giriş/çıkış sistemi — TR news

AB’nin yeni Giriş/Çıkış Sistemi (EES) uygulamaya girdiğinden beri, havalimanı sınır kontrollerinde ciddi sorunlar yaşanıyor. EES, özellikle yoğun tatil dönemlerinde kaosa yol açtı. Bu durum, bazı ülkelerin sistemi askıya almasına neden oldu.

Yunanistan, EES kurallarını eylül ayına kadar askıya aldı. Portekiz ise yoğunluk yaşandığında yolcuları doğrudan pasaport damgasıyla geçirdi. İtalya’nın da EES uygulamasını askıya alması bekleniyor.

Fransa, İspanya ve Hırvatistan da EES uygulamasını durdurmayı değerlendiriyor. EES, AB vatandaşı olmayan yolcuların sınır kapılarında biyometrik veri vermesini zorunlu kılıyor. Bu durum, havaalanlarında uzun kuyruklar ve gecikmelere neden oldu.

Bazı havalimanlarında, turistlerin biyometrik verileri alınmadan ülkeye kabul edildiği öğrenildi. EES uygulaması, teknolojik altyapı sorunları ve personel eksikliği nedeniyle eleştiriliyor.

Avrupa Komisyonu’nun yaptırım gücünün sınırlı olduğu belirtiliyor. EES sistemi geçen ay Schengen bölgesinde tamamen devreye alındı.

Bir şirket yetkilisi, EES uygulamasını “gereksiz bir IT uygulaması” olarak nitelendirdi. Düzensiz göçle mücadele ve sınır güvenliğini artırma amacıyla hayata geçirilen bu sistemin geleceği belirsizliğini koruyor.