12. Yargı Paketi, avukatların maddi sıkıntılarını çözmeyi ve yargılamaların hızlanmasını hedefliyor. Meclis’e sunulacak bu paket, adalet sisteminde önemli değişiklikler öngörüyor.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, 12. Yargı Paketi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Paket, yargılamaların hızlanması için düzenlemeler içerecek.
Gürlek, “İnşallah 12. Yargı Paketinde çekişmeli boşanma davalarında arabuluculuk hükümlerinin uygulanması olarak getirmek istiyoruz,” dedi. Bu düzenleme, boşanma davalarının süresini kısaltmayı amaçlıyor.
Boşanma davalarının süresi Türkiye’de ortalama 8 yıl ile 10 yıl arasında değişiyor. Bu durum, adalet sisteminin etkinliğini sorgulatıyor.
Ayrıca, 12. Yargı Paketi, hakim ve savcı sayısının artırılmasını da hedefliyor. Bu sayede yargı sürecinin daha hızlı işlemesi bekleniyor.
Paketin diğer bir önemli yönü ise tapu işlemlerinde avukat zorunluluğu getirmesidir. Bu durum, avukatların maddi sıkıntılarının hafifletilmesine katkıda bulunabilir.
Gürlek’in belirttiğine göre, Türkiye’de 12,5 milyon dosya bulunuyor. “Bu dosya sayısı çok fazla. 12,5 milyon dosya dünyada hiçbir yerde yok,” ifadelerini kullandı.
Son olarak, 12. Yargı Paketi’nin 11. Yargı Paketi’nin yasalaşmasından sonra geri çekildiği belirtildi. Ancak yeni düzenlemelerin ne zaman Meclis’e sunulacağına dair net bir tarih verilmedi.
