Nesnelerin İnternetini (IoT) Güvence Altına Almak İçin En İyi 8 Uygulama

Nesnelerin İnternetini (IoT) Güvence Altına Almak İçin En İyi 8 Uygulama


Nesnelerin İnterneti (IoT) yararlı bilgiler sağlarken, işletmenize bir dizi yeni güvenlik açığı da getirebilir. IoT güvenliğinin önemi konusunda net bir anlayışa sahip olmazsanız, işletmeniz farkında bile olmadan yeni güvenlik açıkları sunmaya devam edebilir.

İlgili İçerik: Robotik Nesnelerin İnterneti Nedir ve Ne Yapabilir?

IoT Güvenliği Neden Önemlidir?

Siber suçlular eskiden kişisel veya hassas veriler için sadece bilgisayarları veya akıllı telefonları hedeflerken, artık yeni IoT cihazlar ile çevrimiçi etkileşime giren her şeyi hedefler.

Örneğin, bir siber suçlu akıllı bir araca başarılı bir şekilde girerse, aracın güvenlik özelliklerini veya sürüş işlevlerini devre dışı bırakabilir ya da kalp monitörü gibi tıbbi bir cihazı ihlal ederse, insan hayatını riske atmaya kadar gidecek ciddi sonuçlar doğurabilir.

Bu yüzden hassas verilerinizin, cihazlarınızın ve sağlığınızın her ne pahasına olursa olsun korunmasını sağlamak için IoT’yi uygun şekilde güvenceye almak artık her zamankinden daha önemlidir.

IoT Güvenliğinizi Geliştirmek İçin En İyi 8 Uygulama

IoT altyapısının güvenliğini sağlamak kritik öneme sahiptir, ancak buluttaki verileri etkin bir şekilde güvenceye almak ve aktarım sırasında veri bütünlüğünü korumak için sağlam bir strateji gerektirir.

İşletmeniz için IoT güvenliğini iyileştirmeye yönelik en iyi uygulamalardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Cihazlarınızı takip edin ve yönetin

Her cihazın nasıl çalıştığını ve ne yaptığını öğrenmeden, bir işletmede cihazları yönetmek zor olabilir. Bu yüzden işletmenizdeki bağlı cihazları anlamak, IoT altyapısını güvence altına almanın ilk adımıdır. Daha sonra cihazları en iyi şekilde yönetmek ve işletmenizi gelecekteki saldırılardan en iyi şekilde korumak amacıyla cihazları izleme, keşfetme ve yönetmeye yardımcı olan sürekli izleme yazılımını uygulamayı düşünebilirsiniz.

2. Yama ve iyileştirme çabalarını değerlendirin

Yama ve düzeltme, optimum güvenliği sağlamak için bağlı cihazların kodunun zaman içinde değiştirilmesini içerir. Bu yüzden işletmeler ağ bağlantılı bir cihazı uygulamadan önce sürekli değişen tehdit ortamıyla mücadele etmek için cihazın zaman içinde yamalanıp düzeltilemeyeceğini düşünmelidir. Bazı cihazların yetenekleri sınırlıdır veya kapsamlı bir şekilde yama uygulanamayacak kadar karmaşıktır. Bu nedenle, ağınıza yeni bir IoT cihazı uygulamadan önce düzeltmeyi iyi düşünmeniz gerekir.

3. Parolaları ve kimlik bilgilerini güncelleyin

Parolaları güncellemek modası geçmiş bir en iyi uygulama gibi görünse de, gönderilen birçok cihazda satıcı tarafından sağlanan varsayılan bir parola vardır. Siber suçlular bu parolalara kolayca erişebilir ve bu aygıtlardan yararlanabilir veya bu aygıtların kontrolünü ele geçirebilir. Parolaları ve kimlik bilgilerini güncelleyerek iyi parola oluşturmak, cihazlarınızın her zaman güvende olmasını sağlamak için rutin olarak yönetilmesi gereken önemli bir adımdır.

4. Güncel şifreleme protokollerini kullanın

Şifrelenmemiş veriler, siber suçluların hassas bilgiler elde etmesine ve hatta ağ iletişimlerini dinlemesine olanak tanır. IoT tehditlerine karşı etkili bir şekilde koruma sağlamak için işletmelerin bir ağ içindeki tüm verileri şifrelemesi gerekir. Tüm veriler için güncel şifreleme protokolleri oluşturmak, ağdaki herhangi bir veriyi yetkisiz kullanıcılar için okunaksız ve dolayısıyla daha güvenli hale getirir.

5. Sızma testi veya değerlendirmesi yapın

Bağlı cihazlar, kullanım kolaylığı ve bağlanabilirlik ön planda tutularak üretildikleri için doğuştan savunmasızdır. Bu yüzden işletmeler, IoT cihazlarını dağıtmadan önce işletmelerinin donanım, yazılım ve diğer ekipmanları üzerinde bir tür değerlendirme veya sızma testi yapmalıdır. Sızma testi, güvenlik açıklarını belirleme ve anlamanın yanı sıra güvenlik ilkelerini, yasal uyumluluğu, çalışan güvenliği bilincini, risk yanıtını ve daha fazlasını test etmeye yardımcı olur. IoT cihazları dağıtılmadan önce bir pentest yapmak, işletmenizin gelecekte ciddi IoT tehditlerinden korunmasını sağlayabilir.

6. Uç noktalarınızı anlayın

Her yeni bir IoT cihazı bağlandığında, ağa yeni bir uç nokta eklenir ve her uç nokta ile siber suçlular için potansiyel bir giriş noktası oluşturulur.

Kurumsal ağlara bağlı cihazların sayısı sürekli arttığından ve ağdaki her bir cihazı kontrol etmek zorlaştığından, birçok işletme etkin uç nokta güvenliği ile mücadele etmektedir. İşletmeler, güvenli ve sağlıklı bir ağ oluşturmak için IoT uç noktalarını anlamalı, tanımlamalı ve bunlara uygun bir profil oluşturmalıdır.

Uç nokta güvenliğini en iyi şekilde anlamak ve iyileştirmek için işletmeler, virüsten koruma yazılımı, mobil cihaz yönetimi, güvenlik düzeltme eki güncellemeleri, veri şifreleme ve daha fazlasını sağlayan uç nokta güvenlik araçlarından yararlanmalıdır.

7. Ağınızı bölümlere ayırın

IoT cihazlarını ağınıza entegre ederken, cihazlarınızın büyük olasılıkla saldırıya uğrayacağını tahmin etmeniz gerekir. Ancak bu şekilde, gerçek bir ihlal durumunda hazırlıklı olabilirsiniz. Ağ segmentasyonundan yararlanmak, bilgisayar ağlarını bir dizi alt ağa bölerek bir siber saldırı durumunda işletmenizin hazırlanmasına yardımcı olabilir. Segmentasyon, bir alt ağdaki yetkisiz kullanıcılar bir başkasına bulaşma şansları olmadan onlarla mücadele etmenizi sağlar. Ayrıca bu, bölümlere ayrılmış alanlardaki uygulamalar için hassas verilere erişim noktalarını en aza indirmenize yardımcı olabilir.

8. Çok faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın

Çok faktörlü kimlik doğrulama, geleneksel iki faktörlü kimlik doğrulamanın ötesinde bir adımdır. Çok faktörlü kimlik doğrulama, kullanıcıların bir kaynağa erişmeden önce iki veya daha fazla doğrulama faktörü sağlamasını gerektirir. Bu kimlik doğrulama biçimiyle, kullanıcılar sadece kimlik doğrulamanın her yönünü başarıyla tamamlarlarsa, bir IoT cihazına erişebilir. Böylece IoT ağınızın genel güvenliğini iyileştirebilir ve bir siber saldırıya karşı ekstra bir koruma katmanı ekleyebilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir