iyi altı uygulamaya bir göz atalım.

1. Kullanıcı uç noktalarınızı koruyun

Endpoints, tüm bulut süreçlerine erişim noktaları olarak hizmet ettiğinden, işletmelerin uç noktalarını ağlarına ve buluta erişmek için kullanılan cihazlarda korumaları gerekir. Uç nokta koruması, dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve masaüstü bilgisayarlar gibi son kullanıcı cihazlarının güvenliğinin sağlanması anlamına gelir. İşletmeler, uç nokta güvenliğini artırarak, siber suçlular tarafından ele geçirilebilecek giriş noktaları sağlayan riskli faaliyetleri etkili bir şekilde önleyebilir.

2. Şifreleme uygulayın

Bulut hizmetlerini her kullandığınızda, verilerinizi ağınız ve bulut arasında ileri geri göndererek artan riske maruz bırakırsınız. Bu yüzden bulut hizmetlerini kullanırken verilerinizin güvende kalmasını sağlamak için hem aktarım halindeki hem de beklemedeki veriler için en yüksek şifreleme düzeylerini uygulayın.

3. Kullanıcı erişimini kontrolü sağlayın

Politikalar ve yönergeler aracılığıyla kullanıcı erişimini sıkı bir şekilde kontrol etmek, ağınızda ve bulut içinde çalışan kullanıcıları yönetmenize yardımcı olur. Bu yüzden işletmelerin sıfır güvenden başlaması, kullanıcılara sadece ihtiyaç duydukları sistemlere ve verilere erişim izni vermeleri ve başka bir şey yapmamaları önerilir. Ayrıca işletmeler, belirli kaynaklara erişim vermek için atanmış rollere sahip iyi tanımlanmış gruplar oluşturmalıdır. Bu, politikaları uygularken karmaşıklığın önlenmesine yardımcı olacaktır.

4. Güvenilir bir sağlayıcı seçin

İşletmelerin, sürekli olarak en iyi yerleşik güvenlik protokollerini sunan ve endüstri standartlarına uyan güvenilir bir bulut sağlayıcıyla ortaklık kurması kritik önem taşır. Güvenilir bir bulut sağlayıcısı, güvenlik uyumluluğu sağlar ve sertifikalarla bu durumu destekler.

5. Bulut kullanım politikalarını tanımlayın

Bulut hesaplarını güvenli bir şekilde kullanmak için kurumsal bir strateji uygulayan işletmelere rağmen, çalışanlar yerleşik yönergelere uymadan bulutları kullanma eğilimindedir. Bu nedenle, çalışanların kullanım aktivitelerini izlemeniz çok önemlidir. Bunu yaparken, işletmeler şüpheli bulut etkinliklerine erişimi reddedebilir ve buluttaki veri ve uygulamaların güvende kalmasını sağlayabilir.

6. En güçlü parola güvenlik politikalarını uygulayın

En güçlü parola güvenlik politikalarını uygulamak, yetkisiz erişimi önlemek için çok önemlidir. Güçlü bir parola güvenlik ilkesi genellikle bir büyük harf, bir küçük harf, bir simge ve en az 14 karakter gerektirir. Ek olarak, işletmeler, en üst düzeyde koruma sağlamak için çalışanlarını her 90 günde bir parolalarını güncellemeye zorlamalıdır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir