AWS Gibi Teknoloji Devlerinin Rusya'dan Çekilmesiyle, Rusya'daki BT Harcamalarının Bu Yıl Yüzde 39 Düşmesi Bekleniyor

AWS Gibi Teknoloji Devlerinin Rusya’dan Çekilmesiyle, Rusya’daki BT Harcamalarının Bu Yıl Yüzde 39 Düşmesi Bekleniyor

Rus şirketleri, Batı donanım ve yazılım teknolojisine alternatifler bulmaya çalışıyor.


Ukrayna’nın işgali ile tetiklenen küresel ticari yaptırımlarla Rusya’daki bilgi teknolojisi harcamalarının bu yıl %39 düşmesi bekleniyor.

ABD, AB ve diğer ülkeler tarafından uygulanan yaptırımlar, Rusya’nın finansal sistemler ve belirli teknoloji türleri de dahil olmak üzere çok çeşitli mal ve hizmetlere erişimini sınırlandırıyor. Hatırlayacağınız gibi geçtiğimiz günlerde Microsoft Corp., Amazon.com Inc.’in Amazon Web Services ve Alphabet Inc.’in Google Cloud gibi teknoloji devleri, Rusya’da yeni satışları veya yeni müşterilerin kabulünü askıya aldıklarını söylemişti.

International Data Corp araştırmasına göre, yaptırımlar bu yıl Rusya’daki BT harcamalarını tahmini olarak %39 veya 12.1 milyar dolar azaltarak (2021 için 31,2 milyar dolar) 19,1 milyar dolara düşürecek. Yaygın donanım sıkıntısı ve Batılı yazılımlar, açık kaynak veya yerel olarak geliştirilmiş alternatiflerle değiştirilirken zorluklar yaratacak.

2017’de Rusya, devlete ait işletmelerin Batılı ülkelerden gelen yazılımlardan uzaklaşmasını zorunlu kılmıştı, ancak IDC’ye göre, Şubat 2022 itibariyle bu işletmelerin çoğu hala Batılı kaynaklara büyük ölçüde bağımlıydı.

Moskova merkezli BT yöneticisi ve son olarak Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ta Bölüm CTO’su olarak görev yapan Oleg Aksenov, “Hemen hemen hiç kimse yaptırımların [yakında] kaldırılmasını beklemiyor” dedi. “Çoğu kişi bunu yeni bir gerçeklik olarak algılıyor. Biz ona uyum sağlayacağız. Sovyetler Birliği günleri gibi olacak” dedi.

IDC Başkan Yardımcısı ve Eski Sovyetler Birliği’ni içeren pazarın Bölgesel Genel Müdürü Robert Farish, donanım harcamalarının öncelikle arz eksikliği nedeniyle düşeceğini söyledi. İleride, zayıflayan ruble de ithal donanımı daha pahalı hale getirecek ve bu da talebi etkileyecek.” dedi.

Rusya Elektronik İletişim Derneği’nin Moskova merkezli Baş Analisti Karen Kazaryan, Rus donanım üreticileri olduğunu, ancak üretimlerinin küresel tedarik zinciri sorunları tarafından kısıtlandığını dile getirdi.

Robert Farish’e göre, Ukrayna’daki savaş Rusya’daki donanım işini aksattı ve Intel Corp. ve Advanced Micro Devices Inc. gibi yabancı şirketler artık Rus donanım şirketlerine parça tedarik etmiyor. “Mart ayının başından beri büyük ölçüde çok fazla üretim yapmıyorlar” dedi.

Petersburg CIO Kulübü’nün Başkan Yardımcısı Ivan Kozlov, büyük Rus şirketlerinin yaklaşık sekiz ay yetecek kadar donanım stoğuna sahip olduğunu söyledi. Daha sonra, “Nasıl olacağını göreceğiz” dedi.

IDC’den Robert Farish’e göre, Rus alternatifleri arasında Microsoft 365 ile benzerlikleri olan MyOffice ve SAP yazılımının bazı işlevlerini çoğaltabilen 1C Co. yer alıyor. Bununla birlikte, “Rus yazılım endüstrisi, küresel yazılım endüstrisinde var olan binlerce nişi kapsayamaz” dedi.

Rusya’daki 611 mağazalı bir market zincirinin CIO Yardımcısı olan Konstantin Grachev, şirketinin Microsoft 365’e geçiş planlarını rafa kaldırması gerektiğini söyledi. Şirketin birkaç yıl önce satın aldığı lisanslarda şu anda Microsoft Windows 10 ve Microsoft Office 16 kullandığını söyledi.

Özetle, uzun vadede Rusya’nın kendi teknoloji ürünlerinden daha fazlasını geliştirmesi gerekeceği dile getirildi.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir