netanyahu erdoğan a ne söylemiş — TR news

Netanyahu: ‘Benim liderliğimde, İsrail İran’ın terörist rejimi ve onun vekil güçleriyle savaşmaya devam edecek; Erdoğan ise bu yapılarla işbirliği yapıyor ve kendi Kürt vatandaşlarını öldürüyor.’

Bu sözler, Binyamin Netanyahu’nun Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştirilerinin en çarpıcı örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Netanyahu, Erdoğan’ı terörist rejimlerle işbirliği yapmakla suçlarken, Türk liderin kendi halkına karşı uyguladığı politikaları da hedef aldı.

Yisrael Katz, Erdoğan’ı ‘kağıt kaplanı’ olarak nitelendirerek, onun İran’ın füze tehditlerine karşı yeterince sert bir yanıt veremediğini eleştirdi. Katz’ın bu açıklamaları, Netanyahu’nun Erdoğan’a yönelik sert eleştirilerini destekler nitelikteydi.

Ömer Çelik, Netanyahu ve Katz’ın açıklamalarına sert bir yanıt vererek, ‘Bu katliam çetesinin üyeleri, ne kadar köşeye sıkıştıklarını ve sarsıldıklarını gösteriyor.’ dedi. Çelik, İsrail liderliğini ‘katliam çetesi’ olarak tanımlayarak, insanlık önünde hesap vereceklerini iddia etti.

Çelik, Erdoğan’ın ‘İnsanlık İttifakı’ lideri olduğunu ve Netanyahu’nun ‘katliam çetesi’ ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Ayrıca, İsrail’in açıklamalarının Pakistan’daki barış görüşmelerini sabote etmeye yönelik olduğunu öne sürdü.

Bu açıklamalar, Türkiye ve İsrail arasındaki mevcut gerginliğin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Netanyahu ve Katz’ın ifadeleri, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin daha da gerilmesine neden olabilir.

Öte yandan, İran Devrim Muhafızları, Hürmüz Boğazı’ndan geçecek herhangi bir askeri gemiye karşı sert bir şekilde yanıt vereceklerini duyurdu. Bu durum, bölgedeki güvenlik endişelerini artırıyor.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Hürmüz Boğazı’nda mayın temizleme operasyonlarına başladı. Bu operasyonlar, ABD ve İran arasındaki doğrudan görüşmelerin olumlu geçtiği ancak Hürmüz Boğazı’nın kontrolü konusunda sorunlar yaşandığı bir dönemde gerçekleşiyor.

İslamabad’daki görüşmeler, 1979 İran İslam Devrimi’nden bu yana ABD ve İran arasındaki en yüksek düzeyde yüz yüze temas olarak tanımlanıyor. Ancak, Hürmüz Boğazı’nın kontrolü, bu görüşmelerde önemli bir engel teşkil ediyor.