Sanal veri merkezi yani virtual data center (VDC), özellikle kurumsal iş ihtiyaçları için tasarlanmış bilgi işlem, bellek, depolama ve bant genişliği de dahil olmak üzere sanallaştırılmış bir bulut altyapısı kaynakları havuzudur.
Sanal veri merkezi, şirket içi veri merkezine göre daha uygun maliyetli, esnek ve pratik bir alternatiftir. Sanal bir veri merkezi, fiziksel donanıma güvenmek yerine, bir şirketin bulut tabanlı kaynakları kullanmasına ve operasyonel ihtiyaçlarla mükemmel uyum sağlayan ölçeklenebilir bir altyapı oluşturmasına olanak tanır.
Sanal veri merkezinize erişim, internet veya bir sanal özel ağ (VPN) üzerinden sağlanabilir. Sanal veri merkezleri de mevcut fiziksel ağlarla tamamen uyumludur. Sanal kaynaklar acil durumlar için kullanılabilir, işletmenizin tüm BT altyapısı buluta kaydırılabilir veya arada herhangi bir yerde hibrit bir çözüm kullanabilirsiniz.
Yazılım tabanlı bir veri merkezi, fiziksel muadili ile aynı yetenekleri sunar. Bir işletmenin aşağıdakileri kurmasını sağlar:
- Sunucular
- İşlem gücü (CPU)
- Depolama kümeleri (RAM ve disk alanı)
- Ağ bileşenleri ve bant genişliği
Normal bir veri merkezi gibi, bir sanal veri merkezi de, aşağıdakiler gibi iş uygulamalarının ve etkinliklerinin iş yüklerini etkinleştiren bilgi işlem yetenekleri sağlar:
- Dosya paylaşımı
- E-posta işlemleri
- Verimlilik uygulamaları
- CRM ve ERP platformları
- Veri tabanı işlemleri
- Büyük veri
- AIOps ve makine öğrenimi
- İletişim ve işbirliği uygulamaları
Sanal veri merkezlerinin ana avantajı, donanım kurmaya veya kaldırmaya gerek kalmadan kapasite ekleme veya kaldırma yeteneğidir. Soyutlanan her bileşen, sağlayıcının sanal makinesinde çalışır ve bunu kullandığın kadar öde temelinde yapar.
Fiziksel bileşenlerin sanallaştırılması daha birçok avantaj sunar:
- Esnek ve ölçeklenebilir altyapı
- Daha kısa pazara sunma süresi
- Yüksek kullanılabilirlik
- Daha yüksek BT kurulum özelleştirme seviyeleri
- Maliyet düşürme (kiralama, güç, soğutma, bakım veya donanım maliyeti yok)
İşletmeler Neden Sanal Veri Merkezini Tercih Etmelidir?
Aşağıda, sanal veri merkezlerinin temel faydaları ve sanallaştırmayı tercih etmenin fiziksel bir BT kurulumuna yatırım yapmaktan daha mantıklı olmasının nedenleri yer almaktadır:
1. Esneklik ve Ölçeklenebilirlik
Bulut kaynakları, bir sanal veri merkezini oldukça esnek hale getirir. Sanal bileşenleri eklemek ve kaldırmak, basit, ucuz ve hızlıdır. Bunlar, bir şirket içi veri merkezinin sağlayamayacağı özelliklerdir. Esnek sanal makineler, genel operasyonel verimliliği artırır. Bu özellikler, özellikle DevOps ekibine güvenen modern geliştirme şirketleri için hayati önem taşır.
2. Hızlı Kaynak Sağlama
Şirket içi bir veri merkeziyle, yeni bir donanım parçasının sağlanması haftalar alabilir. Şirket, her yeni bileşeni satın almalı, teslimatı beklemeli, yapılandırmalı ve kurmalıdır. Ancak bir sanal veri merkezi, bir ekibin yeni bileşenleri dakikalar içinde dağıtmasına olanak tanır.
3. Maliyet Tasarruf Fırsatları
Yerinde bir veri merkezi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, önceden ve sürekli olarak büyük yatırımlar gerektirir:
- Tesisi inşa etmek, donatmak ve bakımını yapmak.
- Veri merkezini yönetmek için işe alım ve eğitim ekipleri.
- Gerekli donanımın alınması.
- Talep veya trafiğin artması durumunda yedek bileşenlerin ayarlanması.
Bir şirket aşağıdakileri yaparak maliyetten tasarruf edebileceğinden, sanal bir veri merkezi çok daha ucuz bir alternatiftir:
- Tesis kurma ve donatma ihtiyacının ortadan kaldırılması.
- Donanım satın alma ve bakım maliyetlerini ortadan kaldırmak.
- Gerekli teknisyen sayısını azaltmak.
- Elektrik giderlerini ortadan kaldırmak.
Bir sanal veri merkezinin kullandıkça öde modeli aynı zamanda ek yükü de ortadan kaldırır. Bir şirket yalnızca ekibin kullandığı kaynaklar için ödeme yapar ve her sanal bileşen optimum kapasiteyi tüketir. Ekipler artan taleplere dakikalar içinde uyum sağlayabildiği için bekleme kapasitesine gerek yoktur. Ayrıca, iş planlaması perspektifinden bakıldığında, maliyetler bir sanal veri merkezi ile çok daha öngörülebilir hale gelir.
4. Basitleştirilmiş Yönetim
Bir sanal veri merkezi işletiyorsanız, altyapıdan bulut sağlayıcı sorumludur. Şirket içi ekibiniz yalnızca uzaktan, hızlı ve gerçek zamanlı olarak gerçekleşen bir süreç olan VM’leri yönetir.
Müşteriler genellikle sanal bir veri merkezini tek bir pencereden yönetir. Merkezi araçlar ve arayüzler, bilgi işlem kaynaklarına tam görünürlük sağlar ve yöneticilerin kullanımı optimize etmesine olanak tanır.
5. Kapalı Kalma Süresi
Bir sanal veri merkezi, aşağıdakiler sayesinde arıza süresinin önlenmesine yardımcı olur:
- Üst düzey bulut sağlayıcılar, genellikle %99,999 aralığında (yılda ortalama yaklaşık 6 dakikalık kesinti süresi) yüksek bir kullanılabilirlik sağlar.
- Veri kurtarma birkaç dakika içinde gerçekleşir.
Bir şirket fiziksel bir sunucuya güvendiğinde ve bir sorunla karşılaştığında, yeniden dağıtım süresi birkaç faktöre bağlıdır:
- Hazır bir yedekleme sunucunuz var mı?
- Yedekleme sunucusundaki veriler güncel mi?
Bir sanal veri merkezinde, sanal makine anlık görüntüleri nedeniyle yeniden dağıtımlar hızla gerçekleşir. VM anlık görüntülerini bir sunucudan diğerine taşıyabilir ve bunları kolay ve hızlı bir şekilde yeniden dağıtabilirsiniz.
Sanal bir veri merkezi, insan hatalarını sınırlayarak kapalı kalma süresinin durdurulmasına da yardımcı olur. Ağın kapalı kalma süresinin %75’inden fazlası bir çalışan hatasının sonucudur. Bir sanal veri merkezi, manuel görevleri ortadan kaldırdığı için ekip, aksama süresine neden olan hatalara daha az eğilimli otomasyon ve düzenlemeye güvenebilir.
6. İş Çevikliği
BT temeliniz gelişmek veya ölçeklenmek için çok statik olduğunda, bir işletme aşağıdakileri hızlı bir şekilde yapamaz:
- Yeni pazar fırsatlarına yanıt verme.
- Değişen kullanıcı taleplerine uyum sağlama.
- Agresif rakiplere ayak uydurma.
Sanal bir veri merkezi, şirketlere farklı ayarlara ve gereksinimlere hızla uyum sağlama yeteneği verir. İş operasyonlarını aşağıdaki yollarla ileriye taşıyabilirsiniz:
- İsteğe bağlı kaynak sağlama.
- Yeni iş modellerini hızlı ve risksiz test etme yeteneği.
- Eski uygulamaların performansını iyileştirme.
Sanal veri merkezleri, mevcut fiziksel ağlar ve kurulumlarla da uyumludur. İşletmeler, bir sanal veri merkezi ile çalışırken aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli seçeneklere sahip olur:
- Tüm BT altyapısını buluta kaydırma.
- Fiziksel ve sanal bileşenlerin kullanımını karıştıran hibrit bir çözüm oluşturma.
- Sanal kaynakları yalnızca acil durumlar ve kullanımdaki ani artışlar için kullanılabilir hale getirmek.
Şirketler ayrıca tüm bulut dağıtım modellerinde sanal veri merkezi ortamları kurabilir: Genel, özel, çoklu bulut, hibrit ve topluluk bulutu.
7. Daha Basit Güvenlik
Genel olarak, bir sanal veri merkezinde güvenliği yönetmek, geleneksel bir veri merkezini korumaktan daha basittir. Çünkü fiziksel güvenlik konusunda endişelenmenize gerek yoktur.
BT düzeyinde güvenlik söz konusu olduğunda, VDC’ye sahip şirketler farklı kullanım durumları, yaklaşımlar ve koruma gereksinimleri için farklı güvenlik politikaları oluşturabilir. Akıllı ve stratejik bir bulut güvenlik politikası, sanal veri merkezleri ile ilgili görevlerin değerli verileri ve uygulamaları riske atmamasını sağlamaya da yardımcı olabilir.
Çoğu bulut sağlayıcı, müşterileri farklı siber güvenlik hizmetleriyle destekler. Tipik bir satıcı, VM anlık görüntülerinden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayacak olağanüstü durum kurtarma ve iş sürekliliği hizmetleri sunar.
Sanal Veri Merkezleri ve Bulut Bilişim
Sanal bir veri merkezi, bulut bilişimin Hizmet Olarak Altyapı (IaaS) dağıtım modeli kapsamına girer. IaaS, bir şirketin fiziksel bileşenler talep etmesine ve aşağıdakilerle bir veri merkezi oluşturmasına olanak tanır:
- Server racks
- Depolama donanımı
- Ağ ekipmanı
- Yazılım ve donanım yedeklemeleri
Ek olarak, çoğu IaaS sağlayıcı tipik olarak aşağıdakiler gibi hizmetler sunar:
- Performans izleme
- Ağ güvenliği
- Güvenlik duvarı yönetimi
- Veri yedekleme hizmetleri
İşletmelerin tümü IaaS’den yararlanabilirken, bu bulut bilişim modelinden en çok KOBİ’ler kazançlı çıkar. Nispeten küçük bir işletme, şirket içi bir veri merkezi inşa etmek için bir servet harcamadan BT altyapısını kurabilir.
Çoğu şirket daha karmaşık PaaS tekliflerine geçmeden önce genellikle bu modelle başladığından, IaaS bulutun benimsenmesi için ortak bir başlangıç noktasıdır.
Özetle, sanal veri merkezi, bulut benimseme yolculuğunun neresinde olurlarsa olsunlar şirketler için popüler bir seçimdir. İster donanımın devreden çıkarılması için acil bir ihtiyaç olsun, isterse yeni BT maliyet modellerine stratejik bir geçiş yapma planı olsun, sanal veri merkezleri, bulut tabanlı kaynaklardan yararlanmaya başlamak için mükemmel bir yoldur.