Erken emeklilik, sigortalı çalışanların belirli bir yaşa ve prim gün sayısına ulaştıklarında kısmi olarak emekli olmalarını sağlayan bir sistemdir. 2023 yılında çıkan Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasından faydalanamayan vatandaşlar, kademeli emeklilik hakkında bilgi arayışındadır.
EYT’den faydalanamayan 8 Eylül 1999 sonrası sigorta girişli çalışanlar, kademeli emeklilik taleplerini dile getiriyor. Bu durum, milyonlarca çalışanın 2026 Nisan ayında emekli olmayı beklemesiyle gündeme geldi.
Kademeli emeklilik düzenlemesi daha önce Meclis’e sunulmuştur. Ancak resmi kanun teklifleri gündeme gelmiş olsa da henüz uygulanabilir bir karar alınmamıştır. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, “Konu siyasilerin sırtını dönemeyeceği bir büyüklüğe ulaşmaktadır,” dedi.
Danıştay 12. Dairesi, EYT kapsamında emekliliğin bir hak olduğunu, ancak zorunlu tutulamayacağını belirtti. Bu açıklama, resen emeklilik işlemlerinin hukuka aykırı olduğu anlamına geliyor.
Kademeli emeklilik tablosu ve şartları için Bakanlık tarafından atılacak adımlara yoğunlaşılmıştır. Ancak detaylar hala netleşmedi. Kademeli emekliliğin ne zaman çıkacağı, 2000 ve 2008 arası kademeli emekliliğin gelip gelmeyeceği ve yaş ile prim gün sayısının değişip değişmeyeceği belirsizliğini koruyor.
Yetkililer bu konuyu çözmek için çalışmalara devam ediyor. Çalışanların talepleri artarken, siyasi irade de önem kazanıyor. Herkes bu konunun nasıl sonuçlanacağını merakla bekliyor.