Blockchain kelimesini duyan birçok kişi bunu Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilişkilendirir. Aradaki bağlantı doğru olsa da, blockchain kullanımı sadece kripto para birimleri ile kısıtlı değildir.
Blockchain, video oyunları ve dijital sanattan sağlık ve kamudaki uygulamalara kadar çeşitli endüstrilerde de kullanılır.
Kavramlarda bazı benzerlikler olduğu için insanlar genellikle blockchain ve bulut bilişimin aynı olduğunu düşünür. Fakat bu 2 kavram birbirlerinden çok farklıdır ve birleştiklerinde işletmelere heyecan verici yenilikler sunabilir.
Blockchain ve Bulut Arasındaki Farklar
Bulut bilişim sadece merkezi sunuculara dayanırken blok zinciri merkezi olmayan bir ağ kullanır. Bulut bilişim ve blok zinciri arasındaki temel fark budur.
Bulut bilişimin veri depolamaya ve verilere erişmeye odaklanırken blok zinciri dijital işlemleri kolaylaştırır. Başka bir deyişle, bulut bilişim daha çok bilgi iletmeye odaklanırken, blok zinciri değer alışverişine odaklanır.
Tüm bu farklılıklara rağmen, bulut bilişimin blockchain teknolojisi ile entegrasyondan faydalanmasının birkaç yolu vardır. Veri ihlallerini önlemek için geliştirilmiş siber güvenlik önlemleri ve işletme ve kuruluşlar için geliştirilmiş bulut yedekleme çözümleri bu duruma en uygun örneklerdir.
Blockchain ayrıca tek başına bir defter olduğu için herhangi bir hizmet sunmaz. Ancak bulut, çevrimiçi hizmetlerde çeşitli şekillerde kullanılır. Bulut tabanlı çevrimiçi hizmetler aşağıdakileri içerir:
- Hizmet Olarak Platform (PaaS),
- Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)
- Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)
Ek olarak, bulut hizmetleri, bulut depolama ve hesaplamada yeni fırsatlar yaratmak için blockchain teknolojisi kullanılarak merkezi olmayan hale getirilebilir. Bulut bilişim ve blok zincirinin birleşimi, birçok farklı endüstriyi dönüştürme ve heyecan verici yeniliklere yol açma potansiyeline sahiptir.
Blockchain’in Bulut Üzerinde Olmasının Avantajları Nelerdir?
Blockchain teknolojisini bulut bilişim ile entegre etmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajı vardır:
- Artan güvenlik ve gizlilik
- Gelişmiş bulut yedekleme çözümleri
- Bulut hizmetleri için yeni fırsatlar
Blok zincirinin bulut bilişim üzerindeki en önemli avantajlarından biri gelişmiş güvenliktir. Tüm işlemler şeffaf bir şekilde dağıtılmış bir deftere kaydedildiğinden, veri ihlali veya diğer siber saldırı riskleri daha azdır. Bu, bulut depolamayı her zamankinden daha güvenli hale getirir ve işletmelerin değerli verilerini korumasına yardımcı olabilir.
Blok zincirinin bulut bilişim üzerindeki bir başka avantajı da gelişmiş bulut yedekleme çözümleridir. Sıfır bilgi kanıtları gibi gelişmiş şifreleme teknolojilerini kullanan blok zinciri, bütünlüğünden ödün vermeden kullanıcı verilerine yetkisiz erişimi önleyerek bulut yedekleme yeteneklerini önemli ölçüde geliştirir.
Son olarak, blockchain bulut hizmetleri için yeni fırsatlar yaratabilir. Blok zinciri, bulut ağlarını merkezi olmayan bir hale getirerek ve daha fazla veri paylaşımını mümkün kılarak; bulut depolama, bulut hesaplama, bulut tabanlı kripto para birimleri ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli bulut tabanlı uygulamaları kolaylaştırma gücüne sahiptir.
Blockchain’in İyileştirme Sağladığı Sektörler
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı sektör, blockchain teknolojisini bulut bilişim ile entegre etmekten yararlanabilir:
1. Finans
Blockchain, menkul kıymet ticareti ve varlık yönetiminden bankacılık ve sigortacılığa kadar finansın birçok yönünü dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu yüzden blok zincirinin birincil kullanımlarından biri finans alanındadır.
İnternette binlerce kripto para birimi bulunmasına rağmen, en popüler ve piyasa değeri en yüksek olanlar Bitcoin, Ethereum, Tether ve BNB’dir. Çeşitli platformlar, örneğin kripto cüzdanınızda saklayabileceğiniz veya birden fazla borsada işlem yapabileceğiniz ETH satın almanızı sağlar.
2. Sağlık Hizmetleri
Sağlık hizmetlerinde blok zinciri; sağlayıcılar, ödeme yapanlar, hastalar, araştırmacılar ve daha fazlası arasında veri güvenliğini ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek için kullanılır. Bu sayede sağlık kuruluşları, tıbbi kayıtlara daha fazla erişim sağlarken, merkezi olmayan bir ağ üzerinde bulut depolama çözümlerini kullanarak hassas hasta bilgilerini daha iyi koruyabilir.
3. Kamu
Kamu, blok zinciri tabanlı bulut hizmetlerini benimseyerek operasyonel süreçleri düzene sokabilir ve tüm departmanlarda daha fazla şeffaflık elde edilmesini sağlayabilir. Ek olarak, vergi ödemeleri için bulut tabanlı bir kripto para birimine geçiş, idari maliyetleri azaltabilir ve verimliliği artırabilir.
4. Ticaret
Merkezi olmayan bulut ağları aracılığıyla güvenli veri paylaşımı ve şeffaf işlemler sağlayarak, büyük ve küçük işletmeler verimliliği artıran, maliyetleri düşüren ve geliri artıran modern operasyonlardan yararlanabilir.
5. Nesnelerin İnterneti
IoT cihazları, yaşam tarzlarımızı daha iyi hale getirmemize yardımcı olabilir ve evdeki güvenliğimizi artırabilir. Fakat akıllı kapı zilleri, kameralar ve cihazlar kişisel verilerinize sahip olacağı için bunların yanlış ellere geçme riskinin olmadığından emin olmanız gerekir.
Blok zinciri veri güvenliği alanında birçok avantaj sunar. Bir bulut blok zinciri hizmeti, üzerinde depolanan tüm verilerin güvenliğini artırır.
Özetle diyebiliriz ki, blockchain önemli avantajlar sunar. Finans, sağlık, devlet veya başka bir sektörde çalışıyor olmanız farketmez, blockchain’i bulut bilişim ile entegre etmek, işletmenizi daha avantajlı hale getirme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, bulut tabanlı operasyonlarınıza blok zincirini dahil etmeyi düşünebilirsiniz.
0 Comments