Uygulama modernizasyonu, mevcut eski uygulamaları ve bunların platform altyapılarını, mimarisini ve özelliklerini güncelleme ve modernleştirme sürecidir. Süreç, işletmelerin uygulamaları kaldırmadan kullanım ömrünü uzatmasına olanak tanır.
Verileri eski bir veri merkezinden buluta taşımak, hatalı eski uygulamaları güncellemek ve monolitik uygulamaları mikro hizmetlere dönüştürmek gibi birden çok uygulama modernizasyonu biçimi vardır.
İyi yürütülen uygulama modernizasyon hizmetleri, daha yüksek performans, daha fazla verimlilik ve daha düşük işletim maliyetleri sağlar.
Uygulama Modernizasyonunun Temelleri Nelerdir?
Bir modernizasyon projesine yapmayı planlıyorsanız, aşağıdakileri özellikleri sağlamaya çalışın:
1. Esnek Mimari
Modernizasyon girişimi, dağıtılmış bir bilgi işlem yaklaşımını takip etmeli, yani esneklik ve konteynerleştirme gibi kavramlardan yararlanmalıdır.
2. Otomasyon
Uygulama, modern CI/CD süreçleri kullanılarak oluşturulmalı, test edilmeli ve dağıtılmalıdır. RCS veya SVN gibi daha eski kaynak kontrol paradigmaları, dağıtılmış sürüm kontrol sistemleri (git) ile değiştirilmelidir. Kod olarak altyapı, CI/CD sisteminin bir parçası olarak dahil edilmelidir.
3. Gözlenebilirlik
Gözlemlenebilirlik, performansı, hata oranlarını ve iletişim modellerini anlamanın anahtarıdır ve sisteminizi ölçme becerisini sağlar.
4. Uyumluluk
Uygulama ekipleri (operasyonları (DevOps), veri tabanını, testini (QA) ve geliştirmeyi yönetebilen çok disiplinli ekipler), teknolojiyle değil, işletme işleviyle uyumlu olmalıdır.
Uygulamalar Neden Bulut ile Modernize Edilmeli?
Uygulama modernizasyonu, eski uygulamaları verimli çalışacak şekilde geliştirir, normal işlemlerin sürekliliğini sağlar ve kesintileri en aza indirir.
Başarılı uygulama modernizasyonunun anahtarı stratejiye dayanır. İşletmeler uygun stratejiyi uygulayarak platformlarının değerini en üst düzeye çıkarabilir ve hedeflerine ulaşma hızlarını artırabilir.
Peki uygulamalar neden bulut ile modernize edilmelidir:
1. Gelişmiş Güvenlik
Eski teknolojilerde veya platformlarda çalışan sistemler, güvenlik riski oluşturabilir. Güvenlik yamaları eski platformlarda daha savunmasız hale gelir. Uygulama modernizasyonu, en son platformlara veya teknoloji sürümlerine yükseltme yaparak bu zorluğu ortadan kaldırır ve güvenliği artırır.
2. Ölçeklenebilirlik
Uygulama modernizasyonu genellikle sistemlerin buluta taşınması anlamına gelir. Fiziksel sunucular ölçekleme yeteneğini sınırlarken, uygulama mimarisini bulutta çalıştırmak, uygulama için daha fazla ölçeklenebilirlik sunar.
3. Geliştirilmiş İşlevler
Çoğu işletmenin uygulama modernizasyonuna geçiş yapmasının bir başka nedeni de, eski sistemlerine daha yeni işlevler ve özellikler eklemektir. Modernize edilmiş bir uygulama, geliştirilmiş işlevler sağlar.
4. Otomasyon İçin Daha Fazla Fırsat
Modernleştirilmiş bir uygulama ile işletmeler, halihazırda buluta taşınmış olan uygulamalarını otomatikleştirme konusunda daha büyük bir fırsata sahip olur.
5. Rekabet Avantajı
Rakipleriniz hala kafa yorarken, uygulama modernizasyonunu benimseyerek iyi bir başlangıç yapmanın avantajlarından yararlanabilirsiniz.
6. Azaltılmış Manuel Bağımlılık
Uygulama modernizasyonu, görevlerin çoğunu otomatikleştirmek ve tekrarı azaltmak için oluşturulmuş sistemler anlamına gelir. Bu, işgücüne daha az bağımlılık olmasını ve daha üretken olunmasını sağlar.
7. Gelişmiş Uyumluluk
Eski uygulamaların modernizasyonu; yeni teknolojiler, platformlar ve kodlarla birlikte çalışabilirliği artırır. Ayrıca, işletmelerin uygulamalarını sorunsuz bir şekilde entegre etmelerini sağlar. Böylece mevcut ve gelecekteki iş taleplerini karşılamak için daha iyi konumlanırlar.
8. Cloud Native
Modernizasyon, işletmelerin eski uygulamalarını bulutta yerel uygulamalarla yeniden tasarlamalarına yardımcı olur. Bu, daha yüksek hız, ölçeklenebilirlik, çeviklik ve daha düşük maliyetler gibi bulut avantajlarını benimsemenizi sağlar.
Uygulama Modernizasyonu İçin Doğru Zamanı Nasıl Seçersiniz?
Aşağıdaki faktörlerden herhangi birine uyuyorsanız, uygulama modernizasyonunu seçmenin zamanı gelmiş demektir:
1. Bakım ve İşletme Maliyetlerini Azaltmak İstiyorsanız
Eski ürünler, üzerinde çalıştıkları donanım/altyapı, daha iyi mimari ihtiyacı, yeniden kullanılabilirlik eksikliği ve bakım nedeniyle genellikle daha pahalıya mal olur.
En son araçlardan ve teknolojiden yararlanıp uygulama modernizasyonunu seçerek, daha yüksek verimlilik, daha düşük işletme ve bakım maliyetleri elde edersiniz.
2. Daha Kolay Entegrasyonlar İstiyorsanız
Mevcut eski ürünleriniz muhtemelen modern entegrasyonlar için oluşturulmamıştır. Web özellikli API’ler, ürününüzün diğer yazılım hizmeti sağlayıcılarıyla sorunsuz bir şekilde bütünleşmesini sağlar. Çoğu eski ürün bu API’den yoksundur ve bu da işletmeyi potansiyel müşteriler tarafından daha az tercih edilir hale getirir.
Mevcut eski ürünlerinizi yeniden platform haline getirmek ve açık ekosistemden yararlanmak, uygulamaları hızlandırmanıza ve ürünleri müşterileriniz için daha ucuz hale getirmenize yardımcı olabilir.
3. Buluttan Yararlanmak İstiyorsanız
Kurumsal uygulama modernizasyonu yalnızca yazılımla değil, aynı zamanda donanımla da ilgilidir. Özellikle müşterileriniz eski donanımları sürdürmekten bıktıysa ve iş uygulamanız olmasa bile buluta geçmeye can atıyorsa…
Özetle, günümüzün rekabetçi ve dinamik iş ortamında, fırsatlara ve zorluklara daha hızlı yanıt verme, harika kullanıcı deneyimi ve kolaylaştırılmış süreçler, bir işletmenin sorunsuz çalışması için mutlak gereksinimlerdir.
Eski ürünler ve süreçler genellikle sıkıcıdır, maliyetlidir ve modern işletmenin KPI’larını sağlayamaz. Oysa uygulama modernizasyonu, eski uygulamaların işlevlerini daha alakalı ve çağdaş hale getirmek ve çevikliği, verimliliği ve müşteri deneyimini geliştirmek için yeni BT mimarilerinin gücünden yararlanır.
Modernizasyonun en iyi yanı, geliştiricilerin tekerleği yeniden icat etmeye gerek duymamasıdır. Bunun yerine, sadece küçük bir rötuş ve minimum masrafla yola çıkmaya hazır olabilirsiniz.