SAP nedir

SAP Nedir? Önemli SAP Modülleri Nelerdir?


SAP nedir

SAP yazılımı, işletmelerin muhasebeden satın almaya lojistikten üretime kadar tüm iş süreçlerini gerçek zamanlı olarak yönetmelerine ve işletme genelinde bilgi alışverişinde bulunmalarına olanak tanır. Merkezi Baden-Württemberg’deki Walldorf’ta bulunan SAP, dünyanın önde gelen ERP yazılımı sağlayıcılarından biridir.

Peki SAP tam olarak nedir?

SAP Nedir?

SAP, dünya çapında en yaygın kullanılan kurumsal kaynak planlama (Enterprise Resource Planning -ERP) yazılımlarından biridir. Özellikle büyük şirketler için dahili süreçler üzerinde gerçek kontrol sağlamanın tek yolu olduğu için kullanımı oldukça önemlidir. SAP gibi bir yazılım, iş operasyonlarının toplam optimizasyonuna izin verir.

SAP yazılımı 1972 yılında Alman IBM çalışanları tarafından kurulmuş ve yıllar içinde pazarlama, satış, muhasebe, lojistik gibi farklı alanlarda farklı işlevler sağladığı için sektöründe dünya lideri olmuştur.

SAP ERP Yazılımının Kullanım Alanları Nelerdir?

230 milyondan fazla bulut kullanıcısı ve tüm iş fonksiyonlarını kapsayan 100’den fazla çözümle SAP, ERP pazarındaki en büyük bulut portföyü sağlayıcıdır.

SAP, işletmeler arasında etkin veri işlemeyi ve bilgi akışını kolaylaştırır. Ayrıca SAP S/4HANA gibi yazılımlar, büyük veri hacimlerini işlemek için bellek içi bilgi işlemden yararlanır ve aynı anda makine öğrenimi ve yapay zeka (AI) gibi gelişmiş teknolojileri destekler.

SAP yazılımı, bir işletmenin finans, muhasebe, satış, tedarik zinciri, montaj hattı, İK vb. gibi farklı bölümlerini tamamen dijital olan akıllı bir iş paketine bağlar. İş gereksinimlerinize göre herhangi bir modülü satın alabilir veya özelleştirebilirsiniz.

Basitçe söylemek gerekirse, SAP yazılımı neredeyse tüm departmanlarınızı yönetebilir ve işletmenizin çalışma biçiminde devrim yaratabilir. Ayrıca, işletmelerin verilerdeki fazlalığı ve yinelemeyi ortadan kaldırmasına yardımcı olur. Bu, işletmelerin daha verimli çalışmasına yardımcı olabilir.

SAP Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

SAP, farklı iş süreçlerinin yönetimini kolaylaştırır ve optimize eder. Avantajları aşağıdaki şekildedir:

  • Finansman ve vergi ödemelerinin kontrolü
  • Maliyet izleme
  • İnsan kaynakları yönetimi
  • Görev planlama
  • Ürün kalite kontrolünü yapma
  • Rapor oluşturma
  • İş performansını analiz etme
  • Satışı yönetimi
  • Ürünlerin üretimini takip etme

SAP ERP sisteminin uygulanmasından sonra işletmelerin elde edeceği avantajlar bu şekildedir, ancak SAP’nin daha fazla faydası vardır:

  • SAP sistemi, büyük işletmeler ve çok uluslu şirketlerden küçük perakendecilere kadar tüm şirketler tarafından kullanılabilir.
  • Otomasyon sayesinde artan verimlilik, izleme ve tüm departmanlar ve eylemler üzerinde daha fazla kontrol sunar. Bu, süreçlere daha az zaman ve kaynak yatırılması gerektiği anlamına gelir.
  • Karar verme süreci, ölçülebilir ve gerçek zamanlı verilerle desteklenir. Bu, tahmin ve analiz yapma sürecini hızlandırır.
  • İşletme genelindeki otomasyon ve izlenebilirlik, SAP’yi uzun vadede maliyet verimliliğini artıran bir araç haline getirir.
  • Departmanlar arasında daha iyi işbirliği ve iletişim sağlar. Örneğin, tüm süreçler üzerinde kontrol sahibi olmak ve çeşitli platformlarda gereksiz görevleri tekrarlamaktan kaçınmak için SAP sistemini kullanabilirsiniz. Bu aynı zamanda iş şeffaflığı da sağlar.
  • Şirket sadece SAP ERP sistemi kullanmanın faydalarını deneyimlemekle kalmaz, aynı zamanda müşteriler de bundan faydalanabilir. Bir işletme tüm müşteri bilgilerini merkezileştirip organize ettikten sonra, satış, pazarlama ve destek çalışanları kişiselleştirilmiş iletişim ve kampanyalar aracılığıyla müşteri sadakati oluşturmaya odaklanabilir.
  • Açık kaynaklı bir sistemdir, yani her sektörün ihtiyaçlarına ve gereksinimlerine göre son derece özelleştirilebilir. Bu özelleştirme, modül sistemi sayesinde SAP modülleri üzerinden yapılabilmektedir.

SAP Modülleri

SAP modülleri, fonksiyonel SAP modülleri ve teknik SAP modülleri olarak ikiye ayrılır.

Fonksiyonel SAP modülleri aşağıdaki şekildedir:

1. SAP FI (Finans)

Bu SAP modülü, bir işletmenin tüm finansal operasyonlarını yönetmek için kullanılır. Bu finansal operasyonlar arasında: Genel muhasebe veya bankacılık muhasebesi, faturaları toplam ve ödeme, varlıkların kaydını tutma ve bütçeyle ilgili diğer görevleri yerine getirme vardır.

2. SAP CO (Cost Management – Maliyet Yönetimi)

SAP’nin maliyet kontrol modülü, bir şirketin giderleri ve maliyetleri hakkında güncel bilgiler sağlar. Bu modül, süreçlerinizin karlılığını takip etmenizi sağlayacaktır.

3. SAP HCM (Human Resources Management – İnsan Kaynakları Yönetimi)

Bu modül; bordro kontrolü, iş planlaması, tatiller ve zaman yönetimi gibi görevleri optimize eder.

4. SAP SD (Sales and Distribution – Satış ve Dağıtım)

Bu modül; fiyat kontrolü ve tahsisi, kredi yönetimi, malzeme sınıflandırması, uluslararası nakliye, faturalandırma, tedarikçilerle iletişim ve nakliye işlemlerini optimize eder.

5. SAP PP (Production Control and Planning – Üretim Kontrolü ve Planlama)

Üretim kapasitesini iyileştirmek ve yeni talep elde etmek için üretimi ve performansı izlemenizi sağlar. Bu modül, işletme için bir merkezi görevi görerek üretim planlama sistemlerini takip etmenize ve endüstriyel süreçleri yönetmek için araçlar sağlamanıza olanak tanır.

6. SAP MM (Materials Management – Malzeme Yönetimi)

Stok kontrolü, stok rotasyonu, tedarikçiler ve lojistik yönetimi dahil olmak üzere mal ve malzeme tedariği ile ilgili her türlü aktivite bu modül üzerinden yönetilebilir.

7. SAP QM (Quality Management – Kalite Yönetimi)

Bu SAP modülü; süreçler, ürünler ve tesisler veya ekipmanlar üzerinde kalite kontrol testleri gerçekleştirmenize yardımcı olur. Modülü iç denetimler, kalite denetimleri yapmak, sertifikaları yönetmek veya tedarik zincirinin lojistiğini kontrol etmek için kullanabilirsiniz.

8. SAP PM (Center Maintenance – Bakım)

Bu SAP modülü, makine ve tesislerin mükemmel durumda tutulmasına yardımcı olur.

9. SAP CS (Customer Support – Müşteri Desteği)

Bu SAP modülü, mümkün olan en iyi müşteri hizmetini sağlamak için müşterilerle iletişimi kolaylaştırır.

10. SAP PS (Project Management – Proje Yönetimi)

Bu SAP modülü, daha pahalı ve karmaşık süreçleri olan büyük ölçekli projelere yöneliktir.

11. SAP BW (Business Warehouse)

Bu SAP modülü ile iş kararları verme sürecini kolaylaştırmak için raporlar oluşturabilir ve harici veri kaynaklarını entegre etmek için iş verilerini saklayabilir ve analiz edebilirsiniz.

12. SAP CRM (Customer Relationship Management – Müşteri İlişkileri Yönetimi)

Bu SAP modülü, müşterilerle iletişimle ilgili süreçler veya faaliyetler için kapsamlı bir yönetim sistemi sağlar.

13. SAP ITS (Internet Transaction Server)

Bu modül, müşteriler ve işletmeler arasındaki iletişimi hızlandırır.

14. SAP HANA (High Performance Analytics Appliance)

Verileri analiz etmek ve tahminlerde bulunmak için bu modülü kullanabilirsiniz.

15. SAP PI (Process Interfaces)

Bu modül, yazılım ile şirketin diğer temsilcileri arasında harici ve dahili bilgi alışverişine izin verir.

16. SAP APO (Advanced Planning and Optimization – İleri Planlama ve Optimizasyon)

Bu modül, verimliliği artırmak ve rapor almak için planlama ve tedarik zinciri operasyonlarını kolaylaştırır.

17. SAP SFA (Salesforce Automation)

Bu modül, satış ekipleri tarafından süreçleri otomatikleştirmek, verileri analiz etmek ve satış tahminleri elde etmek için kullanılır.

Teknik SAP modülleri ise aşağıdaki şekildedir:

1. SAP ABAP (Advanced Business Application Programming – Gelişmiş İş Uygulaması Programlama)

Bu modül, SAP müşterilerinin uygulamanın mevcut işlevlerini değiştirmesine veya özelleştirilmiş çözümlerin geliştirilmesini teşvik etmek için kendi işlevlerini oluşturmasına olanak tanır.

2. SAP Netweaver

Bu modül, şirketlerin tüm yazılım işlevlerini tek bir platformda çalıştırmasını sağlayarak, SAP ekosistemindeki diğer modüllerin ve uygulamaların teknik yönetimine yardımcı olur.

Önemli SAP Becerileri Nelerdir?

İyi SAP becerilerine sahip olmak, kurumsal kaynak planlama yazılımı kullanan şirketlere başvurduğunuzda sizi tercih edilen bir aday yapar. SAP’de yeterli deneyim ve yeterlilik, bazı iş profilleri için bir gereklilik olabilir.

Aşağıda bazı yaygın SAP becerilerini bulabilirsiniz:

1. İşlem Yapma

İşlemler, çeşitli verileri istediğiniz formatta SAP yazılımına girmenizi sağlar. Yazılıma doğru verilerin girilmesi, SAP’nin tüm potansiyelini ortaya çıkarmanın ilk adımıdır. İşlem bilgisi ve SAP yazılımına veri girme yeteneği, veri girişi gerektiren işlere başvururken ve satışları yönetirken yardımcı olabilir.

2. Raporlama

Raporlama, farklı kullanıcı departmanları tarafından beslenen verilerden çeşitli raporlar üretmeyi içerir. Ekibinizin ve yönetiminizin gereksinimlerine göre oluşturabileceğiniz çeşitli raporlar hakkında mükemmel bilgiye sahip olmanız önemlidir. Bu raporlar genellikle yönetimsel karar vermede önemli bir rol oynar.

3. İşe Alım

İşe alım modülü, insan kaynakları departmanı profesyonelleri için faydalıdır. İşe alım modülünün iyi anlaşılması, adayların ve potansiyel ekip üyelerinin yönetilmesine ve yeteneklerine göre pozisyonların atanmasına yardımcı olur. SAP, işe alım sürecinin her adımında verileri işleyerek tüm yetenek edinme yaşam döngüsünü yönetebilir.

4. Muhasebe

SAP yazılımının muhasebe modülü, şirket ile satıcıları ve müşterileri arasındaki tüm mal, hizmet ve diğer ticari işlemlerin hareketlerinin finansal işlemlerinin kaydedilmesine yardımcı olur. Muhasebe modülünü nasıl kullanacağınızı bilmek, bir muhasebe veya finans işinde size avantaj sağlayabilir.

5. Yönetim

SAP; depo yönetimi, müşteri yönetimi, proje yönetimi ve envanter yönetimi gibi çoklu yönetim modülleri sağlar. Bir işletmede bir yönetim pozisyonuna başvuruyorsanız, yönetim modülleri hakkında bilgi sahibi olmak size diğer adaylara göre avantaj sağlayabilir.

6. İletişim

Diğer departmanlarla iletişim kurabilmek SAP’nin en önemli yönüdür. SAP yazılımı aracılığıyla farklı ekiplerle nasıl iletişim kurulacağı konusunda mükemmel bilgiye sahip olmak iyidir. Bu, SAP yazılımıyla ilgili bir işe başvururken size diğer adaylara göre ek bir avantaj sağlar.

SAP Hakkında En Çok Sorulan Sorular

1. Hangi şirketler SAP kullanıyor?

SAP, herhangi bir yapı veya büyüklükteki şirketler tarafından kullanılabilir; ancak, müşterilerinin çoğu hala büyümekte olan orta ölçekli şirketlerdir.

2. SAP’yi genellikle hangi sektörler kullanır?

SAP, modülleri sayesinde çok sektörlü bir çözüm olarak çalışır.

3. SAP ve ERP aynı şey mi?

SAP bir ERP sistemidir, ancak tüm ERP sistemleri mutlaka SAP değildir.

4. SAP danışmanı nedir?

SAP danışmanı, SAP sisteminin kurulumu ve kullanımı ile ilgili her konuda şirketlere rehberlik etmekten sorumlu bir profesyoneldir.

5. SAP R/3 nedir?

SAP ERP 6.0 olarak bilinen SAP R/3, büyük çok uluslu şirketlerin ve şirketlerin yönetimi için özel olarak tasarlanmış bir SAP yazılımı sürümüdür. Mevcut özellikler açısından çok daha geniş bir modeldir, ancak aynı zamanda daha karmaşık ve pahalıdır.

6. En popüler SAP modülleri nelerdir?

Genel bir kural olarak, SAP orta ölçekli şirketler tarafından yaygın olarak kullanılan bir yazılım olduğundan, en popüler modülleri müşteri yönetimi ve finans için kullanılanlardır.

7. Ne tür SAP modülleri var?

SAP modülleri fonksiyonel ve teknik olarak ikiye ayrılır. İşlevsel olanlar şirketin kendisi tarafından geliştirilir ve yazılımın yeteneklerini yeni özelliklerle genişletmeyi amaçlar. Teknik modüller ise SAP kullanıcılarının aynı ekosistem içinde özel uygulamalar tasarlamasına veya teknik operasyonları yönetmesine olanak tanır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir