“Yeni sistem ile birlikte üyeliği sona ermesine rağmen aidat iadesi almayıp emekliliği bekleyenlerin yardımı, bekledikleri süre boyunca yasal faiz işletilerek artırılacak.” Bu açıklama, İLKSAN’ın yeni düzenlemeleri hakkında yapılan bilgilendirmede yer aldı.
İLKSAN Ana Statüsü’nde yapılan değişiklikle, üyelikten ayrılan öğretmenlerin aidat iadesi ve emekli yardımı hakları yeniden düzenlendi. 120 ay aidat ödeyen ancak üyeliği sona eren öğretmenler, birikmiş aidatlarını yasal faiziyle geri alabilecek.
Ancak, aidat iadesi alanlar emekli yardımı hakkından feragat etmiş olacaklar. Emekliliği bekleyenler ise bu haklarını koruyabilecekler. Vefat eden üyelerin varislerine, birikmiş aidatlar üzerinden hesaplanan emekli yardımı tutarına yasal faiz eklenerek ödeme yapılacak.
Yeni düzenleme, 22 Mart 1995 tarihli ana statünün 18. maddesinde değişiklik yaparak yürürlüğe girdi. Bu değişiklik, sosyal güvenlik hukukunun ‘hak sahiplerini koruma’ ilkesini de kapsıyor.
Üyeler, birikmiş aidatlarını geri almayı veya emekliliği beklemeyi seçebilirler. Ayrıca, emanet hesaplarda bekleyen emekli veya ölüm yardımlarına da yasal faiz uygulanacak.
Bu düzenleme ile birlikte, emeklilik birikimlerini enflasyon karşısında koruma altına alındı. İLKSAN, bu yeni sistemle birlikte üyelerinin haklarını daha iyi korumayı hedefliyor.
Detaylar henüz doğrulanmadı.