Bulutun liderleriyle yaptığımız söyleşinin birinci bölümünde, Bulutistan CEO’su Begim Başlıgil’in bulut sektörüyle ilgili değerlendirmelerini bulabilirsiniz.
1- Sizi tanıyabilir miyiz ?
Merhaba, ismim Begim Anıl Başlıgil. 20 yıl yakın Microsoft, Türk Telekom, Siemens, Ernst & Young ve Arthur Andersen gibi şirketlerde profesyonel yöneticilik yaptıktan sonra, 2015 yılında Bulutistan’ı ortağım Orçun Özalp ile beraber kuran ve halihazırda da genel müdürlüğünü icra etmeye çalışan bir girişimciyim.
2- Türk bir bulut sağlayıcı olmayı nasıl tanımlarsınız?
Bulutistan, Türkiye’den bulut servis sağlayıcılığı yeniden tanımlayan ve hizmet verdiği alanlarda pazar lideri olan bir şirket. Bugün Türkiye’de ilk 1000’deki her 2 kurumdan bir tanesi Bulutistan ile çalışıyor. Müşterilerimize 5 adet veri merkezinde yer alan altyapılarımız üzerinden Bulutistan Özel Bulut, SAP HANA Bulutu, Olağanüstü Durumu Merkezi hizmetleri verdiğimiz gibi kendi geliştirdiğimiz platform üzerinden DB as a service, Çoklu Bulut Yönetimi ve IoT hizmetleri de veriyoruz. Bugün 60’dan fazla ülkeden Bulutistan Cloud hizmetleri kullanılıyor. Açıkçası ilk kurulduğumuz zamanlarda nadiren de olsa bazı IT yöneticilerinde hiper ölçekli bulut şirketleri varken biz yerli firmalar ile çalışmayız, onlar bize bu hizmeti veremezler gibi yaklaşımlar ile karşılaşıyorduk. Ancak referans referansı getiriyor, güven de sözle değil, zamanla ve yaptıklarınız ile kazanılıyor. Bugün Türkiye’nin en büyük 20 holdinginden 14 tanesi en az 3 farklı konuda Bulutistan’dan hizmet alıyor. Dolayısı ile geçmişte yerellik bizim aleyhimize bir konu gibi algılanırken, şimdi yerli uzmanlar ile servis vermek, aynı teknolojileri sunabilecek bir portföye sahip olmak, TL çalışmak gibi unsurlar bizi yabancı rakiplerimize göre öne çıkarıyor.
3- Türkiye’de bulut hizmeti sunmanın zorlukları ve kolaylıkları hakkında ne söylemek istersiniz?
En büyük zorluk ekonomik dalgalanmalar. Biz yazılımlarımızı kendimiz üretsek de donanımları USD ile alıyoruz, en büyük giderlerimizden biri enerji ve enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar bizleri etkiliyor. Bulutistan’ın arkasında çok büyük bir yatırımcı grubu olduğu için finansal risklerden etkilenmeyecek bir sermaye yapımız olsa da, ülkedeki dalgalı ekonomik durum elbette müşterilerimizi de bizleri de maliyetlerimizi yönetmek konusunda zorluyor. Bence en büyük kolaylık iş gücü kalitemiz. Türk insanı olarak bizler candan çalışıyoruz, emeğimizi esirgemiyoruz ve çok da zekiyiz. Bugün hiper ölçekli rakiplerimizde olan birçok servisi biz de bu değerli iş gücü sayesinde sunabiliyoruz. Ama ölçeklenmemiz lazım. Biz 2021’i %200 büyüyerek kapattık. Ama dünya çapında bir oyuncu olmak için x3 değil x30 büyümemiz lazım. Bu da ancak kamuyu ve STK’ları da yanımıza alıp Türkiye’de teknoloji sektöründeki karar vericileri etkileyerek olacaktır. Yani nasıl bugün Kore’den, Çin’den, Taiwan’dan, İsrail’den, Hindistan’dan teknoloji üreten dev markalar çıkabiliyor ise biz de teknoloji üreten yerli markaların önünü açmalıyız, desteklemeliyiz. O yüzden ben tüm teknoloji sektöründeki karar vericileri, etkileyicileri veya bir pozisyon almış kişileri hep önceliği yerli teknolojiye vermeye çağırıyorum. Zira bizim gibi şirketler öğrenecekler, öğrendikçe de kendi kendimize yetmeye başlayacağız. Bulutistan bence bugün bunun en güzel örneklerinden bir tanesi…
4- Sunduğunuz hizmetlerde yerel ve global rakiplerden hangi noktalarda kendinizi ayırıyorsunuz?
Yerel rakipler ile en büyük farkımız hizmet seviyemiz ve hizmet portföyümüz. Servis seviyesi olarak Bulutistan olarak yerli rakiplere göre daha yüksek oranlarda uptime sunuyoruz ve de müşterilerimize yaşatıyoruz. İkinci olarak da biz, Bulutistan olarak bulut teknolojileri üretiyoruz. Bugün Türkiye’nin dev kurumları Bulutistan’ın kendi geliştirdiği Paas servislerini kullanıyor. Sadece veri tabanı alanında 5’den fazla kendi geliştirdiğimiz ürünümüz var, buna Iot Platformumuz Bulutistan ML, MCM Platformumuz eklenince yabancı rakiplerimiz ile rekabet edebilen, ama hem daha uygun rakamlarla hem de TL olarak servislerini sunabilen bir firma ortaya çıkıyor. Ayrıca veri merkezi altyapılarımız Türkiye’de olduğu için de tüm regülasyonlara rahatlıkla uyum sağlayabiliyoruz.
5- Bulut hizmetlerinizi güçlü ve benzersiz kılmak için hangi teknolojilere nasıl yatırımlar yapıyorsunuz?
Sanal sunucu, ODM, yedekleme ve container servisleri artık standart hale geldi. Bugün bulut şirketleri bir dönüm noktasındalar, ya oyunlarını hiper ölçekli bulut firmalarının MSP’si olarak kuracaklar ya da kendileri ARGE ekipleri kurup teknoloji geliştirecekler. Biz ikinci yolu tercih ettik, zira kendi teknolojilerimiz ile büyümenin bizi özgürleştireceğini düşünüyoruz. IoT, MCM, AI bazlı servisler, güvenlik servisleri ve veri tabanı odaklı Paas servisleri bizim yatırımlarımızı yoğunlaştırdığımız alanlar. Elbette yazılım işi enteresan. İlerledikçe görüşünüz netleşiyor, görüşünüz netleştikçe ilerliyorsunuz. Ezcümle, hizmetlerimizi güçlü ve benzersiz kılmak için kendi teknolojilerimizi kendimiz geliştirmeye odaklanıyoruz.
0 Comments