2022'de En İyi 7 Yapay Zeka Trendi

2022’de En İyi 7 Yapay Zeka Trendi


Son birkaç yıla bakarsak, birçok işletme yapay zekayı iş planlarının ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Makine öğrenimi ve yapay zeka sayesinde dijital dönüşüm yolculuğu şimdiden hızlandı. Pandemi sayesinde, 2022 ve sonrasında teknoloji cephesinde artış gösterecek yenilikler görüldü.

Google Inc’in CEO’su Sundar Pichai’nin de dile getirdiği gibi, yapay zekanın insanlık üzerindeki etkisi ateş ve elektrikten çok daha büyük olacak. Biraz abartılı gelebilir ama 2022 yılında bu alanda yeni gelişmeler hızla artacak.

Yapay zekanın 2022 yılında muazzam bir etkiye sahip olacağı düşünülen yedi trend var. Yapay zeka ile alakalı trendler aşağıdaki şekilde:

1. Geliştirilmiş İş Gücü

Makinelerin veya robotların insan iş gücünün yerini alacağı ve hatta belirli rolleri geçersiz veya gereksiz hale getirebileceği, yapay zeka ile ilgili en büyük korkudur. Ama gerçeklik bundan çok uzak… Gerçek şu ki, işletmeler verileri işlemek için makineleri kullanmaya başladıkça ve verileri yorumlamak ve bunlardan anlamlı bilgiler çıkarmak için AI’dan yararlandıkça, insanların bu tür teknolojilerle el ele çalışması daha da uygun hale gelecek.

2. Dil Modelleme

Makine kullanımında önemli bir artış görülecek bir diğer alan da dil modellemedir. Bunun anlamı, insanlarla insanların anlayabileceği bir dilde iletişim kurmak için makinelerin kullanılmasıdır. Ayrıca uygulamaları yürütmek ve çalıştırmak için insan dillerini kodlara dönüştürmek de planlar arasında. 

3. Siber Güvenlikte Yapay Zeka

World Economic Forum, siber suçların ne kadar kritik duruma geldiğini herkese açıklasa da, aslında bunun için herhangi bir açıklamaya gerek yok. Çünkü siber saldırıların yükselişte olduğu herkes tarafından biliniyor. Makineler hayatımızın her alanına daha fazla dahil oldukça, potansiyel siber suç riskleri de devam edecek.

Aslında mantık oldukça basit. Ağınıza ne kadar fazla cihaz eklerseniz, saldırganların verilerinize erişmek ve bunları kötüye kullanmak için kullanabileceği potansiyel daha fazla nokta oluşur. Yapay zekanın önemli bir rol oynayabileceği yer burasıdır. AI, ağ trafiğini ve kalıpları tanımlayabilir ve akıllı algoritmalar aracılığıyla şüpheli durumlar için sizi uyarabilir.

Tüm bu sebeplerden dolayı 2022’de siber güvenlik alanında önemli miktarda yapay zeka gelişimi bekleyebiliriz.

4. Metaverse ve Yapay Zeka

Metaverse, birden fazla kullanıcının birlikte çalışıp oynayabileceği bir ortam yani dijital bir ortam için oluşturulmuş bir terminolojidir. Tıpkı internet gibi sanal bir dünyadır, ancak metaverse daha harika deneyimler sunar. Daha düne kadar hayatımızda olmayan bu terim, Mark Zuckerberg, sanal teknolojinin ve sosyal medya platformunun bir arada olacağı bir yer yaratmaktan bahsettiğinden beri teknoloji gündeminin önemli bir parçası haline geldi.

Yapay zekanın meta veri deposunun önemli bir bileşeni olacağı aslında yazılı olmayan bir kural. AI metaverse’te kullanıcıların parçası olabilecekleri ortamlar yaratmalarına izin ve bir his verecek, ardından yaratıcı yönlerini geliştirecek. İnsanların bu ortamlarda çeşitli görevleri ve etkinlikleri tamamlamak için bu ortamları AI makineleriyle paylaşacağı bir senaryo da olacak.

5. Kodsuz AI

Günümüzde işletmelerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, gerekli araçları ve algoritmaları geliştirebilen yetenekli yapay zeka mühendislerinin eksikliğidir. Kodsuz veya düşük kodlu çözümlerin ortaya çıkmasıyla, bu zorluk, teorik olarak yapay zeka üzerinde karmaşık sistemler oluşturmak için kullanılabilecek basit ve sezgisel arayüzler sağlayarak ele alınabilecek.

Web tasarımı için bazı araçlara bakarsanız, kullanıcıların modülleri ve özellikleri sayfaya sürükleyip bırakabilecekleri ve web sitesinin hazır olduğu kodsuz araçları görebilirsiniz. Benzer şekilde, kodsuz yapay zeka sistemleri, önceden oluşturulmuş birden çok modülü birleştirerek ve bunlara belirli verileri enjekte ederek akıllı uygulamalar oluşturmaya da yardımcı olacak. 

6. AI Araçlar

Yapay zekanın bir sistemin beyni olacağı başka bir alan da arabalar, uçaklar ve tekneler gibi araçlar olacak. Bu, ilgili şirketlerin tüketicilere olağanüstü seyahat deneyimleri sunmalarını sağlayacak. Örneğin Tesla, nefes kesen bir sürüş deneyimi sunan yapay zeka destekli arabaların klasik bir örneğidir. Ayrıca, dahili AI motoru yaklaşan engelleri öngörebildiği ve her türlü trafik kazasını önleyebildiği için kazaların önlenmesini de sağlayacak. Her yıl ortalama 1,3 milyon kişi trafik kazasında ölüyor. Dolayısıyla, bu endişe verici istatistiklere bakarsak, yapay zekanın bunun olmasını durdurmak için oynayacağı kritik bir rol var.

Tesla, arabalarının 2022 yılında kendi kendine sürüş kabiliyetine sahip olacağını doğruladı. Ancak, bu araçların 2022’de piyasada ticari olarak bulunma olasılığı çok küçük.

7. Yaratıcılıkta Yapay Zeka

Hepimiz yapay zekanın müzik, şiir ve hatta video oyunları yaratmak için kullanıldığının farkındayız. GPT-4 ve Google’s Brain gibi, yaratıcılıkta yapay zeka kavramında tamamen devrim yaratacak, yeni sınırları yeniden tanımlayacak ve olasılıklar hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olacak modelleri görmemiz bekleniyor. Makaleler ve haber bültenleri için başlıklar oluşturmak, logolar ve infografikler oluşturmak gibi günlük görevlerde yapay zekanın uygulanmasını da daha yaygın olarak göreceğiz. Yaratıcılık bir insan becerisi olsa da, bu görevleri yapan makinelerin daha fazla olma olasılığı her geçen gün artıyor.

Yapay zekanın neler yapabileceğinin ve insanların yapay zekanın masaya getirdiği olasılıklardan nasıl yararlanabileceğinin farkında olsak da, yapay zekanın gerekli olmadığı herhangi bir alan veya görev olup olmadığı konusunda her zaman bir soru işareti olacak. Bu noktada bu fikrin düşünülebilecek bir şey olduğundan hiçkimse emin olamaz, çünkü hayatın her alanında AI’nın çok uygun bir bileşen olduğu görülüyor.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir