bluuty

İşNet Genel Müdürü Mehmet F. Can ile Yenilenen İşNet Bulut Altyapısı Platformu “bluuty”yi Konuştuk


ODTÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Mehmet F. Can, Hacettepe Üniversitesi’nde İşletme dalında yüksek lisans yaptıktan sonra kariyerine 1995 yılında Türkiye İş Bankası Yazılım Geliştirme Müdürlüğü’nün Yazılım Departmanında başladı. Yazılım Geliştirme Müdürlüğü’nde Müdür Yardımcılığı, BT Mimari ve Güvenlik Yönetimi Bölümü’nde Birim Müdürlüğü gibi birçok görev üstlendi ve Softtech’te beş yıl Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Sonrasında İş Bankası’nda Dijital Bankacılık Bölüm Müdürü olarak kanal yönetimi, müşteri deneyimi, inovasyon, müşteri analitiği ve dijital dönüşüm alanlarından sorumlu olarak kariyer yolculuğuna devam etti.

2018 Şubat ayı itibarıyla İşNet Genel Müdürü olarak görevine devam eden Mehmet F. Can
ile İşNet’in Bulut Altyapısı Platformu “bluuty” ile ilgili özel bir röportaj yaptık.

İşNet olarak Türkiye’deki dijital dönüşümü desteklemek adına hangi  teknolojilere, nasıl yatırımlar yapıyorsunuz biraz bahseder misiniz?

Teknolojinin sürekli gelişmesi ve uluslararası rekabet zorunluluğu neticesinde dijitalleşmeyi hedefleyen kurumların uçtan uca teknoloji kapsamındaki ihtiyaçlarını karşılayan Türkiye İş Bankası iştiraki bilgi teknolojileri firmasıyız. Bilişim sektöründeki 23 yıllık tecrübemizle şirketlere dijital dönüşüm yolculuklarında eşlik ediyor, veri merkezi, siber güvenlik, ses, internet, sanal ağ-VPN, uydu ve e-belge hizmetlerini her ölçekteki şirkete kaliteli ve güvenilir koşullarda sunuyoruz.  İstanbul‘un her iki yakasında ve Ankara’da, üç veri merkezi üzerinden hizmet sağlıyoruz. Bulut hizmetlerimizi sunduğumuz ana veri merkezimiz olan ATLAS Veri Merkezi, Tier 4 ve LEED Gold sertifikalarına sahip.

Müşterilerimize bulut altyapısının yanı sıra, yönetilen hizmetler de sunuyor; kurulum ve altyapı operasyonu ihtiyaçlarını da karşılayarak uçtan uca hizmet veriyoruz. Dinamik ve donanımlı ekiplerimizin birikim ve tecrübeleri ışığında, her türlü sorunlarında müşterilerimize destek olmaya çalışıyoruz. “İnsan İçin Teknoloji” yaklaşımımızla çalışan, müşteri ve iş ortaklarımızın memnuniyetini odağımızda tutarak ülkemizin teknoloji ekosistemine katkıda bulunmak üzere yatırımlarımızı sürdürüyoruz.

Türkiye’de bulut sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Pandemi sonrasında uzaktan çalışmanın yaygınlaşması son yıllarda bulutta büyümeyi hızlandıran en önemli etken oldu. Sadece büyük kurumsal firmaların değil, KOBİ’lerin de bulut teknolojilerine yatırımlarını artırdığını ve kullandıkları sistemlerin tamamını bulut ortamlarına taşımak üzere çaba gösterdiklerini gözlemliyoruz. Şirketler bina, soğutma sistemleri, sunucular, depolama alanları, güvenlik donanım ve yazılımları, lisanslar gibi birçok yatırım yapmak, bunları 7/24 izleyecek ve yönetecek personel çalıştırmak yerine; bulut servis sağlayıcılardan dakikalar içinde hizmet alabiliyor. Bulutun yarattığı bu ekonomik faydanın yanı sıra, sunduğu hız ve esnekliğin firmaları buluta çekmeye, dijital dönüşümü hızlandırmaya devam edeceğini öngörüyoruz.

bluuty’den kısaca bahseder misiniz?

Bulut altyapı (IaaS) platformumuz bluuty’yi ilk kez 2021 Ocak ayında, özellikle yazılımcı ve girişimcilerin ihtiyaç duyduğu sanal sunucuları altyapı yatırımı yapmadan hızlı bir şekilde oluşturmalarına imkan tanıyacak şekilde kullanıma sunduk. Verimlilik, hız, süreklilik ve yüksek kullanıcı deneyimi gibi bulut teknolojisi özellikleri sunan “bluuty” hizmetimizi, müşterilerimizden aldığımız geri bildirimleri de göz önünde bulundurarak, OpenStack’in bulut altyapısı ve Ceph storage açık kaynak teknolojileri ile yeniledik. Bunun için ATLAS ve Ankara ATOM Veri Merkezlerimizde yüksek erişilebilirliğe sahip yedekli bir altyapı kurduk. Yeni özellik ve servislerle platform üzerinde devreye alınan bluuty’de hesaplama (sanal sunucu, konteyner, Kubernetes), depolama (blok depolama, nesne depolama, SSD ve HDD disk seçenekleri), ağ iletişimi (load balancer, security group, VPN, veri merkezi internet, DDoS atak önleme) ve ek servisler (veritabanı, anahtar yönetimi, DNS, Windows ve Linux işletim seçenekleri, Heat orkestrasyon aracı) mevcut. bluuty artık yazılımcı ve girişimcilerin yanı sıra, her ölçekteki işletmenin bulut altyapı ihtiyaçlarını karşılayacak.

İşletmelere ne gibi çözümler sunuyorsunuz? Bu çözümlerin işletmeler için avantajları nelerdir? bluuty rakiplere kıyasla hangi konularda öne çıkıyor?

Müşterilerimize verilerinin yurt içinde korunacağı, yüksek güvenlik seviyesinde ve otomasyona dayalı bir bulut hizmeti sunuyoruz. bluuty kullanıcıları sahip oldukları sunucular üzerinde uygulamalarını çalıştırabilecek, test ihtiyaçlarını oluşturabilecek, veritabanları ve internet sitelerini barındırabilecek, ilaveten bulut tabanlı hizmetler sunabilecekler. bluuty üzerinden hizmet sunan sunucularda Linux ve Windows işletim sistemi seçenekleri bulunuyor. Çeşitli boyutlarda ölçeklendirilmiş istemci (CPU), bellek ve depolama konfigürasyonları sunan bluuty platformunda, müşterilerimiz tüm ihtiyaçlarını yönetim paneli üzerinden kolayca yönetebilecekler.

bluuty’nin gelecek hedefleri nedir? Hedeflerinizden bahseder misiniz?

bluuty hizmetimizde self servis imkanları sunarak tam otomasyon ve anında kurulum ile kullanıcı deneyimini artıracağız. Ek olarak yakında, online satış ve kullandıkça öde modeli ile de hizmet vermeye başlayacağız. Türk Lirası fiyatlar ve kullanılan süreye göre ücretlendirmenin avantajları ile uygun fiyatlı bulut deneyimi sunmayı planlıyoruz. bluuty hizmetimizle müşterilerimize donanım, erişim, barındırma ve altyapıyı yönetecek personel maliyetlerini düşünmeyecekleri bir çözüm sağlamayı hedefliyoruz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir