kolombiya — TR news

Kolombiya ve Ekvador orduları, sınır bölgelerinde uyuşturucu kartelleri ve milislerle mücadele ediyor. Bu bağlamda, 23 Mart 2026 tarihinde Puerto Leguizamo’dan kalkış yapan Kolombiya Hava Kuvvetleri’ne ait bir Herkules C-130 nakliye uçağı, kalkıştan kısa bir süre sonra düştü.

Kazada en az 66 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 58 asker, altı hava kuvvetleri mensubu ve iki polis bulunuyor. Uçakta toplam 128 kişi bulunuyordu ve kazanın ardından 81 kişi yaralandı. Dört kişi ise hala kayıp.

Olayın ardından Kolombiya Savunma Bakanı Pedro Sánchez, kazanın yasadışı bir saldırı olduğuna dair herhangi bir bilgi bulunmadığını belirtti. Uçak, 2020 yılında ABD tarafından Kolombiya’ya bağışlanmıştı.

Genel Hugo Alejandro López Barreto, “Ne yazık ki, bu trajik kazanın sonucu olarak 66 askerimiz hayatını kaybetti.” şeklinde bir açıklama yaptı. Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro da olayı “Olmaması gereken korkunç bir kaza” olarak nitelendirdi.

Yaralılar hastanelere sevk edilirken, kazanın nedeni henüz araştırılıyor. Yetkililer, olayla ilgili spekülasyonlardan kaçınılmasını rica etti. Pedro Sánchez, “Acılarına saygı duyarak, resmi bilgi alana kadar spekülasyonlardan kaçınmanızı rica ediyorum.” dedi.

Detaylar henüz doğrulanmadı. Uçakta bulunanların tam listesi ve durumları hakkında net bilgi yok.