Bulut Bilişim Uzmanı Maaşları
Bulut Bilişim Uzmanı Maaşları

Bulut Bilişim Uzmanı Maaşları


Bulut bilişim, şu an en sıcak ve en çok talep gören teknolojilerden biri. Özellikle pandemi ile birlikte bulutun bir BT stratejisinin önemli bir bileşeni olduğu ve bulut bilişim uzmanı pozisyonunun özellikle aranan bir meslek kolu haline geldiği konusunda hiçbir şüphe yok. Eğer siz de teknolojileri yönetmede iyiyseniz, bilginizi genişletmeye ve teknoloji geliştikçe denemeler yapmaya istekliyseniz, bulut bilişim uzmanı olmak sizin için bir sonraki adım olabilir.

Bulut Bilişim Uzmanı Kimdir?

Bulut bilişim uzmanı, bulut bilişimle ilgili tüm teknolojik görevlerden (planlama, tasarım, bakım, yönetim ve destek dahil) sorumlu olan bir BT uzmanıdır. Bir bulut uzmanının Microsoft Azure ve AWS bulut hizmetleri konusunda iyi bilgiye sahip olması beklenir.

Bir bulut bilişim uzmanının güçlü sorun giderme ve sistem mimarisi becerilerine ihtiyacı olacaktır. Ayrıca, şirketlerin verilerini ve hizmetlerini buluta taşımasına da yardımcı olur. Buluta geçiş sırasında hizmet kesintisi olmaması önemlidir. Bulut uzmanı, şirketin ihtiyaçlarını inceleyip analiz ederek bunun mükemmel bir şekilde yapılmasını sağlayacak ve en uygun bulut teknolojisini seçme konusunda şirkete yardımcı olacaktır.

Bulut bilişim uzmanı olmak için ayrıca Python, Java, Ruby, PHP, Swift, C & C++, Go, Kotlin ve Rust gibi çeşitli programlama dillerine aşina olmanız gerekir.

Bulut bilişim uzmanının rolü çok geniştir ve uzmanlık alanlarına göre çeşitli kategorilere ayrılabilir:

  • Bulut Yazılım Mühendisi
  • Bulut Mimarı
  • Bulut Ağ Mühendisi
  • Bulut Güvenliği Mühendisi
  • Bulut Sistemleri Mühendisi

Bulut Bilişim Uzmanı Ne İş Yapar?

Bir bulut bilişim uzmanı, işletmelerin bilgi ve hizmetlerini aşağıdaki yollarla buluta geçirmesine yardımcı olur:

  • Şirketin uygun bulut teknolojisini seçmesi için ihtiyaç duyduğu analizleri yapar.
  • Kritik uygulamaları ve veri depolamayı devreye alma, optimize etme ve koruma fırsatlarını tanımlar.
  • Çoklu bulut ortamlarında şirket verilerini güvenli bir şekilde yönetir.
  • Tedarik ve entegrasyonla ilgili en iyi uygulamaları oluşturur.
  • Uygun olduğunda bulut teknolojisi yamalarını gerçekleştirir.

Daha küçük bir işletmede, bir bulut bilişim uzmanının sorumlulukları daha genel bir BT destek rolüne dönüştürülebilir.

Bir bulut uzmanı, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure veya Google Cloud gibi bir bulut hizmet sağlayıcısı için de çalışabilir. Bu kapasitede, bir bulut bilişim uzmanı genellikle yeni müşterilerin katılımından, sorun giderme ve bulut bilişim çözümlerinin sürdürülmesinden sorumludur.

Bulut Bilişim Uzmanı Nasıl Olunur?

Bulut bilişim uzmanı olmak için aşağıdaki bazı prosedürleri anlamanız gerekir:

1. Eğitim ve Sertifikalar

Bir endüstri sertifikasına sahip olmak, BT dünyasında çalışanların özgeçmişlerinin önemli bir parçası haline geldi ve bulut bilişim de, sertifika kervanına katıldı. Tam da bu noktada, Microsoft ve Amazon gibi popüler bulut satıcıları, Amazon Web Hizmetleri Sertifikasyonu (yeni başlayanlar için AWS), Google Bulut Sertifikası ve Azure Sertifikasyonu (AWS uzmanları için Microsoft Azure) dahil olmak üzere çeşitli sertifika ve eğitim programları sunmaya başladı.

Bu sertifika programları her ne kadar size avantaj sağlayacak olsa da, bir sertifikaya sahip olmanın tek başına kariyerinizin başarısını garanti etmeyeceğini bilmeniz gerekir.

2. Bulut Bilişimin Temellerini Anlayın

Bulut bilişim sektöründe acemi veya profesyonel olmanız farketmez, bazı temel konuları bilmeniz gerekir. Bulut bilişimi uygulamaya başlamadan önce, anlamanız gereken bazı bulut bilişim temelleri aşağıdaki şekildedir:

  • Bilgisayar Güvenliği: Şifrelemenin temelleri, erişim ilkeleri, veri güvenliği vb.
  • Ağ Oluşturma: Yönlendirme, ağ katmanları, IP adresleri, ağ protokolleri vb.
  • Linux ve pI/SQL’in temelleri
  • Bilgisayar Mimarisi: Sistem tasarımı ilkeleri ve onu çevreleyen temeller

3. Bulut Hizmet Sağlayıcıları Hakkında Bilgi Edinin

Dünya çapında birçok işletmenin kullandığı birkaç bulut hizmet sağlayıcı vardır. Özellikle bu, yaygın olarak kullanılan bulut hizmet sağlayıcıları hakkında bilgi edinin. Tüm bu bulut hizmet sağlayıcılarının konsolları ve portalları, ilgilenen tüm kişilere ücretsiz olarak sunulur, nasıl çalıştıklarını anlamak için bu hizmetlere erişebilirsiniz.

Microsoft Azure ve AWS, bulut hizmet sağlayıcılarının en popülerlerindendir. İnsanlar AWS ve Microsoft Azure arasında seçim yaparken genellikle karar vermekte zorlanır. Bu yüzden bir bulut bilişim uzmanı, bu iki sağlayıcının tüm detaylarını öğrenmesi gerekir.

4. Pratik Uygulama

Bu noktada, bulut bilişimin temellerini ve ön koşullarını bilerek uzman olmaya odaklanmanız gerekir. Pratik yapmanız gereken konular arasında:

  • Bulut İzleme
  • Bilgisayar servisleri
  • Uygulama Taşıma
  • Veri Tabanı Hizmetleri
  • Yük Dengeleme ve Ölçeklendirme
  • Depolama Hizmetleri
  • Ağlar veya Sanal Özel Ağlar

AWS for beginners ve Microsoft Azure for AWS experts, bulutu tam olarak anlamak ve pratik bir uygulamaya sahip olmak için kullanmanız gereken iki ana kurstur.

Yukarıdaki listedekileri eksiksiz olarak yerine getirebiliyorsanız, bu aşamada, bulut bilişim uzmanı olmak için %70’in üzerinde doğru yoldasınız demektir.

Bulut Bilişim Uzmanı Maaşları

2020’de, bulutla ilgili becerilere atıfta bulunan ABD iş ilanları için reklamı yapılan ortalama maaş 99.700 dolardı (Burning Glass Technologies).

Aşağıda Ziprecruiter’dan alınan verileri incelerseniz, bulut bilişim uzmanı maaşları ile ilgili kafanızda daha net bir rakam oluşabilir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir