Yönetilen Bulut (Managed Cloud) Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?


Yönetilen bulut (managed cloud) hizmetleri, işletmelerin birincil iş operasyonlarına odaklanmasıyla daha yüksek oranda benimseniyor ve çoğu şirket, bulut bilişim ihtiyaçları için yönetilen bulut hizmetlerinden yararlanıyor.

Grand View Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2025 yılına kadar yönetilen bulut hizmetleri pazarının 82,51 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Peki tam olarak nedir bu yönetilen bulut (managed cloud)?

Yönetilen Bulut (Managed Cloud) Nedir?

Bulut bilişim, depolama, yazılım ve veri tabanları dahil olmak üzere isteğe bağlı olarak çeşitli bilgi işlem hizmetlerine erişmenizi sağlar. Fakat çoğu şirket, kendi bulut altyapısını sağlamak ve yapılandırmak için uzmanlığa veya zamana sahip değildir.

İşte tam da bu noktada, yönetilen bulut (managed cloud) hizmetleri devreye girer. Yönetilen bulut hizmetleri, bir müşterinin bulut kaynaklarının veya altyapısının kısmen veya tamamen yönetildiği bir hizmet modelidir.

Yönetim sorumlulukları; geçiş, yapılandırma, optimizasyon, güvenlik ve bakımı içerebilir. 

Yönetilen Bulut Hizmet Sağlayıcısı (MCSP) Nedir?

Gartner tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2022 yılına kadar işletmelerin %60’ının yönetilen bulut hizmetlerinden faydalanacağı öngörülüyor.

Peki bu hizmetleri işletmelere sağlayan yönetilen bulut hizmet sağlayıcılarının tam olarak görevi nedir?
MCSP yani yönetilen bulut hizmet sağlayıcısı, işletmelere harici olarak yönetilen bulut hizmetleri sunan bir satıcıdır. Yönetilen bulut sağlayıcıları, genellikle çok çeşitli hizmetler için farklı abonelik teklifleri sunar. Yönetilen bulut hizmeti sağlayıcıları, kurum içi BT’nin yerine geçebilir veya kurum içi ekiplere ek olarak hizmet verebilir.

Yönetilen Bulut (Managed Cloud) Hizmetinin Avantajları Nelerdir?

Bir işletme sahibi olarak, ağınızı buluta geçirmeye hazır olabilirsiniz. Ancak, işiniz teknoloji ile ilgili değilse, bulut hizmet ve uygulamalarını mevcut iş süreçlerinize nasıl entegre edeceğiniz konusunda tam olarak bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Bu nedenle, yönetilen bir bulut hizmet sağlayıcının hizmetlerinden yararlanmanız gerekir. Bu hizmet sağlayıcılar, bulut altyapınızı uzaktan sizin için yönetir ve temel iş süreçlerinize odaklanabilmeniz için bulut altyapınızla ilgilenir. 

Peki yönetilen bulut (managed cloud) hizmetinin avantajları nelerdir?

1. Merkezi Kontrol

Bulut altyapınızı desteklemesi için yönetilen bir hizmet sağlayıcıdan hizmet satın almak, tüm kontrollerinizin tek bir yerde olmasını sağlar. Bu, ağ yönetimini ve desteğini basitleştirir. Ağınızda gerekli herhangi bir değişiklik veya geliştirme kolayca yapılabilir.

2. Güvenilir Altyapı

Bir ağ altyapısı kurmak karmaşık ve zaman alan bir süreçtir. Doğru şekilde yapılmazsa, ağ altyapınız işinizi geliştirmek yerine engelleyebilir. Yönetilen hizmet sağlayıcılar, bir bulut ağ altyapısı oluşturmak ve sürdürmek için gerekli bilgi ve deneyime sahiptir. Bu nedenle, yönetilen bir bulut hizmeti sağlayıcısı kullanmak, bulut ağı altyapısının dayanıklılığının yanı sıra güvenilirliğini de garanti eder.

3. Maliyet Tasarrufu

Yönetilen bir bulut hizmeti sağlayıcısı kullanmak, uzun vadede maliyet tasarrufu elde etmenizi sağlar. Yönetilen bir hizmet sağlayıcıyla, altyapı bakımı için yapılacak harcamalardan veya işletim giderlerinden sorumlu olmazsınız. Ayrıca altyapınız için gerekli becerilere sahip kişileri işe alma sorumluluğunuz da yoktur. Tek sorumluluğunuz, bulut ağınızı desteklemekle görevlendirdiğiniz yönetilen bulut hizmeti sağlayıcısına düzenli ödeme yapmaktır.

4. Otomatik Güncellemeler

Bulut teknolojisindeki hızlı inovasyon oranı göz önüne alındığında, bulut altyapınızı sürekli güncel tutmak zor olabilir. Yönetilen bir bulut hizmet sağlayıcı, sizi sürekli olarak ağınızı güncel tutmaya çalışmaktan kurtarır. Yönetilen hizmet sağlayıcınız, buluttaki gelişmelerden haberdar olur ve gerektiğinde ağ altyapınızı yükseltir.

5. Kurtarma Planı

Beklenmeyen bir felaket durumunda, verilerinizi korumak ve mümkün olan en kısa sürede geri almak için olağanüstü bir durum kurtarma planına sahip olmanız çok önemlidir. Verilerinizi ne kadar erken alıp geri yükleyebilirseniz, normal iş süreçlerine o kadar erken dönebilirsiniz. Yönetilen bulut hizmet sağlayıcıları, felaket durumunda minimum kesinti süresi olması için olağanüstü durum kurtarma sürecinizi destekler.

6. Hızlı Müdahale

Yönetilen bir hizmet sağlayıcı ile günün her saati destek garantidir. Uzmanların yanı sıra diğer ilgili personel, ağınızla ilgili yaşayabileceğiniz herhangi bir endişe veya sorunu çözmek için hazırdır. Yönetilen hizmet sağlayıcınız tarafından sunulan 7/24 destek, algılanan sorunların hızlı bir şekilde çözülmesine olanak tanır.

7. Güvenlik

Bulut güvenliği, yüksek becerilere sahip personel gerektiren karmaşık bir süreçtir. Yönetilen hizmet sağlayıcılar, bulut ağınızı yetkisiz erişime karşı güvende tutmak için gerekli bilgiye ve ilgili personele sahiptir.

Yönetilen Bulut (Managed Cloud) Hizmetinin Dezavantajları Nelerdir?

Yönetilen bir bulut hizmet sağlayıcının hizmetlerinden yararlanacaksanız, bu hizmeti almanın avantajları kadar dezavantajlarına da odaklanmanız gerekir. 

Peki yönetilen bulut (managed cloud) hizmetinin dezavantajları nelerdir?

1. İşletme Verilerinin Güvenliği

Yönetilen bir bulut hizmet sağlayıcısı ile çalışmaya başladığınızda, işletmenizin hassas verilerine ve bilgilerine de erişim vermiş olursunuz. İşletmenizin yapısı veri güvenliğine ve bilgi kontrolüne öncelik veriyorsa, bu bir sorun olabilir.

2. Süreklilik

Yönetilen bir bulut hizmeti sağlayıcı batarsa, yeni bir çözüm bulmak için zaman harcamanız gerekir. İçerde bir BT ekibiniz yoksa, bu süreçte işiniz zarar görebilir.

3. Kapsam

Şirket içi bir BT ekibinden farklı olarak, yönetilen bir bulut hizmet sağlayıcı, bir sorununuz olduğunda, desteğe ihtiyaç duyduğunuz uygulamalar listesinden bir seçim yapmanızı ister. Yani kaydolduğunuz hizmetler dışında bir sorununuz olduğunda, büyük olasılıkla destek alamazsınız.

Yukarıda sizin için yönetilen bulut hizmetinin artılarını ve eksilerini ele aldık. Bu listedekiler yönetilen bir bulut hizmet sağlayıcıyla anlaşmadan önce göz önünde bulundurmanız gereken faktörlerdir. Karar vermeden önce tüm faktörleri tartmak, işletmeniz için doğru kararı vermenize yardımcı olacaktır.