Bulut Sunucu Nedir? Hangi Projelerde Tercih Edilir?
Bulut Sunucu Nedir? Hangi Projelerde Tercih Edilir?

Bulut Sunucu Nedir? Hangi Projelerde Tercih Edilir?


Bulut sunucu (cloud server), internet üzerinden bir bulut bilgi işlem platformu tarafından oluşturulan, barındırılan ve sunulan sanal bir sunucudur (fiziksel sunucu yerine). Bütün bunlar sanallaştırma sayesinde mümkün olur. 

Bir bulut sunucusuyla, istemci verileri ve diğer kaynaklar, farklı konumlardaki birden çok cihaza yayılır ve bunlara uzaktan erişilebilir. Bir kullanıcı olarak bu cihazları görmezsiniz, ancak bunlara tek, uygulanabilir bir arayüz üzerinden erişebilirsiniz.

Bulut Sunucu Nasıl Çalışır?

Sanallaştırma, bir bulut sunucusunun nasıl çalıştığının ana bileşenidir. Fiziksel sunuculara kurulu hiper bir yönetici kullanılarak, kaynaklar birleştirilir ve sanal sunucular oluşturmak için bir havuzda toplanır. Ortaya çıkan kaynaklar daha sonra internet üzerinden tek kiracıya veya birden çok kiracıya teslim edilir.

Bulut sunucular (cloud servers), dünya genelindeki herhangi bir veri merkezinde bulunabilir.

Bulut Sunucu Dağıtım Modelleri

Üç ana bulut dağıtım modeli türü vardır:

1. Genel bulut

Genel bulut (public cloud), bulut hizmet sağlayıcılarının kullanıcılara depolama, uygulama veya VM’ler gibi kaynakları uzaktan sağladığı bir dağıtım modelidir. Genel bulutu herkes kullanabilir, özellikle bütçe kısıtlamaları olan geliştiriciler için tavsiye edilir.

2. Özel bulut

Özel bulut (private cloud), kaynakların tek bir işletme tarafından kullanılması ve bir dizi güvenlik duvarının arkasında bulunması bakımından genel bulutlardan farklıdır. Bu, bir işletmede esnekliği ve güvenliği artırır.

3. Hibrit bulut

Hibrit bulut, özel bir bulutun genel bir bulutla birleştirilmesiyle oluşturulan bir buluttur. Hibrit bulutların oluşturulmasının iki yolu vardır. İlk hibrit model türü, veri ve uygulamaların özel bir ortamda çalıştığı, diğer daha az önemli uygulamaların ise genel bulutlar üzerinden çalıştığı yerdir.

İkinci hibrit model, işletmelerin verileri depoladığı ve uygulamaları özel bulutta çalıştırdığı ancak ölçeklenebilirlik için genel bulutu kullandığı cloud bursting‘dir.

Bulut Sunucu ile Fiziksel (Dedicated) Sunucu Arasındaki Fark Nedir?

Dedicated sunucular sanallaştırma teknolojilerini kullanmaz. Tüm bilgi işlem ve depolama kaynakları, fiziksel sunucu donanımı ve altyapısına dayanır. Bunları dizüstü veya masaüstü bilgisayarınız gibi düşünebilirsiniz. Özel kullanım içindir ve genellikle bir işletme için belirli bir hedefi karşılamak üzere yapılandırılır. Size genellikle tüm sistem üzerinde ayrıcalıklı kullanıcı erişimi verilir. İstediğiniz herhangi bir yazılıma erişebilir, yükleyebilir ve kurabilirsiniz.

Fiziksel sunucular aynı zamanda sabit bilgi işlem ve depolama yeteneklerinden oluşan sınırlı bir kaynaktır ve büyük ölçüde sunucu donanım özelliklerine bağlıdır. Bu, bulut sunucularının ölçeklenebilirliği ile çelişir. Diğer bir fark, konum odaklı sunucular tipik olarak tek bir veri merkezinde bulunurken, bulut sunucuları birden fazla veri merkezinde bulunabilir.

Özel sunucular çoğunlukla büyük işletmeler ve kuruluşlar tarafından kullanılır. Son derece yüksek düzeyde veri güvenliği veya sunucu kapasitesi için istikrarlı, yüksek talepleri olan kuruluşlar gerektirirler. Öte yandan, küçük ve orta ölçekli şirketler, bulut sunucularının esnekliğinden daha fazla yararlanır.

Bulut Sunucunun Avantajları Nelerdir?

Bulut sunucu kullanmanın avantajları aşağıdaki şekildedir:

1. İhtiyacınız olan her yerden, istediğiniz zaman erişin

Uygulamalarınız ve dosyalarınız bulutta olduğu için siz ve ekibiniz bunlara internet bağlantınız olduğu sürece her yerden erişebilirsiniz. Bu, uzaktan çalışan, seyahat eden ve dizüstü bilgisayarı çalındığında veya bilgisayara virüs saldırdığında çok değerlidir. Şirketinizin verilerini kaybetmezsiniz ve özellikle Tek Oturum Açma veya İki Faktörlü Kimlik Doğrulama gibi güvenlik özelliklerini kullanıyorsanız, bulutta güvende olacağını bilirsiniz.

Özel bir sunucuyla her zaman çalışmak mümkün değildir. Özel sunucularda sunucu bakımı veya yükseltmeleri yapıldığında, kapalı kalma süresi nedeniyle ekibinizin üretkenliği düşebilir. Ekibiniz platformu kullanırken bile sistemler otomatik olarak yükseltildiğinden, bulut sunucularında böyle bir sorun yoktur.

2. Merkezi işbirliği

Aynı konumda depolanan tüm dosya ve verilerle, başkalarıyla kolayca işbirliği yapabilir ve çalışmanızı paylaşabilirsiniz. Ekip üyeleri, en son sürüme sürekli erişim sağlayarak belgeleri ve uygulamaları gerçek zamanlı olarak düzenleyebilir ve güncelleyebilir. Google Dokümanlar, gerçek zamanlı işbirliğine harika bir örnektir.

3. Güvenilirlik

Bulutta, web siteniz birden fazla sunucuda, yani bilgisayarda barındırılır. Tek bir donanım parçası bozulursa, diğer bilgisayarlar web sitenizi çalışır durumda tutmak için hemen devreye girer. Bu, bulut bilişimi, bir sistem arızasının bir saniyede bozabileceği tek sunuculu konfigürasyondan daha güvenilir hale getirir.

4. Ölçeklenebilirlik

Bulut tabanlı bir ortamda, işletmenizdeki farklılıklara göre veri gereksinimlerinizi yukarı veya aşağı ölçeklendirebilirsiniz.

Bu, özellikle aylık bir abonelikle hızlı bir şekilde yapılabilir. Böyle bir konfigürasyonla, yalnızca gerçekten kullandığınız hizmetler için ödeme yaptığınızdan emin olabilirsiniz.

Özel bir sunucuyu da ölçeklendirmek mümkündür, ancak maliyetli, zaman alıcı ve genellikle karmaşık bir süreç içerir.

5. Zamandan ve paradan tasarruf edin

Özel bir sunucuyla, sunucunuzu izlemekten ve yönetmekten sorumlu olursunuz. Özel bir sunucu, bakım için daha fazla BT kaynağı gerektirebilir.

Öte yandan, bulut platformlarında sunucu bakımı tamamen sanal işletim sistemlerinden sorumlu bulut sağlayıcısı tarafından yönetildiğinden, zaman alıcı yazılım kurulumu ve bakımı gerektirmez. Tasarruf ettiğiniz zaman ve parayı diğer iş ihtiyaçları için harcayabilirsiniz.

Bulut Sunucusu İçin Kullanım Örnekleri 

Bir bulut hizmetinin küçük bir işletme tarafından kullanılabileceği çeşitli kullanım örnekleri vardır:

  • İş için bulut depolama
  • Güvenli dosya paylaşımı
  • Bir ofis paketi gibi SaaS araçlarını çalıştırma
  • Web sunucuları
  • E-posta sunucuları
  • Veri tabanı depolama çözümü
  • Mobil cihaz yedeklemeleri

Hangi Uygulamalar Bir Bulut Sunucusu İçin Uygun Değildir?

Hemen hemen her uygulama bir bulut platformunun yüksek kullanılabilirliğinden ve performansından faydalanabilirken, geleneksel bir dedicated sunucu veya hibrit bir yaklaşım için en uygun olan bazı uygulamalar vardır.

Bu uygulamalardan bazı örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Yüksek CPU veya yoğun bellek kullanan uygulamalar, 64 GB RAM’in üzerindeki herhangi bir şey, dedicated bir sunucuda çalıştırmak için muhtemelen daha uygun ve daha düşük maliyetlidir
  • Bazı endüstriler bu uygulamaların tamamen özel bir altyapıda barındırılmasını gerektirir (sağlık ve finansal uygulamalar gibi uyumluluğa duyarlı uygulamalar)