Bulut Teknolojisi ve Rakamlarla Bulut Sektörünün Geleceği
Bulut Teknolojisi ve Rakamlarla Bulut Sektörünün Geleceği

Bulut Teknolojisi ve Rakamlarla Bulut Sektörünün Geleceği


Bulut, işletmelerin yeni donanım veya yazılıma yatırım yapmadan veri depolama, veri tabanları, sunucular ve ağ yazılımı gibi kaynaklara erişmesine olanak tanır. 

Bulut, şirketlerin çok daha hızlı büyümek ve ölçeklendirme için kullanabilecekleri daha yüksek yükleme hızları ve daha esnek kaynaklar sunar. Bulut bilişim ile işletmeler yalnızca kullandıkları bulut hizmetleri için ödeme yapar ve bu da operasyonel maliyetlerin düşürülmesine yardımcı olur.

Bulut Bilişimin Avantajları Nelerdir?

1. İşletme maliyeti

Şirket içi veri merkezlerini çalıştırmanın, donanım ve yazılım satın almanın maliyeti hızla artabilir. Bulut bilişim sayesinde, işletmeler nadiren bu ek maliyetler hakkında endişelenmek zorunda kalır ve işlerini yürütmenin diğer yönlerine odaklanabilir.

2. Hız

İşletmeler, yalnızca birkaç fare tıklamasıyla buluttaki çok sayıda bilgi işlem kaynağına erişebilir. Bu, bulutu verilere çok hızlı erişmesi gereken büyük işletmeler için son derece değerli kılar.

3. Kullanım Kolaylığı

Şirket içi veri merkezleri genellikle çok sayıda donanım kurulumu gerektirir, bu da yazılım yamaları ve diğer zaman alıcı görevleri üstlenmeniz gerektiği anlamına gelir. Bulut bilişim ile bu görevlerin çoğu otomatikleştirilebilir, bu da BT ekiplerinin işin diğer önemli yönleri üzerinde çalışmak için daha fazla zaman harcamasına olanak tanır.

4. Güvenlik ve Güvenilirlik

Birçok işletme, işlerini yürütmek için güvenli ve uygun maliyetli bir yol arar. Birçok bulut hizmeti sağlayıcı, güvenlik ekosistemlerini potansiyel tehditlere karşı kontrol etmeye ve güçlendirmeye yardımcı olan geniş bir dizi teknoloji ve politika sunarak işletmelerin veri yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma konusunda önemli miktarda tasarruf etmesine olanak tanır.

Bulut Bilişim Trendleri (Temel İstatistikler)

  • Tüm işletmelerin %81’i, halihazırda ortaya konmuş veya çalışmakta olan bir çoklu bulut stratejisine sahip olduklarını bildirdi.
  • 2021’in sonunda, tüm kurumsal altyapının %67’si bulut tabanlı olacak.
  • İş yükünün %82’sinin bulutta kalacak.
  • AWS, %32 ile en büyük bulut bilişim pazar payına sahiptir.
  • Hizmet olarak Platform’un (PaaS) benimsenme oranının 2020 yılına kadar %56’ya çıkması bekleniyor.

Yukarıda birkaç ilginç temel istatistiği gözden geçirdiğimize göre, biraz daha derine inelim ve rakamlarla bulut sektörünün geleceğine daha derinlemesine bakalım.

Rakamlarla Bulut Sektörünün Geleceği

Genel Bulut Bilişim İstatistikleri 

  • Bulut bilişim uygulamaları 2013’ten bu yana 545’ten 1427 farklı hizmete çıkarak neredeyse üç katına çıktı. (Kaynak: Skyhigh)
  • 2021 yılına kadar, şirket iş yükünün şaşırtıcı bir şekilde %83’ü bulutta depolanacak. (Kaynak: Forbes)
  • 2021’de bulut bilişime en fazla harcama yapmak isteyen en önde gelen sektörler imalat (20 milyar dolar), profesyonel hizmetler (18 milyar dolar) ve bankacılık (16 milyar dolar) (Kaynak: IDC)
  • Ortalama bir çalışan, günde 30’dan fazla bulut tabanlı hizmet kullanır. (Kaynak: Skyhigh)
  • Genel bulut sektöründen elde edilen gelirin 2018’de 175 milyar dolardan 2022’de 331 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. (Kaynak: Gartner)
  • Sunuculara, Ethernet anahtarlarına ve kurumsal depolama çözümlerine olan talebin %10,9 oranında artması bekleniyor. Eğer bu tahmin doğru çıkarsa, genel bulut satıcıları daha fazla para kazanacak ve etkilerini artıracak. Böylece, BT altyapı harcamaları 2022 yılına kadar 55,7 milyar dolara ulaşacak. (Kaynak: IDC)

Bulut Benimseme İstatistikleri

  • Şirketlerin %80’i, teknolojinin benimsenmesinden sonraki ilk birkaç ay içinde operasyon iyileştirmeleri olduğunu söylüyor. (Kaynak: Multisoft)
  • Orta ölçekli işletmeler, üçüncü taraf bulut platformlarını kendi bünyesinde bir sistem sürdürmekten %40 daha uygun maliyetli buluyor. (Kaynak: Salesforce)
  • İşletmelerin %60’ı bu gelişen teknolojiyi önümüzdeki 18 ay içinde kullanmayı planlıyor. (Kaynak: Clouds 247)

Bulut Kullanım İstatistikleri

  • İşletmelerin %71’i hız iyileştirmeleri arıyor, %63’ü daha fazla esneklik istiyor ve %57’si 1 numaralı neden olarak iyileştirilmiş müşteri desteğini seçiyor. (Kaynak: IDG)
  • E-posta hizmetleri ve dosya depolama, sırasıyla %66 ve %53 ile AB’de bulut bilişimin en yaygın kullanım alanlarıdır. (Kaynak: Eurostat)

Bulut Sağlayıcı İstatistikleri

  • AWS hala %33 pay ile pazara hakimken, Microsoft Azure %16 ile ikinci sırada yer alıyor. (Kaynak: Statista)
  • Dropbox, Amerika Birleşik Devletleri’nde %47 ile lider tüketici bulut depolama sağlayıcısı olmaya devam ediyor. Diğer popüler bulut hizmetleri, %26,9 ile Google Drive ve %15,3 pazar payı ile Microsoft OneDrive’dır.(Kaynak: Cloudrail)
  • Küresel bulut hizmetleri pazarının 2021 yılına kadar 555 milyar dolar gelir elde edeceği tahmin ediliyor. Bu da bulut bilişim endüstrisi için bir önceki yıla göre %17,5’lik bir genel büyüme oranına işaret ediyor (Kaynak: Allied Market Research)
  • Şirketlerin yalnızca 2021’de bulut yazılımına 3,5 milyonun üzerinde yatırım yapması bekleniyor. Bütçenin çoğunluğu SaaS platformları için ayrılırken (%48), geri kalanı IaaS (%30) ve PaaS (%21) arasında bölünecek. (Kaynak: IDG)
  • 19. Bulut bilişim, LinkedIn’e göre en çok talep edilen 1 numaralı zor beceridir. (Kaynak: Linkedin)

İlk bulut bilişim hizmetleri sadece on yıl önce başlatılmış olsa da,  yine de, halihazırda birçok işletme ve hatta yeni başlayanlar bile, bulut teknolojileirini birçok nedenden dolayı iş modellerine dahil ediyor.