Minecraft Server Nedir? Kimler Neden Minecraft Server Kullanır?

Minecraft Server Nedir? Kimler Neden Minecraft Server Kullanır?


2011’de piyasaya sürülmesinden bu yana Minecraft, dünyanın en popüler oyunlarından biri haline geldi. Bu popülerlik, küresel pandemi kaynaklı kilitlenmelerin ortasında çok sayıda oyuncunun oyuna geri dönmesi nedeniyle son yıllarda yeni zirvelere ulaştı.

Minecraft, dünya çapında milyonlarca oyuncu tarafından oynanan en iyi hayatta kalma oyunlarından biridir. Ancak diğer çok oyunculu oyunlardan farklı olarak, oyunu arkadaşlarınızla oynamak için kendi özel Minecraft sunucunuzu kurabilmenize olanak tanır.

Siz de Minecraft’a meraklı bir oyuncuysanız, neden oyun arkadaşlarınızın bilgisayarınızdaki kendi Minecraft sunucunuza bağlanmasını sağlamıyorsunuz?

Bir Minecraft server ile tüm arkadaşlarınız için oyun yazılımını barındırabilir ve en sevdiğiniz oyunu oynamak için etrafa bakmanıza gerek kalmadan kendi makinenizde bloklar oluşturabilirsiniz.

Minecraft Server Nedir?

Minecraft server yani Minecraft sunucusu, birden fazla kişinin aynı Minecraft dünyasında birlikte oynamasına izin verir. Bu, farklı şekillerde ele alınabilir, bu nedenle seçeneklerinizi anlamanız önemlidir.

İlk olarak üçüncü taraf bir aracı vasıtasıyla sunucu kiralayabilirsiniz. Bu 3. taraf servis sağlayıcılar sizin için neredeyse her şeyi yapar, ancak bunun için aylık bir servis ücreti ödemeniz gerekir. Bu ücret, kullandığınız hizmete bağlı olarak değişir.

İkinci alternatifiniz ise sunucuyu kendinizin çalıştırabilmesidir. Bu, sunucunuzun nasıl yönetildiği üzerinde tam kontrol sağlamanın yanı sıra aylık ücret ödemekten tasarruf etmenize de olanak tanır. 

Minecraft Sunucusu Barındırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kendi Minecraft sunucunuzu barındırmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

  • Her zaman tüm sunucu üzerinde tam kontrole sahip olursunuz. Bir şeyin yapılmasını istiyorsanız, yapılmasını istediğiniz şeyi hızla kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Sizin için bir şeyler yapan başka birine güvenmenize gerek kalmaz.
  • Performansı artırmak için istediğiniz şekilde bilgisayarınızı yükseltme olanağına sahip olursunuz. Birçok sunucu barındırma şirketi, daha yüksek özellikler için daha yüksek ücretler ister, ancak en yeni nesil işlemciye, maksimum miktarda ram’e ve en büyük ve en güçlü grafik kartına sahipseniz, sunucunuz en güçlü sunuculardan biri olabilir.
  • Kurulumu yapmak ve ağ oluşturmayı nasıl yapılandıracağınızı öğrenmek eğlenceli olabilir. Muhtemelen başka türlü bilmeniz gerekmeyecek çeşitli ağ özellikleri hakkında bilgi edinirsiniz.
  • Bir barındırma şirketi kullanmak maliyetlidir, ancak kendi sunucunuzu barındırarak yalnızca bilgisayarınızın çalışır durumda kalması için gereken ücreti ödersiniz.

Kendi Minecraft server’ınızı barındırmanız çok faydalı olabilir, ancak kendiniz denemeden önce anlamanız gereken birkaç dezavantajı vardır:

  • Kendi sunucunuzu çalıştırmak için uygun donanıma ihtiyacınız vardır. Bu, Windows 7 işletim sisteminde çalışan bir PC’yi veya MacOS 10.4 veya daha üst sürümünde çalışan bir Mac’i içerir. Kendi sunucunuzu bir Chromebook’ta barındırmak mümkün olsa da, bu genellikle çok yaygın değildri.
  • Uygun bilgisayarla birlikte aktif bir internet bağlantısına ve yönlendiricinize erişime ihtiyacınız olur.
  • Büyük ölçüde ihtiyaç duyulan bilgisayar özellikleriniz, ne tür bir sunucu çalıştırdığınıza ve herhangi bir zamanda kaç oyuncunun açık olduğuna bağlıdır. Sunucunuzda ne kadar çok oyuncu oturum açarsa, daha yüksek miktarda RAM ve daha gelişmiş bir işlemci gerekir. Aynı şey sunucunuza mod eklemek için de geçerlidir. Sadece Vanilla oynarsanız (yani mod yok), birkaç gig ram ile kurtulabilirsiniz, ancak bu harika modları eklemeye başlar başlamaz, ayrılan RAM miktarını ikiye, üçe, hatta dört katına çıkarmak istersiniz.
  • Sunucuyu bir bilgisayardan çalıştırmanız gerekeceğinden, PC’nize bağlı, herkesin aynı anda oynamasını kaldırabilecek düzgün bir internet bağlantısı gerekli olacaktır. Hiç kimse bir Minecraft server’da gecikme ve modemin yeniden başlatılması için her 15 dakikada bir önyükleme yapmak için oturum açmak istemez. Sunucuyu çalıştırmak için bir bilgisayara ihtiyaç duyulsa da, arkadaşlarınızın, çalıştırmakta olduğunuz Minecraft sürümünün aynısını kullandıkları sürece, sunucunuzda herhangi bir platformdan oynayabileceğini unutmayın. Örneğin, Minecraft Java Edition 1.16.4 üzerinde bir sunucu çalıştırıyorsanız, arkadaşlarınızın cihazlarında Minecraft Java Edition 1.16.4’ün yüklü olması gerekir.
  • Bu sunucunun nasıl çalıştırıldığı tamamen sizin sorumluluğunuzdadır. Bir şeyler ters giderse, bu sizin sorununuzdur. Oyuncular, karşılaşabilecekleri sorunları veya hataları düzeltmek için size güvenir ve oyuncular arasında anlaşmazlıklar varsa, genellikle onlarla ilgilenecek kişi siz olursunuz.
  • Bir programı indirmek ve bilgisayarınızı açmaktan daha fazlasını gerektirir. Ağınızı ve yönlendiricinizi yapılandırmanız, bağlantı noktası iletmeyi öğrenmeniz ve yapılandırma dosyalarını düzenlemek için komut satırını kullanmanız gerekebilir.

Yukarıdaki gereksinimler, bilgisayarınıza ve özel bilgilerinize siber saldırılara yol açabilir. Ağınızı DDoS saldırıları gibi güvenlik risklerine açabilirsiniz. IP adresiniz yanlış ellere geçerse, birisi adresiniz gibi sizinle ilgili hassas verileri bulabilir. Bu nedenle, bu rotaya giderseniz lütfen dikkatli olun ve güvenli bir şekilde ilerlediğinizden emin olun. 

Minecraft Server Barındırma İçin Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Aşağıda Minecraft server barındırma için gerekli olan sistem gereksinimlerini bulabilirsiniz:

1. İşletim sistemleri ve diğer yazılımlar

Kendi Minecraft sunucunuzu oluşturabilmek için Minecraft sunucu yazılımına ihtiyacınız vardır. Geliştirici Mojang, bunun için size yalnızca Minecraft: Java Edition ile uyumlu olan ücretsiz bir kurulum sağlar. Java Runtime Environment’ın (JRE) güncel bir sürümü de gereklidir.

İkinci olarak, sunucu kaynaklarınızı yönetmek ve Minecraft sunucu yazılımını kurmak için bir işletim sistemine ihtiyacınız vardır. Yerel ev sunucusuyla bağlantılı olarak, Windows 10 veya Windows 8 gibi Microsoft’un standart kullanıcı işletim sistemlerinde kesinlikle kendi Minecraft dünyanızı çalıştırabilirsiniz. Ancak optimum kurulum için klasik sunucu işletim sistemleri (Windows, UNIX/Linux) önerilir:

  • Windows Server 2019 (daha eski sürümler mümkün)
  • Ubuntu
  • Debian
  • CentOS
  • openSUSE

2. CPU ve RAM

İşlemci performansı ve RAM, bir oyun sunucusunun performansında önemli bir rol oynar. Ayrıca Minecraft sunucunuzun donanım kurulumunu derlerken yeterli bilgi işlem gücünüz olduğundan emin olmanız gerekir. Ne kadar CPU ve RAM’e ihtiyacınız olduğu genel olarak tanımlanamaz, çünkü dikkate alınması gereken birçok faktör vardır.

Örneğin, sunucunuzdaki oyuncu sayısı ve oyun dünyasıyla nasıl etkileşime girdiğiniz çok önemlidir. Bir oynatıcı nesnesi yalnızca yaklaşık 50 ila 100 MB RAM gerektirse de, bazı durumlarda sunucunun genellikle oynatıcı başına çok daha fazla bellek ayırması gerekir:

3. Sabit disk alanı ve geniş bant gereksinimleri

Tabii ki Minecraft sunucu kurulumunun yanı sıra kullanıcı ve oyun dünyası verilerini de sunucunuzda saklamanız gerekir. Aşağıdaki yaklaşık değerler burada kullanılabilir:

  • 1 ila 2 oyuncu: En az 2 gigabayt boş disk alanı (sürekli yedeklemelerle 5 GB)
  • 3 ila 5 oyuncu: En az 18 gigabayt boş disk alanı
  • 6 oyuncu veya daha fazlası: En az 35 gigabayt boş alan

Ancak, depolama üniteleri söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken tek faktör boyut değildir. Sunucunuz için SSD depolamaya güvenmek, başlatma sürecini hızlandırabilir. Bununla birlikte, bir Minecraft sunucusunda sorunsuz bir oyun deneyimi için klasik HDD depolaması da son derece uygundur.

Gerekli geniş bant kapasiteleri aynı zamanda Minecraft sunucusundaki aktif oyuncu sayısından da kaynaklanmaktadır. Bellek açısından, Minecraft çok talepkar değildir: Majong’un önerileri – 1 ila 2 oyuncu için 5 Mbps, 6 veya daha fazla oyuncu için 45 Mbps’dir. Evde kendi sunucunuz varsa, gerekirse daha büyük bir geniş bant paketi sipariş etmeniz gerekecektir.

Özetle diyebiliriz ki, Minecraft, piyasada bulunan en popüler video oyunlarından biridir. Hem eğlencelidir hem de yaratıcılığınızı harekete geçirir. Ancak herhangi bir zorluk yaşamadan oynamak istiyorsanız, sunucu barındırma sağlayıcılarından yardım alabilirsiniz. 

Hâlâ kendini sunucunuzu oluşturmak istiyorsanız, bir bulut sanal makinesi ile yaratıcılığınızı ortaya koyabilirsiniz.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir