TAV Airports CIO / TAV Technologies General Manager’ı M. Kerem Öztürk Röportaj


Sadece yazılımlarımızla değil, bilgi teknolojileri alanındaki diğer hizmetlerimizle de havalimanlarına uçtan uca teknoloji sağlıyoruz.

1- Bizi eğitim hayatınız ve profesyonel yolculuğunuz hakkında kısaca bilgilendirir misiniz?

Marmara Üniversitesi’nde Bilgi Sistemleri, Viyana Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme okuduktan sonra 1996 yılında çalışma hayatına başladım. Mercedez Benz, KPMG, Allianz ve Mars Sinema Grubu gibi markalarda yazılım süreçleri, iş zekası, BT güvenliği gibi farklı alanları kapsayan görevlerim sonrasında TAV Technologies’e Genel Müdür olarak katıldım. Şu an bu pozisyonuma ek olarak TAV Havalimanları Holding bünyesinde CIO olarak görev almaktayım.

2- Dijital dönüşüm şu an en önemli konularından biri. Hem tüketicilerin hem de işletmelerin hızlı bir şekilde dijitalleştiği bir dönemdeyiz. Bu çerçevede TAV Technologies olarak siz de farklı olarak neler göreceğiz?

Dijital dönüşüm artık sadece şirketlerin daha iyi hizmet sunmak için üzerinde çalıştıkları bir konu değil. Dijitalleşme, pandeminin de etkisiyle artık hem son kullanıcıların hem de kurumların gündeminde. Dijital çözümlerin hayatın her alanına girmesiyle medya tüketiminden, alışverişe; bankacılık işlemlerinden, seyahate her türlü konuda öyle ya da böyle teknolojinin kullanıcısı haline geliyoruz. Bu dönüşümden elbette havalimanları da nasibini alıyor. Havalimanları için verimli bir operasyon yönetimi şirket kârlılığı açısından hayati öneme sahip. Verimlilik artışını sağlayan birçok teknolojik çözümümüz var. Örneğin en yeni ürünlerimizden birisi olan “Bütünsel Havalimanı Yönetim Platformumuz, hava ve kara tarafında yönetilen tüm operasyonel adımların tam zamanlı performans takibini yaparak anlık raporlama sağlıyor. Yapay zeka temelli teknolojisi sayesinde tahminleme yapabilen ürün, olası sorunlar için de havalimanı yönetiminin karar alma süreçlerini kolaylaştırıyor. Bu ürün, havalimanlarına kolaylık sunduğumuz ürünlerden sadece biri. Hem dijital çözümler hem yolcu işleme süreciyle ilgili çözümler hem de yer hizmetleri sağlayıcılarına özel geliştirdiğimiz tüm yazılımlarımız temelde akıllı havalimanları yaratma amacımıza hizmet ediyor.

3- Dijital dönüşüm sürecinde yolcuların sizden beklentileri nasıl değişti?

Yolcuların dijital dönüşümden en büyük beklentisi kolaylık. Evden çıktıkları andan uçağa bindikleri ana kadar geçen süre içerisinde kolay ve hızlı bir akışın içinde olmak istiyorlar. TAV Technologies, bu ihtiyacı saptayarak hem yolcuların taleplerine karşılık veriyor hem de havalimanlarının yolcular için yürüttüğü süreçleri destekliyor. Dijitalleşmenin yolcuya faydasını güzel bir örnekle anlatmak istiyorum. Tahmin ediyorum ki, hiç kimse havalimanında uzun kuyruklarda beklemekten hoşlanmaz. Sunduğumuz Yolcu Akış Takip Sistemi tam da bu sorunu ortadan kaldırıyor. Havalimanında yer alan güvenlik, check-in, boarding gibi yolcuların sıraya girerek işlem yaptıkları noktaları ısıyı algılayan kameralarla takip edebilen bu sistem, yoğun alanları hızlıca tespit edip raporluyor. Böylece havalimanı yönetimi yolcu memnuniyeti adına, havalimanındaki kaynak dağılımını daha etkili şekilde yönetebiliyor. Yolcuların bir diğer dijital dönüşüm beklentisi ise kendi kendilerine işlemlerini yapabildikleri bir yolculuk deneyimine sahip olmak. Bu kapsamda son yıllarda check-in ve bagaj bırakma işlemleri için dijital çözümler ön plana çıktığı görülüyor. TAV Technologies olarak biz de bu ihtiyacı yakından takip ederek, bu alana uygun çözümler için teknolojiler geliştiriyoruz.

4- TAV Technologies’in tamamen yerli ve kendi geliştirdiği yazılımlar ile global arenanın en büyük 10 şirketinden biri olduğunu ve çözümlerini 3 kıtada 15 ülkede 40 dan fazla havalimanında kullandığınızı biliyoruz. Bize biraz bu çalışmalarınızdan da bahsetmenizi isteriz.

TAV Technologies her sene büyümeyi sürdüren, dinamik bir şirket. Dünyanın dört bir yanında, teknolojilerimizle havalimanlarına hizmet vermekten gurur duyuyoruz. Sadece yazılımlarımızla değil, bilgi teknolojileri alanındaki diğer hizmetlerimizle de havalimanlarına uçtan uca teknoloji sağlıyoruz. Kablolama, ağ hizmetleri, kurumsal kaynak planlama gibi farklı alanlarda müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel çözümler sunuyoruz. Son dönemde özellikle Orta Doğu, Afrika ve Orta Asya bölgelerinde güzel bir ivme yakaladık. Bu doğrultuda bu bölgelerin en prestijli havalimanlarına hem yazılım hem BT hizmetleri alanında destek sunuyoruz. Uluslararası arenada yürüttüğümüz bu çalışmalar sayesinde, Türkiye’den tüm dünyaya teknoloji ihraç ederek ülke ekonomimize doğrudan katkı sunuyoruz. BT Haber tarafından gerçekleştirilen Bilişim 500 Araştırması’nda bilgi teknolojileri alanında, Türkiye’nin en büyük on birinci hizmet ihracatçısı olmamız da bu başarımızı gözler önüne seriyor.

5- Kerem Bey, son 3 yıllık süreçte bulut pazarının gelişimini ve bugün geldiğiniz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Önümüzdeki 3 yıl içerisinde bulut bilişim teknolojilerinde yer alan hangi servisin diğerlerine göre daha hızlı büyüyeceğini öngörüyorsunuz? Şirket olarak hızla büyüyen bu servislere yaptığınız yatırımlar nelerdir?

Bulut teknolojisine yapılan yatırımlar öncelikli olarak büyük firmaların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına başlatmış olduğu bir süreçken artık tüm internet kullanıcılarının ulaşabileceği bir teknoloji haline geldi. Farklı noktalardaki iş ortaklarının birbiriyle bağlantılı olarak çalışmasını ve eş zamanlı olarak verilerin kullanılabilir hale gelmesini sağlayan bulut teknolojisi günümüzün en önemli trendlerinden biri haline geldi.

Bulut bilişim altında yer alan; Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), Software as a Service (SaaS) hizmetlerinden yola çıkacak olursak; en hızlı büyümenin SaaS alanında olacağını öngörüyorum. Aynı zamanda birçok farklı alana dokunan bu teknoloji; müşteri ilişkileri yönetim sistemlerinin, iletişim platformlarının, muhasebe ve kurumsal kaynak planlama sistemlerinin verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor.

6- Grup olarak buluta geçiş sürecinde herhangi bir zorlukla karşılaştınız mı? Buluta geçiş ile birlikte havalimanı yönetimi daha kolay hale geldi mi?

Teknoloji şirketi olmanın getirdiği çeviklik sayesinde, öne çıkan ve fark yaratma potansiyeli olan sistemleri, yazılımları ve çözümleri her zaman yakından inceliyoruz. Bu anlamda işin mutfağında olduğumuz için bulut üzerinde çalışan yazılımlara ağırlık vermeye başladık. Müşterilerimizin de ihtiyaçlarını anlayıp, bulut bilişim teknolojilerini en doğru şekilde konumlandırıyoruz. Geçtiğimiz dönemde yaptığımız en büyük projelerden biri de TAV Havalimanları Holding İK yönetim sistemleri için Oracle ile iş birliğinde gerçekleştirdiğimiz HCM projesiydi. Bulut üzerinden ulaşım sağlanan bu sistem; İK alanındaki tüm işe alım, kaynak planlama, yetenek yönetimi, bordro yönetimi gibi operasyonların tek bir platform üzerinden yönetilmesini sağlıyor. Esnek bir yapı sunan bu platform yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerle beslenerek İK stratejisi için öneriler sunuyor.

7- Çok dinamik ve teknolojik yeniliklere sürekli ayak uydurmanız gereken bir mesleğiniz var. Şimdiki konumunuzdan baktığınızda, mesleğinizle ilgili 20 yaşındaki Kerem Öztürk’e tavsiye verme şansınız olsaydı ona neler söylemek isterdiniz?

Öncelikle 20 yaşındaki Kerem’in hayattan beklentilerine cevap verebilmiş olmayı dilerim. Öğrenmeye açık, pozitif, çalışkan, çabuk vazgeçmeyen, karar verirken aklını ve duygularını beraber kullanan, topluma faydalı ve iyi bir insan olmaya çalışan bir yapıya sahip olduğu için ona teşekkür etmeyi de ihmal etmezdim. Belki ona zorlu hayat koşullarında mücadele ederken sanata, kitap okumaya, spor yapmaya, seyahat etmeye daha fazla vakit ayırması gerektiğini ve mutlaka daha sağlıklı beslenmeye dikkat etmesini söyleyebilirim. Mesleğinizde de başarılı olabilmek için özel hayatınızda huzurlu ve mutlu olmanız bence çok çok önemli bir temel.

Mesleğim ile direkt ilintili tavsiyem ise iş hayatında beraber çalıştığı her bir bireyi tanımaya, anlamaya, empati kurmaya özen göstermesi ve ilişkilerinde titiz davranması olurdu. Her ne kadar teknoloji sektöründe çağın gerekliliklerini takip etmek, anlamak ve yönetmek önemli olsa da, bir o kadar da önemli olan bu çalışmaları beraber yaptığınız insanlara değer vererek ve onlara değer katarak çalışmak. Çalışırken hayattaki daha önemli “dürüstlük, doğruluk, saygı ve sevgi” gibi değerleri ön planda tutmak ve beraberinde keyif almaya çalışmak ve sonunda hep huzurlu hissetmek vereceğim en önemli tavsiye olurdu.

8- Son olarak; gelecek yıla ait hedeflerinizi ve önemli projelerinizi de kısaca dinlemek isteriz.

Önümüzdeki yıllarda ana hedefimiz hizmet sağladığımız ülke sayısını arttırarak, pazar payımızı büyütmek. TAV Technologies olarak daha önce hizmet sağlamadığımız bir ülkeye teknoloji çözümü götürmek bizleri çok heyecanlandırıyor. Havalimanı operasyonu, yolcu & bagaj işleme ve dijitalleşme gibi farklı ihtiyaçlara göre geliştirdiğimiz yazılımlarımızı pazarda daha da görünür kılmayı hedefliyoruz. TAV Technologies’i sektörde tanınan, güvenilen bir marka haline getirmek için satış ve pazarlama ekiplerimizle yoğun çalışmalar sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemde dünya çapındaki bilinirliğimizi artırmak ve farklı bölgelerde kendimize fırsatlar yakalayabilmek için birçok havacılık etkinliğinde yer alacağız. Markamıza yapacağımız yatırımların yanı sıra AR&GE faaliyetlerimize odaklanarak, hem havalimanları hem de yolcular için akıllı çözümler geliştirmeye devam edeceğiz. Önde gelen üniversitelerle ortak çalışmalar yaparak AR&GE alanındaki stratejik planlarımız kapsamında farklı araştırma merkezleriyle de ilişkiler geliştirmeye; EU Horizon, Eureka, ITEA gibi uluslararası fon programlarına katılmaya devam edeceğiz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir