Türkiye, rüzgar enerjisi yatırımlarında 300 milyon dolarlık hacme ulaşarak Avrupa’da en fazla rüzgar santrali kuran ikinci ülke oldu. Yılın ilk çeyreğinde rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücüne 300 megavat ilave edildi. Bu durum, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki büyümesini destekliyor.
Rüzgarın Marmara ve Kuzey Ege’de kuvvetli ve kısa süreli fırtına esmesi bekleniyor. İç Anadolu’nun doğusu ve Doğu Anadolu’nun batısında ise rüzgarın güneybatı yönlerden yer yer kuvvetli esmesi öngörülüyor. Bu hava koşulları, enerji üretimini etkileyebilir.
Yılın ilk çeyreğine dair önemli veriler:
- Rüzgar enerjisi yatırımlarında yaklaşık 300 milyon dolar hacmine ulaşıldı.
- Rüzgar enerjisi santrallerinin kurulu gücüne 300 megavat ilave edildi.
- Her 1000 megavatlık rüzgar santrali kurulumu, 250 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçiyor.
EnconIQ ve Lewind, rüzgar enerjisinde yeni projeler geliştirmek için iş birliği yapacak. Alper Kalaycı, “Ülkemizin 2035 hedefleri doğrultusunda mevcut rüzgâr kurulu gücümüzü yaklaşık üç katına çıkarmamız gerekiyor” dedi. Levent İshak ise, “Rüzgâr enerji projelerinde en önemli maliyet kalemlerinden biri işletme ve bakım süreçleridir” ifadelerini kullandı.
Rüzgar enerjisine yapılan yatırımların artması, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynuyor. Ancak gelecekteki hava koşulları ve projelerin ilerleyişi belirsizlikler taşıyor.
