Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka ve Bulut Arasındaki İlişki

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka ve Bulut Arasındaki İlişki


21. yüzyılın ilk yirmi yılı, bir zamanlar sadece bir bilimkurgu filmi senaryosuna ait unsurlar olarak kabul edilen teknolojilerde üstel gelişmelere tanık oldu. Bilgi çağı, bazıları asla gün ışığına çıkmayan bu tür birçok teknolojinin doğuşunu gördü. Ancak zaman içinde ayakta kalan ve günümüzde temel hale gelen iki teknoloji var: Yapay Zeka ve Bulut Bilişim. 

Bu yazımızda, bu zamana kadar ayakta kalmayı becerebilen bu iki teknolojinin ne olduğuna ve bunların birleştirilmesinin modern teknoloji dünyasında nasıl fark yarattığına değineceğiz.

Yapay Zeka Nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse yapay zeka, insan zekasının makineler tarafından taklit edilmesidir. Yapay zekayı bir makineye entegre etmek, makinenin çevresini insanların yaptığından çok daha hızlı bir oranda algılamasını, gözlemlemesini ve buna göre optimum çıktılar üretmesini sağlar. 

Bugün var olduğu şekliyle, bir kavram olarak yapay zeka çok fazla yol kat etti ve günümüz dünyasındaki uygulamaları artık çok fazla. Siri, Alexa ve Google Assistant’ı düşünün. Onlarla konuşuyoruz, onlara görevler veriyoruz ve onlara tıpkı bir insanla iletişim kurduğumuzda yaptığımız gibi benzer sorular soruyoruz.

Görev otomasyonu, daha az insan müdahalesi, daha hızlı işlem oranları, daha düşük hata marjı vb. gibi avantajlarla birçok endüstri ve alan, yapay zekayı bir sonraki seviyeye taşımak için giderek daha fazla kullanıyor. Bu yüzden yapay zekanın devrim niteliğinde bir teknoloji olduğunu söylemek bile yetersiz kalır.

Yapay Zeka (AI) Nasıl Çalışır?

Yapay zekanın gerçekte nasıl çalıştığını anlamak için yapay zekanın çeşitli alt alanlarını derinlemesine incelemek ve bu alanların endüstrinin çeşitli alanlarına nasıl uygulanabileceğini anlamak gerekir. 

Makine Öğrenimi: Makine öğrenimi, bir makineye geçmiş deneyimlere dayalı olarak nasıl çıkarımlarda bulunacağını ve karar vereceğini öğretir. Kalıpları tanımlar, insan deneyimini dahil etmek zorunda kalmadan olası bir sonuca ulaşmak için bu veri noktalarının anlamını çıkarmak için geçmiş verileri analiz eder. Verileri değerlendirerek sonuca varmak için kullanılan bu otomasyon, işletmeler için bir insana zaman kazandırır ve daha iyi karar vermelerine yardımcı olur.

Derin Öğrenme: Derin Öğrenme, bir ML tekniğidir. Bir makineye, sonucu sınıflandırmak, sonuç çıkarmak ve tahmin etmek için girdileri katmanlar arasında işlemeyi öğretir.

Sinir Ağları: Sinir ağları, insan sinir hücrelerininkine benzer prensipler üzerinde çalışır. Bunlar, çeşitli temel değişkenler arasındaki ilişkiyi yakalayan ve verileri insan beyninin yaptığı gibi işleyen bir dizi algoritmadır.

Doğal Dil İşleme: NLP, bir dili bir makine aracılığıyla okuma, anlama, yorumlama bilimidir. Bir makine, kullanıcının neyi iletmek istediğini anladığında, buna göre yanıt verir.

Bilgisayarla Görme: Bilgisayarla görme algoritmaları, bir görüntüyü parçalayarak ve nesnelerin farklı kısımlarını inceleyerek bir görüntüyü anlamaya çalışır. Bu, önceki gözlemlere dayanarak daha iyi bir çıktı kararı vermek için makinenin bir dizi görüntüyü sınıflandırmasına ve öğrenmesine yardımcı olur.

Bilişsel Hesaplama: Bilişsel hesaplama algoritmaları, metin, konuşma, görüntüler ve nesneleri insan gibi analiz ederek insan beynini taklit etmeye çalışır ve istenen çıktıyı vermeye çalışır.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim veya bulut bilgi işlem, yazılım hizmetlerinin, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre erişebilecekleri bulutta barındırılmasını belirtmek için kullanılan bir terimdir. “Bulut” terimi genellikle depolama ile ilişkilendirilir ve bu nedenle, başlangıçta bulut, bilgi işlem cihazları için bir depolama alternatifi olarak popüler hale gelmiştir. Veriler, sunucu adı verilen makinelerde saklanabilir ve ağlar kullanılarak gereksinimlere göre erişilebilir.

Teknoloji ilerledikçe ve internet popüler hale geldikçe, bulut sunucularını yalnızca veri depolama için değil, aynı zamanda veri işleme veya daha doğrusu bilgi işlem için de kullanmak mümkün hale geldi. 1999 yılında Salesforce, bulut sunucularında depolanan yazılım uygulamalarını kullanarak yazılım hizmetleri sunmaya başladı. SAAS (Hizmet olarak yazılım) modelinin başlangıcı ile kullanıcılar artık uygulamayı cihazlarına fiilen yüklemek zorunda kalmadan yazılım hizmetleri talep edebilir duruma geldi. Tek gereken bir internet bağlantısıdır.

Bugün, bulut bilişim ana akım bir teknolojidir ve sayısız endüstri; veri güvenliği, kolay ve 7 gün 24 saat erişim, (neredeyse) sonsuz depolama kapasitesi, düşük bakım maliyetleri vb. avantajları için bulutu benimser.

Yapay Zeka (AI) Bulut Bilişim Nedir?

Yapay zeka (AI) bulut bilişim, yapay zekanın makine öğrenimi yeteneklerini bulut tabanlı bilgi işlem ortamlarıyla birleştirerek sezgisel ve bağlantılı deneyimleri mümkün kılar. Siri, Amazon Alexa ve Google Home gibi dijital asistanlar, kullanıcıların alışveriş yapmasına, akıllı termostatı ayarlamasına veya favori bir şarkıyı anında dinlemesine olanak sağlamak için kesintisiz bir yapay zeka teknolojisi ve bulut tabanlı bilgi işlem kaynaklarını birleştirir.

Ancak bu, devasa bir buzdağının sadece görünen kısmıdır. Yerleşik bir bulut bilişim ortamıyla birlikte yapay zekada ileriye doğru atılan büyük adımlar, dünyanın şimdiye kadar gördüğünden daha fazla verimlilik, esneklik ve stratejik içgörü için zemin hazırlıyor.

Yapay Zekayı Bulut Bilişime Entegre Etmenin Avantajları Nelerdir?

Yapay zekayı bulut bilişime entegre etmenin avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. Gelişmiş Veri Yönetimi

Günümüz dünyası şüphesiz veri odaklıdır ve kullanıcı tabanının muazzam boyutuyla bulut bilişim, düzenli olarak hayal edilemez miktarda veriyle ilgilenir. Her saniye, dünya çapındaki işletmeler, kuruluşlar ve bireysel kullanıcılar tarafından çok sayıda veri yüklenir, indirilir, toplanır, oluşturulur ve imha edilir.

Bu kadar büyük veri havuzlarını ve tüm bulut depolama altyapısını yönetmek hiç de kolay bir iş değildir. Bu nedenle, bulut hizmeti sağlayıcıları iş yüklerini azaltmak için yapay zekayı kullanır. Yapay zekayı bulut çerçevesine yerleştirmek, gereksiz görevleri otomatikleştirmeye, farklı veri türlerini tanımlamaya, sıralamaya ve dizine eklemeye, buluttaki veri işlemlerini yönetmeye, bulut altyapısındaki hataları belirleyerek ve nihayetinde tüm veri yönetimi sürecini düzene sokarak veri yönetiminin iyileştirilmesine yardımcı olur. 

2. Yapay zekaya hazır SaaS uygulamaları

SaaS (hizmet olarak yazılım) modelinin ortaya çıkmasıyla birlikte, yalnızca verileri değil, aynı zamanda karmaşık yazılım uygulamalarını ve hatta kullanıcıların gereksinimlerine göre erişebilecekleri ve kullanabilecekleri tüm sanal bilgisayarları bulut üzerinde barındırmak mümkün hale geldi. Bulut bilişim deneyimini daha da geliştirmek için SaaS uygulama geliştiricileri, yapay zekayı uygulamalarıyla birleştirmeye başladı ve sonuç, yapay zeka tarafından desteklenen ve son kullanıcılara daha fazla işlevsellik sunmaya hazır güçlü SaaS yazılım uygulamalarının kullanılabilirliği oldu.

3. Gelişmiş Veri Güvenliği

Bir işletme için veriler, varlığının merkezinde yer alır ve bulut bilişim, büyük miktarda veri işlemekle eş anlamlı olduğundan, bu verilerin güvenliğini sağlamak zorundadır. Günümüzde, olası veri sızıntılarını engellemek, güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak, veri hırsızlığını ve depolanan verilerin istenmeyen veri kaybını/bozulmasını önlemek için bulut altyapısı üzerinde güvenlik protokolleri ve önlemleri uygulamak için yapay zekanın gücünü kullanan çeşitli ağ güvenliği araçları mevcuttur. 

4. Azaltılmış Hata ve Maliyetler

Yapay zekanın bulut bilişime entegre edilmesinin arkasındaki başlıca nedenlerden biri, sağladığı mükemmel görev otomasyonudur. Görev otomasyonu, minimum insan müdahalesi olmasını sağlar ve bu sayede hataları en aza indirir. Bu aynı zamanda karar verme süresinde doğrudan bir artışa ve daha önce otomatikleştirilmemiş görevleri yapmak için istihdam edilen kişilerin sayısında bir azalmaya neden olur.

Özetle diyebiliriz ki, bulut bilişim ve yapay zeka geleceğin teknolojileridir. Bulut bilişim, önümüzdeki zamanlarda fiili bilgi işlem modeli olma yolunda ilerlerken ve yapay zeka her geçen gün teknoloji ortamını değiştirirken, bu iki güçlü teknolojinin birleşiminin hayatımıza ne gibi devrim niteliğinde teknolojik gelişmeler getireceğini ilerleyen zamanlarda hep birlikte göreceğiz.

Yapay Zeka (AI) Hakkında En Çok Sorulan Sorular

1. Yapay zeka (AI) nerede kullanılır?

Yapay zeka dünya çapındaki tüm endüstrilerde kullanılır. Yeni uygulamalar bulmak için yapay zeka alanında derinlemesine araştırma yapan sektörlerden bazıları; e-ticaret, perakende ve güvenliktir. Diğerleri önemli endüstriler arasında; spor analitiği, otomotiv, imalat ve üretim bulunur.

2. Yapay zeka (AI) hayatımıza nasıl yardımcı olur?

Sanal dijital asistanlar, günlük görevlerimizi yapma şeklimizi değiştirdi. Alexa ve Siri, tüm ihtiyaçlarımız için her gün etkileşimde bulunduğumuz gerçek insanlar gibi oldular. Doğal dil yetenekleri ve insan müdahalesi olmadan kendi kendilerine öğrenme yetenekleri, bu kadar hızlı gelişmelerinin ve etkileşimlerinde tıpkı insanlar gibi daha akıllı ve daha hızlı hale gelmelerinin nedenleridir.

3. Alexa bir yapay zeka mı?

Evet, Alexa aramızda yaşayan bir yapay zekadır.

4. Siri bir yapay zeka mı?

Evet, tıpkı Alexa gibi Siri de gelişmiş makine öğrenimi teknolojilerini kullanan bir yapay zekadır.

4. Yapay zeka (AI) neden gereklidir?

Yapay zeka (AI),  her süreci daha iyi, daha hızlı ve daha doğru hale getirir. Hileli işlemlerin belirlenmesi ve tahmin edilmesi, daha hızlı ve doğru kredi puanlaması, manuel olarak yoğun veri yönetimi uygulamalarının otomatikleştirilmesi gibi çok önemli uygulaması vardır. Yapay zeka, endüstriler ve uygulamalar arasında mevcut süreci iyileştirir ve ayrıca elle uğraşılması çok zor olan sorunlara yeni çözümler geliştirmeye yardımcı olur.

5. Örneklerle yapay zeka nedir?

Yapay zeka, insanlar tarafından yaratılan akıllı bir varlıktır. Açıkça talimat verilmeden görevleri akıllıca gerçekleştirme yeteneğine sahiptir. Yapay zekayı günlük hayatımızda farkında bile olmadan kullanırız. Spotify, Siri, Google Haritalar, YouTube, bu uygulamaların tümü, işlevleri için AI’yı kullanır.

6. Yapay zeka (AI) tehlikeli midir?

Yapay zekanın tehlikeli olduğuna dair çeşitli spekülasyonlar olsa da, şu anda yapay zekanın tehlikeli olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü hayatlarımıza çeşitli şekillerde fayda sağlarlar.

7. Yapay zeka (AI)’nın amacı nedir?

Yapay zekanın temel amacı, bilgisayarların ve makinelerin problem çözme, karar verme, algılama ve insan iletişimini anlama gibi entelektüel görevleri gerçekleştirmesini sağlamaktır.

8. Yapay zeka (AI) avantajları nelerdir?

Yapay zekanın çeşitli avantajları vardır. Bu avantajlardan bazıları aşağıdaki şekildedir:

  • 7×24 kullanılabilirdir.
  • Dijital yardım sağlar.
  • Daha hızlı kararlar almamıza yardımcı olur.
  • İnsan hatasını azaltır.
  • Tekrarlayan işlerde yardımcı olur.

8. Yapay zeka (AI)’yı kim icat etti?

Yapay Zeka terimi, John McCarthy tarafından icat edildi. John McCarthy yapay zekanın babası olarak kabul edilir.

9. Yapay zeka (AI)’nın geleceği nasıldır?

Şu anda tarihteki en büyük yapay zeka gelişmelerini yaşıyoruz. AI, teknolojide bir sonraki en iyi şey olarak ortaya çıktı ve hemen hemen her endüstrinin geleceğini etkiledi. Artan talep nedeniyle yapay zeka alanında profesyonellere daha fazla ihtiyaç duyuluyor. WEF’e göre, 2022 yılına kadar yapay zeka tarafından 133 milyon yeni yapay zeka işi yaratılacağı söyleniyor. 

10. Yapay zeka (AI) nedir ve uygulamaları nelerdir?

AI bugün çeşitli endüstrilerin yolunu açtı. İster oyun, ister sağlık olsun AI artık her yerde. Örneğin, telefonlarımızdaki yüz tanıma özelliğinin AI kullandığını biliyor muydunuz? 

Google Haritalar, e-posta’lardaki spam filtreleri, sesten metne dönüştürme, arama önerileri, dolandırıcılık koruması ve önleme, yolculuk paylaşımı uygulamaları, AI ve uygulamalarına ilişkin örneklerden bazılarıdır.


0 Comments

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir