Bulut Depolama Nedir? Bulut Depolama Servislerinin Bilinmeyen Yönleri
Bulut Depolama Nedir? Bulut Depolama Servislerinin Bilinmeyen Yönleri

Bulut Depolama Nedir? Bulut Depolama Servislerinin Bilinmeyen Yönleri


Bulut depolama, dijital iş verilerini fiziksel bir cihaz yerine birden çok sunucuda bulutta depolamaktır.

Bulut depolama, depolama kapasitesinin ve bakımının satıcılar tarafından sağlandığı ve talep üzerine teslim edildiği bir hizmet olarak depolamanın başka bir örneğidir. Büyük işletmelerin bulut platformuna kitlesel geçişinden sonra yüksek talep gören bulut depolama, işletmelere veri ihtiyaçları için erişilebilir, ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir bir sanal altyapı sunar.

Fiziksel depolama hizmetleri birden fazla yerde birden fazla cihaza ve sunucuya ihtiyaç duyarken, bulut depolama verileri dahili ve harici satıcılar tarafından barındırılan sanal sunucularda depolar.

Bulut Depolama Nasıl Çalışır?

Bulut depolama, temel olarak kurumsal verilerinizi fiziksel cihazlardan çevrimiçi sunuculara taşır ve internet üzerinden bağlanan veri sunucuları aracılığıyla çalışır.

Veri blokları veya dosyalar internet kullanılarak buluta gönderilir ve erişilebilirliği sağlamak için birden fazla sunucuda saklanır. Bu dosyalara, her bir paydaş için özelleştirilebilen bir kullanıcı arayüzü üzerinden erişilebilir.

Birden çok veri sunucusu, bir sunucunun arızalandığı her türlü öngörülemeyen durum için verilerin çoğaltılmasını ve yedeklenmesini sağlar.

Bulut depolama, farklı türde bilgi işlem platformlarıyla farklı şekilde çalışır. Bu yüzden şimdi, farklı bulut bilişim modellerine ve bu modellerde depolamanın nasıl çalıştığına bir göz atalım.

1. Özel bulut

Özel bulut depolama (private cloud storage), şirket içi kaynaklarla kişisel bir bulut depolama platformu sağlar. Birden çok sanal sunucuyu başlatmak için tek bir fiziksel sunucu kullanır ve işletmeye depolama kapasitesi ve mimarisi üzerinde tam kontrol sağlar.

2. Genel bulut

Genel bulut depolama (public cloud storage) platformları, size diğer birçok şirketin paylaştığı bir bulut alanı sağlar. Bu tür platformları kullanmanın ana avantajı, depolama platformunun artan erişilebilirliği ve ölçeklenebilirliğidir. Amazon AWS, Microsoft Azure ve Google bulut depolama, genel bulut depolama platformlarının en yaygın örnekleridir.

3. Hibrit bulut

Hibrit bulut depolama (hybrid cloud storage) çözümleri, işletmelere verilerini özel ve genel bulut platformları arasında ayırma seçeneği sunar. Bu, hassas uygulamaların güvenliğinin korunmasını sağlar ve aynı zamanda genel bulut depolamanın ölçeklenebilirliğinden de yararlanılır.

Bulut Depolama Türleri Nelerdir?

Bulut depolama, verileri depolamak için kullanılan mimariye göre sınıflandırılabilir. Genel olarak üç kategoride sınıflandırılır:

1. Nesne depolama (Object storage)

Nesne depolama, ortam dosyaları gibi yapılandırılmamış verileri kapsayıcılar olarak bilinen havuzlarda depolamak için kullanılır. Bu depolama seçeneği, depolanan veri türü açısından daha fazla esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlar. Ayrıca daha kolay veri erişimi ve izinlerine de olanak tanır.

2. Dosya depolama

Dosyaları paylaşması ve saklaması gereken uygulamalar, verilere hiyerarşik olarak erişmek için bir dosya depolama sistemi kullanır. İyi organize edilmiş veri dosyalarını depolamak ve almak için basit bir depolama sistemidir. Bulut işbirliği yazılımı, özel dosya tabanlı depolama ve paylaşım çözümleri sağlar.

3. Blok depolama

Blok depolama, eşit boyuttaki dosyalar için ayrılmış depolama bloklarına izin verir. Depolama bloklarının modüler yapısı nedeniyle yüksek performanslı bir depolama ve erişim sistemi oluşturur. Genellikle veri tabanlarını, sanal makineleri ve e-posta sunucularını depolamak için kullanılır.

Bulut Depolamanın Temel Gereksinimleri

Her uygulanabilir bulut depolama çözümünün bir iş senaryosunda kullanılması için belirli gereksinimleri karşılaması gerekir. Bu bağlamda, bir bulut depolama çözümünün en temel gereksinimleri aşağıdaki şekildedir:

1. Dayanıklılık

Bulut depolama hizmetlerinin doğal afetlere, veri kayıplarına ve sunucu arızalarına karşı dayanıklı olması gerekir. Uygulanabilir bir yatırım seçeneği olması için fiziksel depolamadan daha sağlam olmalıdır.

2. Ulaşılabilirlik

Bulut depolama, kullanıcı fiziksel altyapının yakınında olmasa bile uzaktan erişim avantajına sahiptir. Birden fazla mobil cihaz ve bölge üzerinden erişilebilir olmalı ve veri alma kolaylığına katkıda bulunmalıdır.

3. Güvenlik

Veri güvenliği, hassas verileri depoladıkları düşünüldüğünde, bulut depolama sağlayıcıları için büyük bir sorumluluktur. Bu yüzden veri merkezlerinin birden çok katman üzerinden şifrelenmelidir ve yalnızca uygun kimlik doğrulama ile erişilebilir olmalıdır.

Bulut Depolamanın Avantajları Nelerdir?

Dijital verilerin hakim olduğu bir dünyada, bulut depolama, iş verilerinin verimli bir şekilde depolanması ve alınmasını sağlar.

Peki dünyanın her yerindeki işletmeler için verileri kolayca erişilebilir kılmaktan sorumlu olan bulut depolamanın avantajları nelerdir:

1. Dosya paylaşımı

Bulut depolama, kullanıcılara dünyanın her yerindeki dosyaları rahatça yüklemeleri için bir platform sağlar. İşletmelerin dosyalar biçiminde organize edilmiş veriler göndermesine ve birden fazla kullanıcının çeşitli konumlardan aynı veri kümesi üzerinde çalışmasına olanak tanır.

2. Senkronizasyon

Birden çok kullanıcı aynı veri kümesi üzerinde veya farklı konumlardan dosya üzerinde çalışırken, bulut depolama, yapılan değişikliklerin senkronize edilmesine yardımcı olur. Ayrıca depolamaya erişen her cihazdaki verilerin güncel ve erişilebilir olmasını sağlar. 

3. Sanal kolaylık

Bulut depolama, fiziksel depolama cihazlarına olan ihtiyacı ve onları güvende tutmanın zorluğunu ortadan kaldırır. Ayrıca indirilen veya akışa alınan herhangi bir içerik için yer kaplamayarak fiziksel bellek depolamanıza yardımcı olur.

4. Ölçeklenebilirlik

Bulut depolama yazılımı, veri talebiniz artarsa ​​veya yeni uygulamalar için depolama miktarını desteklemeniz gerekiyorsa, depolama planınızı yükseltme seçeneği sunar. İşletmelerin büyümesine yardımcı olan yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir çözümdür.

5. Maliyet etkinliği

Bulut depolama işletmeleirn kurum içi altyapı harcamalarını azaltmalarına yardımcı olur. Bu, şirketin veri ihtiyaçları için uygun maliyetli bir çözüm sağlar ve veri toplamak ve sürdürmek için gereken kaynaklara olan bağımlılığı azaltır.

6. Güvenlik

Bulut depolama hizmetleri, verilerinizi yetkisiz erişime karşı korumak için çok katmanlı güvenlik önlemleri ve sanal özel ağlar (VPN’ler) ile donatılmıştır. Ayrıca verilerinizin bilgisayar korsanları tarafından kötüye kullanılmamasını veya çalınmamasını sağlar.

7. Olağanüstü durum kurtarma

Veri kurtarma, herhangi bir işletme için önemli bir husustur. Bir şeyler ters giderse işletmelere verilerinin güvenli bir çevrimiçi yedeğini sağlar. Herhangi bir donanım arızası durumunda, dosyalarınız yine buluttan alınabilir.

8. Veri uyumluluğu

Bulut depolama çözümleri, iş verileriniz üzerinde mevcut uyumluluk denetimlerini zorunlu kılarak bunu halleder.

Doğru Bulut Depolama Sağlayıcısı Nasıl Seçilir?

Gittikçe daha fazla şirketin buluta geçişi ile bulut hizmeti sağlayıcılarının sayısındaki artış oldukça belirgin bir hale geldi.

Peki mevcut sayısız seçenek arasından doğru bulut depolama sağlayıcısını nasıl seçersiniz?

İş planlarınız için en iyi seçeneği seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken faktörler aşağıdaki şekildedir:

1. Bulut türüne karar verin

Bir bulut depolama hizmetine dahil olmak için, barındırmak istediğiniz bulut paylaşımının türüne karar vermeniz gerekir. Her çalışanın paylaşılan depolama alanına erişmesi gerekebilir veya işin doğasına ve rollerine bağlı olarak her çalışana depolama alanından bir dilim verilebilir.

2. Satıcının geçmiş performans kayıtlarını kontrol edin

Satıcı çalışma süresi, satıcı hizmetlerinin belirli bir süre boyunca çalışır durumda olduğu zamanın bir göstergesidir. Satıcı tarafında performans sorunları nedeniyle iş kesintileri yaşamayı göze alamayacağınız için, herhangi bir bulut depolama satıcısının geçmiş çalışma süresi kaydını dikkate almanız önemlidir.

3. Yazılım uyumluluğu arayın

Bulut depolama hizmetlerinin yazılımlarınızla uyumlu olması gerekir. İşletmelerin, uygulama programlama arabirimlerinin, düşündükleri bulut depolama hizmeti tarafından desteklenmesini sağlamaları gerekir. İşletmeniz büyük verilerle ilgileniyorsa, bulut depolama sağlayıcınız, verilerinizi en iyi şekilde yönetmek için veri ambarlarını destekleyebilmelidir. Ayrıca, Windows, iOS ve Android gibi birden çok işletim sisteminin, çoklu cihaz çalışabilirliğine uygun olması için depolama çözümü tarafından desteklenmesi gerekir.

4. Bulut yedekleme hizmetlerini tanımlayın

Her bulut depolama hizmet sağlayıcısı, veri kurtarmayı mümkün kıldığı için önemli olan bir veri yedekleme planı ile birlikte gelir. Bir depolama hizmeti sağlayıcısı seçerken, yedekleme planlarının günlük depolamanız gereken veri miktarıyla uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

5. Güvenlik standartlarını sağlayın

Bulut güvenliği, her işletme için büyük bir endişe kaynağıdır ve bulut depolama sağlayıcılarının, veri güvenlik açıklarının minimumda tutulmasını sağlaması gerekir. Bir bulut depolama hizmeti almadan önce, uygulamalarınız için sağladığı güvenlik özelliklerini kontrol etmeniz önemlidir.

6. Verilerinizi verimli bir şekilde saklayın

Bulut depolama, size fiziksel depolama maliyetlerinden tasarruf etme ve güvenli, erişilebilir ve kullanışlı bir çevrimiçi depolama seçeneğini tercih etme şansı verir. Ayrıca çeşitli konumlar üzerinden veri taşıma ihtiyacını ortadan kaldırır ve düzenli veri yedeklemeleri oluşturmaya yardımcı olur.