bulut vpn

Cloud VPN Nedir?


Cloud VPN hizmeti, çalışanların şirketin bulutta depolanan dosyalarına, verilerine ve diğer kaynaklarına erişmesine olanak tanıyan sanal bir özel ağdır (VPN). Barındırılan VPN veya hizmet olarak VPN (VPNaaS) olarak da bilinir.

VPN, bir cihaz ile uzak sunucular arasında şifreli tünel oluşturan bir araçtır. Kullanıcıları internete veya bir şirketin dahili ağına bağlar.

İşletme VPN’leri, bireyler tarafından kullanılan VPN’den biraz farklı çalışır. Uzaktan çalışanların işletmelerin ağlarına erişmesine yardımcı olur. Başka bir deyişle, uzaktaki personel ve şirket kaynakları arasında güvenli bir bağlantı sağlar.

Buna ihtiyaç duyulmasının nedeni oldukça basittir: Çalışanlar uzakta olduklarında, cihazlarını bir şirketin dahili ağına kolayca bağlayabilirler. Fakat herkese açık bir internet ağı üzerinden bağlanmak veri sızıntısı için bir risk taşır.

Gelişmekte olan bulut hizmetleri, uzaktan çalışmadaki artışla birlikte geleneksel VPN’lere en uygun alternatiftir.

Geleneksel VPN’lerin kurulması uzun zaman alır, hatta bazen aylar alır. Ayrıca, oldukça statiktir; önemli ince ayarları gerçekleştirmek çok fazla çaba gerektirir.

Bulut VPN Nasıl Çalışır?

Kaynak: Openvpn

Bulut altyapısının şirketler tarafından devreye alınması, geleneksel VPN’den bulut VPN’e geçişi de hızlandırdı. Artık işletmelerin VPN altyapısını kurmak ve sürdürmek için çok fazla zaman, para ve çaba harcamasına gerek yok.

Cloud VPN hizmetleri, bulut kaynakları için güvenlik sağlar, iletilen verilerin şifreler ve söz konusu kaynaklara çalışanların erişimini sağlar.

Kullanıcı ve ağ kaynakları arasındaki bağlantı, bir ağ erişim sunucusunu (NAS) ve VPN istemci yazılımını içerir.

Cloud VPN’ler, Internet Protocol Security (IPSec) kullanarak kullanıcılar ve özel ağlar arasında güvenli bağlantılar kurar. Bu ağ protokolü, şifrelenmiş verilerin VPN ağ geçidi ile özel ağ arasında geçmesi için güvenli bir tünel oluşturur.

Geleneksel VPN’lerde olduğu gibi bu, yalnızca yetkili tarafların özel ağa bağlanmasını sağlar.

Bulut VPN sağlayıcıları gerekli ağ altyapısını sunar. Fakat, erişimi güvence altına almak son kullanıcıya aittir.

Mevcut altyapı ve şifreleme protokolü ile çalışanlar, şirketin ağ kaynaklarına uzaktan erişmek için bulut VPN’e bağlanabilir. Bu, akıllı telefonlar veya bilgisayarlar kullanılarak ve hatta birden fazla cihazla yapılabilir. Ayrıca zaman kısıtlaması yoktur, günün her saati erişim sağlanması mümkündür.

Cloud VPN Türleri

Temel farkları mimarilerinde ve kullanımlarında yatan iki tür bulut VPN çözümü vardır.

Uzaktan Erişim Cloud VPN

Uzaktan erişim, saha dışında çalışanlar için çok önemlidir. Bu tür bulut VPN, uzaktaki çalışanların bir şirketin dahili ağına bağlanabilecekleri her yerden erişmelerine olanak tanır. Bir ağ erişim sunucusu ile kullanıcının cihazında yüklü olan bulut VPN uygulamasının birleşimi, özel bir ağa güvenli uzaktan erişim sağlar.

Siteden siteye Cloud VPN

Kullanıcılar, bir tünel protokolü kullanarak, yerinde ve bulut ağları arasında güvenli bir bağlantıya güvenebilir. Bu, fiziksel ağlar ve bulut kaynakları arasında şifreli bir bağlantı isteyen işletmeler için idealdir.

Farklı bölgelerde bulunan ofisleri olan şirketler için en iyi şekilde çalışır. Temel olarak, çeşitli siteler arasındaki trafik tek bir ağ haline gelir.

Uzaktan erişim bulut VPN’nin aksine, VPN istemcisi kullanıcıların cihazlarına değil, bunun yerine farklı yerel ağlara kurulur.

Cloud VPN’in Avantajları Nelerdir?

Bulut VPN ile geleneksel VPN rekabetinde geleneksek VPN her zaman kaybeden olacaktır.

Neden mi?

Her Yerden Erişim

Cloud VPN ile çalışanlar dosyalar, veri tabanları ve uygulamalar gibi şirketin kaynaklarına dünyanın her yerinden güvenli bir şekilde erişebilir.

Bu, cloud VPN’İ dünyanın her yerine yayılmış personeli olan şirketler için mükemmel bir çözüm haline getirir.

Uyumluluk

Bulut bilişim hızla büyüyor. Bu, daha fazla şirketin bulut uygulama ve hizmetleri uygulayacağı anlamına gelir. Bu yüzden geleneksel VPN’in modası geçme yolunda ilerliyor. Öte yandan, bir bulut VPN hizmeti, bulut tabanlı iş uygulamaları ve araçlarıyla sorunsuz uyumluluk sağlar.

Doğrudan Erişim

Geleneksel VPN’lerin, bulut tabanlı kaynaklar için ağ gecikmesi de dahil olmak üzere sınırlamaları vardır. Bu genellikle uzaktaki çalışanlar ile birincil ağ arasındaki fiziksel mesafelerden kaynaklanır. Bu gecikmeler bağlantı performansını düşürür. Ana ağ üzerinden yönlendirilen trafik bu sorunun nedenidir. Buna karşılık, bulutta barındırılan bir VPN, ana ağa doğrudan uzaktan erişim sağlayarak performansın artmasını sağlar.

Esneklik ve Ölçeklenebilirlik

Geleneksel VPN’lerin kurulumu zordur ve tamamlandıktan sonra neredeyse kalıcı olarak kabul edilirler. Sabit sayıda bağlantı, bant genişliği ve diğer statik faktörlerle VPN’lerin ayarlanması veya ölçeklenmesi oldukça karmaşıktır.

Sonuç olarak, teknolojideki veya kullanıcı sayısındaki değişiklikler bir şirket için önemli sorunlar ortaya çıkarabilir. Bu sorun, bulut tabanlı bir VPN için hemen hemen aynı ölçekte mevcut değildir. Daha esnektir ve çeşitli değişikliklere kolayca uyarlanabilir.

Cloud VPN’in Dezavantajları Nelerdir?

Bulut VPN çözümleri, 21. yüzyılda işletmelere çeşitli avantajlar sunar. Ancak bu, herhangi bir eksiği olmadığı anlamına gelmez. Özellikle de konu güvenlikse…

Cloud VPN’ler sağlam güvenlik özellikleriyle birlikte gelir. Bununla birlikte, her son kullanıcı, şirketin ağ kaynaklarının güvende tutulmasını sağlamada hayati bir rol oynar.

Bir bilgisayar korsanı, bir kullanıcının akıllı telefonunda veya bilgisayarında VPN istemci yazılımına erişirse, bu üçüncü taraf, ağın tüm kaynaklarını ele geçirebilir.

Peki, bu durumda bulut VPN güvenli midir?

Aslında tam olarak değildir. Erişim noktası güvenliği her kullanıcıya bağlı olduğundan, güvenliği ihlal edilmiş bir kişi veri ihlallerine ve diğer güvenlik risklerine yol açabilir.

Özetle diyebiliriz ki, günümüz iş ortamında bulut bilişim hizmetlerinin artan kullanımı ve uzaktan çalışmadaki pandemi kaynaklı artış, daha fazla şirketin bulut tabanlı VPN çözümlerini düşünmesine yol açacaktır. Bu yüzden bulut VPN pazarının yakın gelecekte önemli bir büyüme yaşaması beklenmektedir.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir